Monday, November 30, 2009

Aimi dan hari raya haji!!!

Masih belum terlambat nak wish Selamat Hari Raya Haji to all!!!

Saya juga sudah selamat masuk ke opis pagi ni.
Pastinya telah selamat pergi dan balik ke kampung halaman berbekalkan pemanduan cekal Aiman menggunakan Vios putih beliau dengan kelajuan average 140-150 km/h.
juga telah selamat mengebumikan sedikit wang di IKEA, tol2 yg berlambak menghala ke IKEA, juga stesen petronas kat andalas tuh.
did i lupa to mention? juga kpd bonda tercinta yg telah selamat menguburkan additional $$$ di Wedding Station sbb bonda insist nak centerpiece + the table runner di setiap meja mcm ni:




Bonda kata, nanti mcm pakai make up tapi tak pakai lipstick ->perumpamaan if tak bubuh centerpiece and table runner.
gulp!!
ye tak pe. semua nya selamat-selamat berlaka. amin!!

hows ur raya haji?
i spent my 1st day of raya haji ke IKEA. lepas je balik sembahyang raya tu, bonda trus bg isyarat segera bersiap sedia utk negara.
dgn version super fast and furious both me and my kazen Aishah trus siap tukar baju.
Both siblings, aishah and adam spent their raya haji with my family. bonda mereka sedang menunaikan haji while ayahanda mereka ada business trip di turki.

Kami beraya di IKEA!! sungguh happening. byk showroom boleh dijadikan ruang beramah mesra dgn jiran tetangga kat sini. hikhikhiik...
misi utama adalah mencari barang2 decoration di dalam bilik pengantin dan guest book punye table.
found vases and candles.. since now tgh nak x'mas, byk gle candle utk di'grab'.
sila la sila ke IKEA.....

Apekah yg telah terjadi kpd saya?
otak agak lembap petala ke lapan pagi ini.
gler lembap sampai tgk nilai ribu2 pun otak send msg kat saya the amount as juta2.
gler ke ape dh saya ni? tak pasal2 sakit jantung di pagi hari ingatkan rege that part reach juta2.

sudah terima form nikah dr ayahanda. haruskah di form nikah kne state pendapatan?
waaa... ini part paling benci. tak suka org tau pendapatan saya dan bakal suami.
gler busy body ok!! tak suke la.. since company pun kata bnde tu as P&C kan.
nape nak kena disclose satu dunia? ->exagerate la part ni kan. tak la satu dunia.
tapi byngkan la, at least both my saksi akan tau sebab dia akan sign kat atas borang yg kne state pendapatan,
dah tu dua org saksi itu mungkin menceritakan pada 2nd party example bini. dan mungkin bini2 mereka boleh menceritakan di kejiranan setempat. since my saksi is my jiran. dan end up satu kejiranan akan tau and desas desus a.k.a cerita kontroversi akan tercetus.

"ala..anak kak bibah tu gaji rmx,xxx.xx, dah tu menantu dia tu gaji rmx,xxx.xx." kata si pencerita

"oooo..patutla..."kata si pendengar

ape yg patut saya tak tahula kan. maybe die akan ckp, patut la selekeh semacam je anak kak bibah tu. gaji ciput.
ke patut la anak kak bibah tu bwk myvi je. gaji byk tu je.
ahahah....

kenapa la saya perlu pikir sedemikian? saya bukan artist mahupun super star. ade ke org kisah dgn gaji saya pun? perasan la ko aimi.
tp part pendapatan kne state tu mmg part paling tak best. sgt tak sokong.
leh tak kalau saya tak nak diclose gaji? kalau org Majlis Agama Islam tu tanya, saya jawab je "takat cukup makan and pakai bang...".
err..agak2 kne reject tak permohonan nak kawen?
patut la ramai kawen lari kat siam ->alasan semata2....sila jgn tiru gaya bebas ini atau ur mum n dad n belasah anda secukup rasa.

maaf, kerja sedang menanti.
cerita akan bersambung setelah pulang bekerja mlm ni.




Wednesday, November 25, 2009

mari kahwin!!

Hari ini telah kembali semula di opis.
geezzz!!
tak best langsung. saya 100 kali ganda prefer duduk rumah and jadi housewife.
Inbox mencecah 700+ email. mengambil masa saya separuh hari untuk settle membaca (belum reply lagi ye kawan2).
Ada kala saya terfikir adakah saya seorang operator email (mcm operator tepon la konon).
gila dan separuh buhsan.
ohh!! saya baru sedar saya belum fully recover. saya hampir muntah apabila melihat email asyik berlari-lari anak masuk kedalam inbox.
nyah kau dari sini email!! 


and few people tegur saya kelihatan slim setelah pulang dari operation.
muahahah...
maaf kawan2..saya bukan menjalani liposuction ya!! 
ye...saya rasa badan ada ringan sedikit. (woi aimi, ko jangan nak buat malu. baru kurang beberapa kg and sibuk nak bagi tau dunia.)
*mari menyorok di belakang kerusi*


dan lagi siot, my opismate yg si apek ni gi bgtau org saya on maternity leaves sbb lama sangat cuti.
siot gler...ade kne bakar desk apek ni kang. *murka sungguh beta*. siap ko apek!! ->amaran berbaur keras seperti kerasnya minuman keras.



bulan december muncul kembali.
dengan lambakkan jemputan kad-kad kahwin. yess!! tahun ni i'm a bit wise dalam mengatur jemputan org. risau sangat org tak dtg my wedding kalau saya tak pergi wedding mereka.
it does happen to one of my fren. disebabkan beliau salu sangat malas nak join geng2 gi kenduri kahwin or kenduri tak kahwin, time dia wat kenduri kahwin hanya beberapa orang je datang, yg lain semua tak datang (termasuk saya!!). 
saya terus catit dlm calendar semua date jemputan kahwin. takut ada yg overlook plak nanti.


malam tadi melakukan aktiviti berangan bersama cik zainatul. berangan pasal custom made shoe. yeee!! saya tengah memilih design utk meng'custom made' kan shoe for my reception and my bertandang (walaupun incik tunang insist kasut bertandang tak payah custom made).
ill make him say 'yes' this time (kena ready wat puppy eyes setiap hari sehingga dia cakap boleh.


Pening kepala bila memikirkan form-form untuk daftar nikah yg perlu diisi.
ohhh..terima kasih incik firdaus. mesti anda sgt ensem kan? ahhaha...
call incik firdaus di jabatan agama islam klang. gler confuse bila baca pasal syarat daftar nikah from web JAIS.

dalam web : HIV Test hanya di klinik2 di negeri selangor.
saya : dah tu saya ni duduk kedah takkan nak kene balik selangor buat  hiv test?
incik firdaus : takpe, buat kat mana2 klinik kerajaan yang boleh buat HIV test kat mana-mana negeri pun takpe.

dalam web : kene bawak saksi untuk tandatangan form nikah.
saya : takde plak JAIS state syarat saksi borang daftar nikah. same ke dengan syarat saksi nikah?
incik firdaus : sape2 pun leh jadi saksi. kalau boleh elakkan adik beradik.


yeeeeaaa!! ayahanda akan ke PAID (Pej Agama Islam Daerah) Klang utk amikkan borang.
*biadap sungguh anak ayah ni. suruh ayah plak. kang ayah amik borang poligami,siapa yang susah?*


nasib la incik kadi tu kwn ayah! peace uncle!! siap kenal dh tu sape tok kadi saya.
incik tunang jgn risau, saya akan inform that uncle kadi toksah le soal2 u mcm2 time nikah nanti.
i tau u tgh darah gemuruh time tu. kang dia suruh baca doa qunut, u baca doa makan plak.
suruh je nikahkan terus and settle.
siapa suka? saya dan keluarga saya suka.
hip hip horaaayyy!!


mari berkahwin~~~!!


Tuesday, November 24, 2009

a lil update

Fuhhh! 
Panas sungguh hari ni.
hari terakhir cuti perlu digunakan sebaik2nya. esok sudah mula kembali ke pejabat. buhsan!!!


Pergi lunch bersama incik tunang di tempat first time saya jumpa incik tunang.
chewah!!
gila jiwang ok! 




1) Tudung nikah & reception.

After drop incik tunang di opis. saya ke pos laju. ngepos baju kebaya alia (brides of honor saya) and both contoh kain for my nikah and reception tudung.
tudung ni akan di custom made. tudung ala2 ariani tu. 
result? nanti dah siap akan saya upload picnya.
thanks to my mak uda sebab sudi nak tolong hantar sample kain itu ke akak yg jahit tudung tu. alamak!! lupa plak link blog akak tu. nanti dh ingat, saya bgtau.
and tudung dia mmg slese. pakai kain mcm ariani tu. cuma slightly cheaper la. 


2) Baju pre-wed
And hari ini baru sampai seru anta kain utk dibuat baju kebaya for my pre-wed.
FYI, baju kain yg dipakai ketika pre-wed ni hampir sama dgn baju bridesmaids akan pakai nanti.
(baju bridesmaids akan di pos next week ye kengkwn! kerna cik KayKay outstation and only sempat ngepos bajunya kpd saya by next week).
soooooo...excited nak wat pre-wed shoot ni!!!!


3) Pomanders


Tadaaaaa,,,,,,ni belum siap sepenuhnya.. holder and tali jurai lom buat lagi. bonda risau si kecik wafeeq nanti tarik kalau buat siap.


4) Wedding favor for bestie.
Saya masih memikirkan wedding favor utk all my bestie!! 20pcs kesemuanya.
ni sangat limited ye.
utk kawan2 tercinta!
still tak leh decide. tak leh la bgtau kt sini. tak surprise!! chewahhhh!!!


5) Rumah idaman
Semalam ketemu rumah idaman. hope this time menjadi. sebab last two houses yg kite org aim tu tidak memenuhi kriteria2 yg telah ditetapkan oleh semua pihak (our family dan incik tunang sekali).
- semi d setingkat with 5 bedrooms.
- car porch yg leh masuk dua kereta.
- ada laman utk gardening ->adakah saya yg bakal menanam pokok? oh tidak!! saya hanya tahu menanam pokok lalang.
- land area 40'x80'.
- harga pun not bad....

ok..nak tido puas2 sebelum bekerja esok.
daaaaaaaa......












Monday, November 23, 2009

al-kisah dewan & kad kahwin

Hari ini hari ahad. Bangun pagi sungguh lambat seperti kebiasaan la kan? Kalau incik tunang tak kejut sure tak bangun lagi ->Syg,ada perasaan nyesal tak ni nak kawen ngn i? Celik2 je mate check my Cik Lappie. hooraaayyy!!! telah siap sedia video yg didownload. 1) Bila Cinta Bertasbih 2) Setem Saya agak jakun! abaikan saya. memang saya naturally jakun. Penat incik tunang ngajar download pakai torent. muahahah... Hari ini lawatan sambil belajar diadakan lagi. seperti minggu2 yg lain. seperti kebanyakkan pasangan ingin berkahwin yang lain. 1) Lawatan Sambil Belajar ke Kedai Kad Kahwin. Yess!!! utk kesekian kalinya, saya, yang sangat gediks ini telah menukar kad jemputan kahwin saya. ye!!! sila tampar saya dgn kelajaun 100km/h. dan saya spent dekat 2jam setengah di kedai kad kahwin itu. sampai saya rasa, macam budak kedai tu nak halau je saya dari kedai tu. maybe dah tak larat nak tengok muka saya. muahaha....nampak gayanya kad kawhin saya akan delay another one week sebab dieorg kene order yg lain since aritu dah kensel. musti budak kedai tu kata dalam hati "bajet ciput cam semut, selera besar cam gajah". nak wat cmne cik kak oiiii...kalau i ni hartawan, i tak tempah kad kahwin kat kedai kamu. i beli terus mesin cetak tu. cetak sendiri kat umah. leh la print setiap 10kad beza design kan? muahahha... exaggerate ->sila abaikan! biasa la. ini first bagi kita semua buat kad. first experience. so saya jadi super extra conscious dengan kad kahwin tu. luckily saya telah melakukan banyak survey. and here is tips nak share bersama : 1) Prepare your own map + landmarks. Macam saya, since my wedding dekat dewan which is not area yg saya familiar sangat walaupun dah berjuta2 kali lalu situ (korang ingat ke pun nama jalan korang lalu setiap hari?), saya telah men'google' (gunakan google map or wiki map), mencopy dan mengedit to simpler version. siap zoom in utk pastikan landmark semua nampak ye. 2) Prepare your own wordings kat kad. Nak kahwin nye korang. so, korang la sepatutnya lebih tau korang nak bubuh apa atas kad. sila buat homework lebih dengan kelebet kad2 yg ada secara online. so, walaupun saya takleh nak custom made kad jemputan saya (mahal oii,,kiah tak mampu. kiah hanya seorang kuli), but still ada la sedikit touch of me since all the wordings saya yang susun sendiri. instead of tipikal nama bapa dan nama bonda sebagai mukadimah bahagian atas kad saya telah shift nama my ayahanda & bonda ke bahagian lain kad (tunggu dan lihat je ye nanti). 3) Estimate how many kad korang nak print. - be safe, print additional 50pcs dr anggaran sebenar. sebab nanti nak tambah sket2 jadi lagi mahal. baik buat xtra sket. - say jemputan kad korang 500pcs, tempah la catering dlm 1000pax (and add on another 200pax to be safe). Tapi salunye catering akan tamba additional dlm 200-300pax lagi. (ini tips dr my mr.caterer ye). 4) Estimate brapa bajet kamu!!!! bajet itu penting. sila meniarap, tunggang tebalik, mencangkung dan sebagainya sambil menekan punat2 kalkulator kamu. kad banyak range and semua nya bergantung pada selera. perlu di ingatkan disini bahawa qty yg sedikit membuatkan harga kad menjadi lebih mahal. fuh! juga masukkan kos setem didalam kalkulasi anda. (weshhh!! makbapak korang takde syer dengan pos malaysia ye. sila jangan berhati kering buat2 lupa plak setem harus dibayar). so sendiri mau ingat la bape bajet kad korang. pesana penaja : toksah kad mahal beno.. byk bnde len korang leh beli. penting nih utk org cheapskate mcm saya! sebab tu harga kad yg saya pilih semuanya tak lebih rm1. (sila jgn bgtau org len. malu den kat org kampung nanti!) and yes!! saya telah mendesign sticker utk dilekatkan di wedding favor saya : ohhh!! kamu semua org pertama yg tengok ye. even bonda aka puan besar pun belum tengok lagi. any comment kawan2? ahahaah..kotak peti comment ditutup. mesin mencetak telah bergerak ye. and my sticker will be ready by next week. 1,200pcs kesemuanya. harap2 ia menjadi cantek -> of course sebab design saya. The best thing about this order, since saya order di tempat yg sama saya print kad kahwin saya, i got super special price utk print sticker nih. murah siot. satu tak sampai 20sen (size 2inch x 2.5inch) utk 2 warna sticker. Tips Sticker : Sticker ni di charge mengikut warna dan level kesedapan mata memandang. salunya level harga paling murah utk 1 warna sahaja digunakan, then mahal sket dua warna dan seterusnya la kan. then kalau nak canggih sket korang buat hot stamp sticker tuh. ishhh... ni mhl la. tp nampak le sket exclusive. Cuba korang diskus sekali harga sticker tatkala korang diskus kad kahwin tu. salunye harga kad kahwin ni almost to fix tapi sticker ni cam leh nego sket la. And apabila mencari kedai utk buat kad kahwin tu, cari la kedai kad kahwin yg dia sendiri print kad tu. sebab dr pemerhatian saya, kad dpt dioffer dgn rege lebih mura. berbaloi-baloi lah. *saya merasakan saya kini seperti penulis majalah pengantin la plak, sila abaikan!* Done with the kad kahwin and sticker things, incik tunang dan saya heading to Dewan IPD. Impression terhadap dewan : waaaaaaaaaaaa.....ase nak nangis. dewan tu cenonet je. tak besar macam dewan IKM yg kiteorg gi the other day. but good thing is dewan tu dekat dengan rumah incik tunang. itu adalah pilihan no.1 bakal MIL. *Aimi, sila jadi pengantin perempuan yg positif sket ye!* dan after 10mins, saya telah berjaya meyakinkan diri saya the dewan will turn out to be just fine time wedding nanti. Seriously kecik je dewan tu. cam muat up to 200p-300pax at one time je. takpelah, bukannya side saya pun nak saya kecoh2 kan? as long as my future MIL and incik tunang fine with that, i'm more than happy!!! at least tak yah wat wedding kat umah kan? frankly, Sg Petani ni sgt limited dewan utk dibuat majlis perkahwinan. So far kami hanya tahu this 3 dewan : 1) Dewan IPD -> pilihan incik tunang dan MIL 2) Dewan IKM -> dewan besar tapi kondisi sedikit azab (buroookkkk!!!) 3) CInta Sayang (Golf Club) -> Wedding kat cafe golf club dia per head baru rm10. murah siottt! tapi agak jauh sket dr umah incik tunang. Hopefully with a little touch up from the bridal house our dewan will turn out to be cute and gorgeous!! the super good thing is? incik tunang submit je surat permohonan kepada SM yg bertugas tadi. ad on the spot terus dapat book dewan tu. haruskah begitu? cemburu nye saya. saya perlu book setahun sebelum ye kawan2 tapi beliau, hanya 2months to go pun leh book. heaven nya duduk northern ni. hikhikhikhik..... done with all the perkara yg menyerabutkan kepala, i was thinking nak bagi my hair new style. hihihi.. konon2 wedding prep la tu. menyediakan rambut utk sang suami la konon. gler angelic je rupe bakal bini die ni kan? went to de touch. menyediakan tempat muslimah di bahagian atas kedai. sangat suka kedai ni. sebab interiornya yg cantek. and yes, my hairstylist itu sangat cute. i do the scalp treatment (setelah di pujuk oleh cik hairstylist yg cute) since my hair pun nampak agak tidak bermaya and with that scalp problem, saya merasakan rambut saya sering luruh muruh setiap jari. saya sangat gerun andai kata satu hari saya bangun dari tido, mungkin saya akan bertukar botak!!! and new haircut yg sangat cute and sesuai dengan muka ala2 jennifer love hewit i ni. *sila muntah sekarang andai kata anda tidak larat nak baca ye* muahahha,,,, sekati la.. muka saya. kalau saya nak kata muka saya persi Heidi Klum korang ada masalah ke? *tapi itu tandanya saya ada masalah dengan otak saya* pheww!!! thanks to cik hairstylist yg cute, say bye-bye to my rm200 in a blink. incik tunang hampir tersedak mendengar statement rm200 saya. *sayang, tolong jgn berubah fikiran dan mengambil keputusan utk tidak mengahwini saya* p/s: apesal blog ni cemburus dengan saya and tak tunjukkan saya dah hapdet blog kpd kwn2 saya?

Saturday, November 21, 2009

mengapa akak tiket bas? oh mengapa?

Saya telah tiba di Kulim last night. Sangat adventure kerana kembali ke kulim dengan menaiki bas. ye...setelah sekian lame tak naik bas. mengimbau kenangan zaman belajar la plak. ehehehhe.... funny!! but the bus sgt bongok!!! 1) Ketika membeli tiket. saya : Akak, kalau naik bas pukul 5.30pm ni sampai Butterworth pukul brape? Akak penjual tiket : (sambil mengira menggunakan jari) dalam pkl 9.00pm. Ingat tu!!pukul 9pm ye kwn2. saya : nanti nak tunggu kat ne kak? akak : adik dtg setengah jam awal. pukul 5 tunggu depan ni. - saya nak turun butterwoth since bas ke butterwoth lebih frequent dr kulim. - bas ke butterworth lagi ramai org and saya rasa secure. - incik tunang nak men futsal pkl 11pm plak nanti. 2) Ketika hari kejadian. Part 1. saya : akak, mana ni bas, dah pkl 5.30pm dh ni. akak : jalan jammed dik. jap lagi sampai la tu. perhatian sekali lagi. oleh kerana saya terlalu risau ditinggalkan bas, saya telah tiba di stesen bas shah alam at 4.40pm. bayangkan berapa lama kawan korang yg masih seorang pesakit ni kne tunggu? Part 2. Pukul 6.05pm baru la bas tu terhegeh-hegeh muncul. naik2 bas je, tengok seat single yg saya penat2 request kat akak tiket tu ada org duduk. saya : dik, ni seat saya ni. adik tak tahu nama : bas ni free seating. saya asa time tu cam nak hempuk je budak tu and akak tiket tu. woi! kalau bas dh free seating ape hal la plak nak menyemak tulis kat tiket kan? dh tu saya ni penat la nk request single seat sbb tak nak end up ddk sebelah lelaki ok. saya : tapi saya nak duduk single seat. adik tak tahu nama: nak gak ke seat ni? (sambil muka masam blah dr tempat duduk tu) sorie la dik ye...saya bukannya berkira sgt. tp mengenangkan keselamatan diri dan trauma menaiki bas ketika belajar dlu telah membuatkan saya memang sangat gedik nak seat single gak. PEACE NO WAR dik.... Part 3. Dek kerana keborngan yg amat n baru je lepas telan ubat saya pun melelapkan mata. terjaga tgk dh 7.30pm. selak langsing. haizz...dh sejam setengah baru kat damansara? Bloody hell punye bas. jalan cam siput sedut. time ni dh @#$%^&* dlm hati. Part 4. Bas tak stop even dh sampai tapah. sejuk disebabkan ujan n aircond bas yg ala2 aircond freezer tu membuatkan ase nak terkencing tahap dewa. penat tahan kencing. abes la saya pasni kne batu karang ke..batu kerikil ke... Bro macho yg duduk depan asyik gi jumpa driver (2 kali la). tak pasti apa dia nak. tetibe je bas masuk exit simpang pulai and stop lepas tol. "sesapa nak gi tandas leh gi sekarang" haik? gi tandas je? dah la stop kat PLUS lepas tol tu. mana de kedai. betul2 ade toilet dan surau. lapar siot... Part 5. Bas ni rope2nye stop kat terminal ipoh. baik punya stop la konon sebab kene tunggu passenger and tersadai dekat 45mins. gler dah membara dalam jiwa. apabila badan masih belum sihat sepenuhnya, perjalanan menggunakan bas sangat membebankan. ANd reached Butterworth at 12.45pm. wesh akak jual tiket, saya rasa nak je saman akak. akak kata pukul 9. sian incik tunang saya main futsal kejap je sebab wisau saya sampai sebelum dia sampai. menchik!!! saya takkan dah naik bas KB Express tuh. and today another trip menemui uncle Ewe aka my Doc ENT. ramainye org di clinic Dr Ewe. Yunap!! harini tak jumpa doc ensem2 di KPJ ye. And sepatutnya aya dah mula bekerja this monday. tapi disebabkan beberapa condition critical pada saya, cuti telah di extend hingga next tuesday.. wahahahha... saya ase macam sihat je. relaks je nak gi jln. tp doc tu masih rungsing melihatkan keadaan saya dan kebas di lidah belum helang. ape2 ajelah uncle Ewe. asalkan saya bahagia, and hantar baju nikah untuk dijahit beads. punyalah lama peram baju nikah tu. baru sampai seru harini nak gi hantar kat kedai. harap it will turn out to be gorgeous. and esok seperti telah dirancang, nak sightseeing dewan for incik tunang side and another trip to kedai kad kahwin. ase cam nak tukar kad aritu. ahahah...nasib tak start print lagi and baru bayar depo. plan suppose bagi all the details esok tapi ase cam nak tukar kad. leh tak? biase la saya, selagi leh tukar, saya suka je tukar semua last minute. sabar ye incik tunang. kepala otak hampir cracked sekarang. dengan wedding date yg semakin dekat, serious saya cakap i'm damn broke. byk benda yg tak termasuk dlm earlier plan tetibe je wujud. wujud pun sebab kegatalan saya sendirik. sangat mengahrap dapat year end bonus. ya allah! tolong la hamba mu. snagat desperado dah ni. savings dah zerooo.... duit gaji bulan2 pun kalau leh negative dah negative. kalau ada tabung ayam ke..tabung gajah ke..dah lama pecah hancur berkecai jadi abu saya korek. budget lari abes la..macam larian 4x1000m dah rupa. and saya dah almost 3months tak shopping bag or baju. baik tak? punya la nekad nak kahwin ni. haizzz..hampeh sungguh.

Thursday, November 19, 2009

i lovesss cuti selepas surgery!!!

Weeee...... semalam ke rumah mak uda... mengambil all the 1,024 napkins!!! and last night, mengerjakan napkin itu dengan bonda (baru dapat buat less than 100pcs). sbb bonda nak napkin itu di iron terlebih dahulu before she fold it and ikat with riben and whats not. haruskah? dah permintaan bonda kan. kiah ni pun iron kan aje la...then potong2 kan riben. bab fold and ikat riben tu bonda la kne buat sebab tangan i tidak begitu mesra bab2 itu. muhahaha.... and yes..semalam saya juga menjadi seorang tukang cat. mewarnakan lantern ke pada warna putih. dengan menggunakan keajaiban spray putih. lantern yg pd asalnya berwarna biru bertukar mnjadi putih idaman kalbu. rupa2nya bnde ni semua memerlukan ketabahan yg tinggi. ingatkan sekali spray dh ok. rupa2nya kne 2-3kali spray baru la chantek. hari ini misi akan diteruskan lagi.... yes....seronok rupanya bercuti panjang. mungkin ini lah hikmah saya operate kan? byk preparation wedding dapat dijalankan at fast mode. today ada apppointment with another bridal house from Rita Collection. ni utk meja makan kat dewan nanti. saya nak meja makan saya nanti ada underlayer. ill show u guys the pic later. and at 3pm today, ada date ngan incik fariz the videographer. muahhaha...peace incik tunang!! saya takkan bermain mata.. janji!!! nak discuss psl video shoot time nikah and reception nanti. pergh!!! one full week and dah byk to do list leh di potong kan? incik tunang, sila jgn cemburus dgn progress saya. kalau kamu nak cmni, kamu sila la operate tonsil dan mendpt cuti seminggu. minus the pain, i love the idea of the 10-days medical leave nih. hihihihiih.... esok malam mau pulang ke kulim semula. nak settlekan side incik tunang plak. nak gi visit dewan wedding for incik tunang side (ye!!! bonda incik tunang suddenly decided nak wat kt dewan. thanks umi!! dpt la i bergolek2 dgn rumah dgn riang sbb tak perlu nak deco2 rumah bagai ->pemalasnya bakal menantu kamu nih!!) and do the payment kat bridal house Fasha itew... juga settlekan al-kisah kad kahwin dan sticker yg perlu di tempekkan di wedding favor. proud of myself sbb rajin gle this week nak settlekan semua al-kisah wedding prep ni. thanks to bonda as well. love you ma~~!! p/s: Nuqman positive H1N1 too!

Tuesday, November 17, 2009

bye bye $$$

Dear Blog, When my mum told me not to eat kambing for a month saya masih boleh terime dengan hati terbuka. when my mum said no seafood for a month, yes, saya masih boleh senyum walaupun ada sedikit kesedihan, but when my mum said "jangan makan telur!!" and i was liked????? hell!!! i love telur to the max. doesnt matter telur ayam ke...telur masin ke.. asalkan namanya telur (except telur pindang) saya amat menyukai. saya sangat sdih apabila melihat Nuqman (my nephew) memakan telur dadar didepan saya tanpa memikirkan hati dan perasaan saya. makan dengan penuh rasa nikmat dan lazat. ohhh!!! cemburusss!! takpe nuqman, nnt dh baik ni ashu beli 3 tray telur. muahahhaha..... haruskah begitu? =)) Yes, baru pulang bersama bonda menawaf kedai kahwin. we went to Wedding Station @ Meru. What more i could said? saya sangat suka all the design. frankly speaking, bridal house dia sgt cantekkkkk!!! serious cantek (english cottage style) and both mother and daughter sangat friendly ok. my mom & i leh masuk abes la ngn diaorg dua branak. highly recommended!!! and insyallah, for pelamin rumah and dewan walkways my mama decided nak wat ngan aunty fazilah & super cute faezah (faezah ni sgt cute and gila2!!love her to the max!!) ->from wedding station.
pic credit to weddingstation.blogspot.com
My walkways something like this la... cantek tak? cantek tak? wahahha... cantek kan? i terpesona melihatnye.. mau juling bijik mata kiah ni.. and yes, pic ini juga diambil di dewan banquet MBSA ->my wedding dewan *ajue!!remember this dewan. kamu jgn pening2 ye* and last night discuss punya discuss dgn bonda, we decided for all the bridesmaids utk tukar from holding pomander ball ke holding white lantern!!! Then dgn sepantas kilat we browse through ikea catalog, and Gulp!!! per lantern will cost me about rm35. and i need about 10pcs of this lantern. girllls....pls help do the math!! toingggg!! nk kuar bijik mate then. ranap lah rm350 just for the bridesmaids. and bonda telah mendpt idea yg bisa mengurangkan jumlah RM for the lantern.. bagaimana? tunggu dan lihat je my DIY nanti.. hihihihi... Muahxxx.. p/s: Arini langsung tak rasa sakit dh. muahahah....

Monday, November 16, 2009

Day 4 & Day 5

Day 4 Its sunday. Last night saya telah MEN'drag' incik tunang membawa saya ke McD seberang jaya. at 11pm mind you. sebaik sahaj incik tunang pulang dr bermain futsal. Haruskah? yes...apetite saya telah kembali normal. ini yg merungsingkan. saya lngsung tidak menunjukkan ciri2 seorang pesakit yg bru sahaja di bedah tonsil. haizzz..sekejap je hilang keinginan nak mkn. ape la nk jd ngn den ni. ish.. *geleng pale* saya mkn bubur ayam mcd dan fris dgn berselerenye... yummy2... and seperti yg sedia maklum, saya akan pulang ke hometown!! mama plan nk dtg ke kulim utk mengambil saya since monday incik tunang nk bekerja. but incik tunang insist nk hntr saya hafway-simpang pulai and my bro n mama fetch me at simpang pulai. we met up with mama & abang around lunch time. berhenti lunch and semayang jap. then my bro come out with this super brilliant idea utk naik ke cameron!! saya yg sepatutnye menjd patient mithali telah lupa daratan dan melompat keriangan (dlm hati ye!). and yes!! we went to cameron. its raining quite heavily and sejokkkk gler. berhenti pun sekadar mama beli sayur2 n bunga-bungaan. its more like drive through ke cameron. reach home around 9pm later that night. effect? due to highland kan, my ear sakit level gaban time turun tu. saya teraksa menelan pain killer the moment i reached tapah. moral of the story : jgn nk gedik2 ke tempat tinggi selepas surgery ye. sbb telinge n tonsil saling berkaitan. sampai rumah dgn perasaan berbaur gumbira. gumbira gaban ye. sebab pomander ball saya telah siappppp~~! also paper bag for the wedding favors telah sampai ke rumah dgn selamatnye... bonda terus merangka rancangan percutian sakit saya selama seminggu ini dgn aktiviti2 persiapan perkahwinan. *errr..adekah ini motif utama berada di rumah?* Day 5. My throat pain dh berkurang. hihihihi... epy epy epy.... cume now painful gle kat telinge. skt woooo.. ase nk leleh2 air mate. merangka misi dgn bonda utk ke bridal house wedding station di meru. bonda sgt excited nk gi. msti pagi2 lg die dh kejtkan saya nih. n news yg agak mengejutkan dr bonda. for wedding favors, bonda telah add in another favor which is napkin by macy's. err...bonda, perlu ke napkin tu cap macy? cap lain x leh ke? cap ayam ke...cap rambutan ke...tak leh eh? haizz...bonda excited gler cter how she would fold the napkin and letak all the reben2 n stuff inside the mug. napkin ideas? by my mak uda. she is the one yg tolong gi wat survey and bought 1,024 pieces of it. *another reason nak geleng pale* p/s: bad news, just receive phone call from my sis bgtau yg my bro in law positive H1N1. erk? so tonite kami seisi rumah kne pergi buat check up. poor me. i'm worried sick now since saya kini berada di imunisasi level paling rendah.

Saturday, November 14, 2009

Day 2 & Day3

Finally i’m home.

Discharge around 1.00pm today. Reach home at 2pm and nothing else i could remember off sebab pas je mkn segala ubat yg dibekalkan, aimi went back to La La Land...

I’ve tried evry hard to avoid upon to consume the pain killer but this few days my pain sgt tidak boleh to deal with. So, jawapan yg pasti, saya kne consumed all the bekalan ubat yg saya rasa memerlukan masa seribu tahun nak habis. Giler byk ubt. Satu bakul siot. And yes, lupa nak mention, ubat antibiotik saya sebesar ibu jari. Waaaa!!! Kalau la time ni tonsil saya yg besar gedabak tu ade dlm tekak, sure leh sangkut n muntah balik.

Day 2 ( yesterday).

Nothing much happen yesterday. Its just the pain semakin kurang compare day 1. Lesser pain and saya sudah mula starved like hell. Byngkn korang hanya depends on water drip, air yg diminum, n lil ice cream jelly (advised : pls beli ice cream jelly kt KFC, incik tunang belikan ice cream jelly KFC n its turn out to be super yummy n lembut gileee.. membuka selera pesakit mcm saya).

My left hand yg kne drip started to swollen badly. Bengkak gle dh ni. Sampai incik tunang pun risau tengok. Then after the doc anesthetic dtg visit saya, he ordered nurse to remove the water drip sebab tgk tgn bengkak gler. Skt wooo... jarum besar gedabak yg kaler pink tu.

Pergh! Lege teramat ile dh diremovekan pagi tu. Saya start move around easily dlm bilik. Pergi mandi and gerak here and there without the water drip. Sebelah ptg, incik tunang dh kne gi kerja. Ada big meeting which he cant escape from. So, while he is having his lunch (mcm biase la, makan makanan saya di servekan pihak spital since saya tak leh nak makan), my ENT doc came in for visit. Tgk itu ini and i complained that my tongue a bit numb kat tips area (untill now ye!!) and he was a bit shock. Sbb jrng happen kt patient lidah menjadi kebas tidak semena2. Which saya sendiri pun tak pernah came cross which such effect in any articles yg dibace. So, he said it will took me 1-2weeks before lidah kembali seperti biase. Maybe my nerves was to close to that tonsil nerves etc..etc which saya dh tak ingat dh pun (harap makum, saya bukan doc or cuba memberi penerangan seperti seorg doc ye).

Then before je incik tunang make a move to office, nurse dtg terkedek membawak syringe ubat y sgt besar *giler leh pengsan kalau itu jarum yg nak cucuk*. Die baru sedar rupanya my water drip line telah dicabut (since yg cabut nurse doc anesthetic bukan nurse ENT). So solution?

Pandai pun anak mak!! Cik nurse mithali yg amat mendengar kata doc walaupun saya insist utk dienjetc. Ye!! Die telah membuat another so call yg dipanggil ine utk water drip but this drip hanya utk masukkan ubat ke dalam badan saya!!!

Nehi...nehi..nehi...

Saya lebih rela dioperate sekali lagi dr di drip. Waktu masuk drip kiri now kanan. And guess what? Injection terkena tulang saya and its damn painfullll...itu tak termasuk kesakitan yg dialami selepas ubat dimasukkan. Ase nak muntah je lepas ubat tu masuk tubuh badan.jadi pening and pitam...

Then incik tunang jadi serba salah nak tinggalkan saya sendirian di spital. “sayang pergi je la”.. giler baik saya walaupun part of me macam tak nak bg je die gi keje... ok2...

Saya rest and two hours later tangan kanan mula membengkak. Membengkak ok lagi, tangan jadi sejuk mcm letak dlm fridge. Perghh!!! Gaban sejukkkk..

On 2nd visit by my ENT doc that there, he request to remove the line sebab tgn saya bengkak. Pergh!! Korang ingat tgn saya ni mcm plastik barbie doll ke leh tusuk2 sesuke hati? Marah dh ni...tp nk wat cmne, saya haya pesakit yg pasrah...at 3.30pm org yg serve mknan tu dtg n serve karipap. Pergh!! Dh la lapo...10mins lamenye saya berfikir “should i or should not?” at the result? Ye...tanpa memikirkan kesan jangka masa panjang, saya telah memakan karipap itu. Seketul ye tuan0tuan dan puan-puan....tapi disebabkan kehadiran pain killer, kesakitan langsung tidak dialami ketika makan.

At 4pm my MIL to be dtg melawat bersama2 ayahanda dan adinda2 incik tunang. My umi bring along bubur nasik yg dh di blend bersama kentang dan keledek. Pergh! Sodap siott... time tu mkn dh tak ingt dh. Lapa gler ok. Then ngidam nk mkn bubur nasik with telur masin. Since lidah agak kebas, sy mula craving bnde yg over ye. Text incik tunang minta dicarikan telur masin. Nasib la incik tunang saya bukan seperti incik tunang lain. Kalau tak mau je disilambam je saya ni. Incik tunang kembali ke spital dr ofis berbekalkan telur masin yg direquest!! Muahahha..i lap u yang. Incik tunang lecek2 telur masin and mix with the bubur asik tu. Sodap hingga ke jilatan terakhir. Then incik tunang kuar sebentar bersama keluarga incik tunang utk gi dinner with less than 10mins kengkwn se’company’ mengadakan lawatan sambil belajar ke bilik saya. Wesh, thank u so much yunap, zai, aiman, shah, pidaus, n azrul sbb sudi dtg lawat saya ye!!! Muahxxx.million thanks pada kamu semua...

Later that night barulah saya rasa effect dr bercakap dgn kwn2 n my MIL juga karipap itu.

I’m in very deep pain.

Siap meleleh air mate ku yg mahal itu. Dh mlm bru ade effect ye tuan2 dan puan2...

Tido dlm kesakitan gaban....so, beringat le selalu.

Day 3

Bangun awal hari ini.. sebab last night pain sampai ke telinge membuatkan saya resah and tido kurang lena. Haizzz...

After breakfast doc ENT dtg belek2 kerongkong.

Hmm..good progress die ckp. Mne tak good progress saya melantakk ok!! So, moral of the story, jgn tkut nk mnum air wlupun sakit. Per day at least saya minum 4x600ml air. Ha...byk kn? So, ble tmpt operate tu tak kering, skit pun jd kurang la..so day 3 skt men jadi semakin kurang jut a lil pain kt teinge but overall sbnrnye kesakitan tu lesser than saya operate appendiks aritu. Appendiks siap kne inject dadah di tgh mlm since pain killer no longer befungsi.

Did i lupa nak mention? Niat bukan utk show off. Tapi nak menyatakan tanda terima dan kasihnya saya kpd incik tunang.

He bought me Sophie Kinsella-Twenties Girl as pressie for my get-well-soon-gift with a very cute card.

“miss ur laugh, miss ur voice and miss ur leter”...

Haruskah kamu rindu leteran saya incik tunang? Yess!! U akan mendengarnya 24/7 tak lama lagi.

Saya mmg nak gila beli buku ni but looking at the price of rm70+, saya plan nk tunggu je cheaper version tu. i think jusr rm40 kn? but he still remembered of this book as one of my book wishlist la konon. so sweet of you dear. sweet mcm lollipop!! (maybe sweet lagi kot)

Kpd Kal & Azwa, saya menjawab soklan kamu dlm facebook kat sini ye. :

Kal, surgery ni bukan wedding prep ye. Hihihi..cute la ko kate surgery ni one of my wedding prep. But indirectly ia adalah one of the prep. Since saya semakin frequently demam, doc menasihatkan agar do the surgery b4 kawen. Sbb dh kwne n preggie nnt salunye org preggie snng skt. So, nnt jd lebih salu la skt. Tak ke biol anak yg dikandung nnt andai ibu mengambil ubt byk2? ->doakan it will not happen to me k..ini sbg contoh sahaja.

And as my fever getting more frequent recently, doc srh refer speacialist whereby specialist menyuruh pemotongan tonsil harus dijlnkan dgn segera.

So azue , cmne u nk tau u dh wajib potong ke tak? (mcm iklan wimax. Harap maklum!).

If u demam lebih dr 5kali setahun or consumed lebih dr 5antibiotik setahun, kamu WAJIB operandi memotong tonsil itu. Sbb consume ubt2 byk ni tak bgus. Tkut long term effect kt tmpt len. Ubt kn chemical..->ignore klu statement saya slh. Saya bukan doc. Tapi seingtnye mcm ni la..

p/s: Heading Klang tomorrow. sorry incik tunang, i knew u insist nk jaga i, and amat berat hati nak bg i balik umah klang, tapi paham2 la mama kan. dia pun nak jaga i jugak. i have no doubt at all kalau u nk jaga i tp i sian tkut u ssh hati bila u kerja nanti asyik pikir my condition. at least mama ada by my side kalau kat klang.

thanks incik tunang through thick and thin bersama-sama dgn saya!

i noe very well i'm in good hands ble saya decide nak kahwin sama kamu.

muahxx...

Friday, November 13, 2009

day 1.

Aimi telah berjaya di operate dengan selamatnye. lihat la incik tunang saya yg keletihan menjaga saya sepnjng malam. he's been a very damn good fiance and swear to god, saya akan menyesal if not to have him in my life. all night long dia bgn every time i need help to go to toilet. need to mkn ubt. put vaseline di bibir yg kering. letak minyak kat tgn yg bengkak due to water drip. n beli itu ini to ensure i eat something. saya rasa saya dah well prepared both physically n emotionally before the surgery. dh bce all the articles and prepare for the worst case scenarion which might happen to me. Post Surgery Based on the articles yg dibaca, i bought lots of lollies ice cream (30btng kesemuanya), sorbet ice cream, vanilla ice cream, 2 bag of puding and 12mini pots of jelly o. Also, the soup sbb saya takleh mkn mkann yg keras2 for one month. sian saya!! and before masuk spital, i also bought the ice pack as advised. nnt nk sooth the throat yg kebengkakan. Day 1 Reach doc clinic at KPJ around 9am. doc buat check up n confirm i'm fit to undergoes the surgery. do the blood test. ini la blood test paling tak skt ok. then dieorg give me my room and asked me to change to spital outfit. mind you no undies are allowed!! *malu i tau*. Journey to the Operation Theathre sgt mengerikan. they asked me to baring atas katil n they change bed more than 3times as far as i could remember. dr katil yg kt bilik then smpi depan OT room tukar ke 2nd katil. masuk kt dlm OT room tukar lagi. time nak ke OT room tu ase nk request je jln kaki. sbb kne tolak atas katil tu lagi rasa cuak. n bile tgk je all the OT lamp mcm dlm cter greys anatomy tu, dh ase nk terjun dr katil je lari. waaa..time tu no turning back wlupun dlm hati rasa nyesal nak mampus. then kne cucuk kt dgn. besar nk mampus jarum. terus ase sengal. then bile anesthetic tu dh msk dlm bdn trus la hang smpi x ingat ape. sedar2 je nurse tu kejutkn kate nk nek atas. pastu black out blk. then sedar incik tunang letak vaseline kt bibir then black out blk. most of the day saya tido. tido yg nyenyak, but when it comes to swallow my own saliva, ase nak nangis.... waaaaaaaaaaaaaaaaaa.... skt mak oiiii... nyway, thank to pain killer. sgt2 membantu. but to tell u guys the truth, hanya tuhan je tau skt nye. n yetsrrday ptg siap kuar blood clot ok. ngeri kiah ni nengok. incik tunang tlh memujuk saya mkn sbb i refuse to eat almost anything. sbb skt nye x dpt digmbrkn. telan air liur ni ase cm tekak kne selar2 ngn pisau. klu luka kt tgn kne air skt kan? bygkn dlm tekak. n my tonsil damnnnn big. ngeriiii... nk bgn kencing pn ase skt n ngeri. tgn bengkak mcm tgn gajah sbb water drip tu...

Sunday, November 8, 2009

food fest

Last Saturday meet up with Uncle Surgeon for ENT at KPJ Perda. Bad news : i have to remove my tonsil immediately... getting worse i guess.. so Uncle Surgeon set the date straight away and after considering few factors (including my menstruation since surgery cant be perform if i'm having the menstruation), so the date will be on 12 Nov 2009 at 8.30am Gulp! ok..i know. what a short notice. nady, my tonsil is not that bad time i muda. its just getting worse since working. Good news : i will get more than 10days MC. wahahha...selamat tinggal ofis. dont miss me that much. *uwek..mcm la dieorg akan rindu my presence, just they wish me to come back ASAP since nobody to cover my job je* Plan : makan sampai lebam this week. sbb incik doc kate maybe up to 1month tak leh mkn solid food. eee...felt like baby yg takde gigi plak x leh pki solid food. go through all the articles about tonsillectomy for adults. and 80% of it cakap adult ni mmg recovering period dia lebih lama then kids. incik doc siap cakap : if kids, today remove the nest two days can eat nasi lemak already. but adults, i doubt it will be that fast. based on my experience, up to two weeks only you can eat solid food. huh? tapi some says sampai sebulan. gilos!!! and adults easily tend to bleeding comapre dgn kids. *cross fingers, hoepfully it doesnt happen to me* err..nak jd mcm adik nady la simpan tonsil inside the bottle. euwww!! and big hugs and thanks to cik zai coz sudi temankan ke KPJ di pagi sabtu yg mulia itu. incik tunang kne kerja la plak pagi tu. zai cames to rescue. *u r my savior love pie* oh cik yunap, kami jumpe doc ensem. ikan paus gitu!! tanye zai, doc tu rmbut spikey siot. alahai..tak mcm doc dh rupa. *Grrr...* sila la sila pay me a visit kat KPJ tu ye. bwk big flowers n fruits biar saya rasa terharu. And for this weekend, full of activities telah dijalankan sempena kedtgan cik ajue and partner ke Kedah. And yes.. i called this week as food fest week. actually baru sahja pulang dr seoul garden. makan korean food sampai lebam.. errr..actully bukan lebam,,sampai nak termuntah ok!!! just be prepared for the surgery. crossfingers!! hope everything will be just fine. p/s: cik lappie n incik wimax akan menemani saya ke Speacialist. p p/s : any suggestion what else i should prepare for the tonsillectomy besides ice creams n ice pack?

Friday, November 6, 2009

Entri utk mendengkikan Lulup

Laila, Masihkah kau ingat dengan ini? (latar belakang lagu masihkah kau ingat-Kopratasa)
x x x x x x x x x x x x x x x x
Asap panas yg sepoi2 bahasa.... ikan masak stim kat sebelah perodua kulim... wahahahha...mesti ko dah menjejeh air lioq kan? control..control.. abes basah baju ko tu... pergh!! ape lagi nak cakap...ikan stim die mmg superb. ditambah plak dengan ini : Daging masak halia.... tentu sahaja incik tunang (sila refer gambar dibawah) dan tunangannya (saya) dah tak pandang kanan kiri dah :
"mmg big fan Arsenal sungguh incik tunang saya nih x)" And ini adalah paper bag idaman bonda (silver ye) utk diberi kpd semua tetamu. kengkawan baik takkan dapat yg ni. akan dapat yg mcm ni version merah and tali bling..bling... penat dah mencari sebab most of the kedai yg jual paper bag silver and panjang most likely satu jatuh rm1.50++. and finally jumpe ni slightly cheaper kat SinYin, Semua House,KL. terus rembat 1000pcs. tapi SinYin plak takde stock. amik je dulu 150psc and balance will be collected time balik raya haji nanti.
(pic agak kurang jelas disebabkan reflection silver paper bag tu terhadap lampu kedai) and some pic during my nephew's birthday party+kenduri new home along.
Cake transformers tuh~~!!! and finally incik tunang belikan je nuqman jersey nike kaler merah yg seakan-akan jersey arsenal sebab jersey arsenal utk bdk 7thn tidak berjaya dijejaki. while saya belikan jasmine new pink-brown shuz. ohh!! santek! saya pun nak anak perempuan juga... p/s: poor quality pic as semua pic pakai camera phone jew.... p p /s: Azu and incik boyfren will come down to Penang today. so tgh plan mcm2. wesh!! meh ar dtg penang. plan nak gi pulau aman disamping nasik beriyani kambing. slurpp...slurpp...

Wednesday, November 4, 2009

lagi pasal wedding stuff

Lepas satu-satu.. ye saya tau! 1) Projector + Screen 8' x 8' - Booking done. Sewa kat LH Media (kalau tak silap this is owned by Liza Hanim. Objektif penyewaan : Dewan tak provide projector ok. nasib sewa takde la mahal beno. RM350+pemasangan. 2) Videographer : Setelah puas mencari tak tercari-cari...finally found the videographer. ni pun atas susulan my bro, Adly. dia suruh tanya adik Apiz Amat (member time kat Labuan). Adik PAiz Amat ni plak Fareez, happen to be my schoolmate. mind you, time sekolah i sangat la nakal. i pernah gaduh and tendang ini mamat. huh...gangster nye saya. risau nye si fareez ni turn my offer down sebab i pernah gaduh ngn dia kat sekolah. maaf fareez. saat itu saya baru berusia 11tahun. muahahah... yes!! fareez still recognize me. we chit chat sekejap (since he is driving) and he seal the deal with very affordable price for two event. of course la. sebab family fren. my parent pun kawan ngn his parent (nady, aku asa kau kenal ngan dieorg ni. dieorg originally org Sibu. ingat sik?). then fareez will di the coverage for my nikah and the reception. the best part, he will prepare the mtv clip on our nikah to show during the next day reception. haruslah sgt syg dgn fareez!! thanks dude. hope it turn out well!! cross my finger. and yes...done with both videographer n projector. ringan sket kepala otak dah. chow... nak sambung wat kerja...

wedding dress

And finally!!! the wedding dress is here. safe and sound. special delivery by Aiman a fren of mine yg ke bandung. Toche uncle!!! And the dress? Overall baju tu Okay la. i love the back side. belakang baju saya rasa sangat cantik ->sukati la nak puji baju sendirik kan? sampai saya terfikir utk tidak memakai veil so that semua org leh nampak belakang baju saya. did i mention its perfectly show off my big bump? muahahah...haruslah nampk..dh bontot besar.. (kamu jgn jeles anne!!akan ku berikan sedikit bontot ku pada kamu). and the beading is goregous. ye!! penuh satu badan. sampai saya rasa glemer la kiah punye baju lip lap lip lap... and the baju jadi sangat berat la pulak. and the kain plak... 40% from the pic that i showed to him. ok la tu. hampir menjadi. the negative part ? -baju bahagian depan a bit singkat. so reveal my BIG PEHA yg mcm DRUMSTICK nih. misi sekarang kecikkan peha. kalau la peha leh kecikkan mcm belon kn senang. buang je angin dlm belon. -he didnt provide the shoe as he promised before. kene cari shuz la plak. beading shuz perhaps. carik yg murah je la. pasni sure tak pakai kasut merah makngah tu. -veil pun tak dapat. might be he totally forgotten about it atau purposely wat camtu. takpe..saya brides 2 be yg baik. just text him tanya. kalau ada rezeki dia anta la.. kalau takde, nvrmind..i already had back up plan. nak rent je veil tu nanti from the bridal house. at first nak veil panjang berjela mcm ni : tapi takut tercover yg belakang baju yg saya perasan lawa tu. haiz... and saya masih tidak sihat. batuk dan flu. juga sudah menunjukkan tanda2 demam cinta. meet up with Dr. Rusli ensem semalam "Aimi, you SHOULD buang you tonsil" haiz..doc ni ckp buang tonsil tu mcm nak buang kulit kacang je. buang = operate. gerun mak gerun... then he said "better buang before pregnant. u dah kerap sangat demam. nanti pregnant lebih selalu sakit sebab your body immune system dah tak work". ok, i will get Dr.Rusli letter today. weekend ni nak gi KPJ Perda. Spital baru tuh. then kalau dia nak terus siang je tonsil i mcm siang ikan tu, saya berserah... muahahah... tapi..tapi...hanya entitle utk ddk sebilik dua org. sape nak teman kat spital? incik tunang leh ke teman kan saya? tolong la...saya takut jarum...apetah lagi pisau bedah. ngehngehngeh... and last week : saya : i rasa nak gi holiday. can we go to bangkok? incik tunang : u nak kahwin tak? that 4 words terus membunuh perasaan ku. and the deal is.... March : Honeymoon May : Bangkok-Chiang Mai- Chiang Rai... wuhuuuu.... seronot and tak sabar. kalau tak preggie lagi ke...leh sambung sampai ke Hong Kong kan incik tunang ? *winks with puppy eyes* p/s: anyone nak join ke Bangkok?

Tuesday, November 3, 2009

wedding favors for my tetamu kecl part II

Remember when haritu saya cakap doorgift pasal tetamu kecil? here is the result: Saya berjaya menjumpai this organza pouch dekat Kedai Bunga reben, Jln TAR (next to Nagoya). Slightly expensive from Eddie's Shop but the organza pouch colour sangat la chantek. sorry on the poor handphone quality pic. the colour is more to chilli red. bukan oren cm dlm pic. and the best part is, the organza is truly organza. not like organza wannabe la konon. Organza pouch cost : rm13 (after 90sen discount) per pack consist of 50pcs. p/s: manage to find paper bag my mom heart most with better price. alhamdulillah! another one down.

Warkah buat akak sebelah umah,

Akak Sebelah Rumah, Telah lama saya menjadi jiran di sebelah rumah akak. Kalau masuk bulan november, genaplah 1tahun 6bulan rasanya saya menjadi jiran sebelah rumah akak. sepanjang tempoh ini, seingat saya, tidak pernah lagi saya membuat onar dengan keluarga akak apatah lagi bermain mata dengan suami akak (kalau buat pun nescaya saya terlebih dahulu di sekelah oleh incik tunang saya) walaupun saya jarang bersembang dan bertanyakan walaupun nama akak, saya tidak pernah terlupa bertanyakan khabar kepada kedua-dua org anak kembar akak yg sering sahaja bertenggek di pagar sekiranya saya pulang ke rumah. oh! saya juga tidak lupa utk bagi duit raya pada tahun lepas juga tahun ini kepada anak-anak akak walaupun sekadar di pagar. Akak sebelah rumah, Ketahuilah akak, hari ini, saya selaku jiran disebelah umah akak telah mencapai level kesabaran yg over maksima. Andai la kata ini semua hanyala satu prank show di televisyen. seperti wakenabeb ke... and ntah pape tv show lain lagi yg saya tak kuase nak memenuhkan kapasiti otak saya utk mengingatinye, tentu sahaja rancangan ini berjaya menjadi hit. sekirenya akak ade letak pengukur-kesabaran-level di badan saya, tentu sahaja pengukur itu telah pecah dek kerana hari-hari hit the max level. Akak Sebelah rumah, Saya tahu akak juga manusia biasa seperti saya. tapi mengertilaha akak, setiap hari hidup saya disulami dengan tangisan ala-ala soprano anak kembar akak yg dah besar gajah tu membuatkan hidup saya dalam derita. Akak bayangkan tidur pagi saya hari-hari sering terganggu dengan jerit pekik tangisan anak akak. hari-hari jugalah saya terjaga dengan jantung yg berdegup kencang seolah-olah saya baru sahaja menamatkan pecut larian 2x100m kerana terlalu terkejut mendengar jeritan dan tangisan anak-anak akak. bukan itu sahaja, di kala saya sedang menikmati mandi pagi yg sememangnye sentiasa ditemani muzik gamelan suara tangisan anak akak, ia juga sering diselang selikan dengan kehebatan akak ber'soprano' mengejutkan laki anak. andai kata kejutan itu berbunyi menggoda seperti "abang bangun la abang, nanti ayang tak nak sayang abang dah" saya masih mampu tersenyum, tapi kalau dah dengan jerit pekik "Abang ni tak reti nak bangun ke. nak hantar anak sekolah? mama ni dah la lambat nak gi kerja" adakah akak pasti saya masih mampu tersenyum manis? akak sebelah rumah, bukan itu sahaja akak. saya mengerti andai kata anak-anak akak jenis liat bangun pagi dan suka menangis ala-ala nak kena dapat penampar kasih dan sayang di awal pagi, tapi bagaimana pula ketika anak akak sudah pulang dari sekolah? ohh!! ada ketikanya saya sangat meluat duduk dirumah walaupun saya membayar sewanya. adakalanya saya prefer merayap seharian suntuk terutama dihujung minggu bagi mendapat ketenangan. pulang sahaja dari bekerja, saya sering mendengar maki hamun bukan dari akak tetapi dari kembar akak ketika menangis atau mengamuk. "mama bab*, mama bodo*". akak, saya mengerti andai kata anak akak yang seusia 6tahun itu memang hobi masa lapang menangis tapi haruskah saya menerima juga apabila tangisan dan perkelahian mereka diselang selikan dengan sumpah seranah yg saya di usia 23tahun ini pun jarang melontarkan kepada umat manusia yang lain? Akak sebelah rumah, bukanla saya nak kata saya makhluk tuhan paling sempurna, tapi apabila tangisan yg memecah gegendang telinge saya disamping sumpah seranah anak-anak akak, saya juga takjub dengan amplitude suara akak memarahi suami akak. bukan nak menyibok rumah tangga bahkan saya langsung tak ingin ambil peduli. tapi disebabkan kelantangan suara akak sendiri menyebabkan saya dengar loud and clear bak kata omputih. ada kalanya saya terfikir sejenak "macam ni ke kalau after kahwin 10tahun" dan saya menjadi amat gerun bila memikirkannya. kadangkala ketika saya perlu membancuh air di dapur atau memasak ala kadar didapur, saya terpaksa meninggalkannya separuh jalan dan terus menuju ke ruang tamu. oh! bukan saya tak reti nak buat air atau terlupa resepi. cuma saya tak dapat menahan telinge apabila mendengar leteran akak dan tangisan anak-anak akak. Akak Sebelah rumah, Memang saya akui saya anak bongsu dan mesti akak ingatkan saya tidak biasa beradik. Untuk pengetahuan akak, saya sering menghabiskan cuti panjang saya di zaman sekolah sehingga sebulan dua lamenye tinggal bersama mak uda saya yang mempunyai 7org anak kesemuanya. ketika itu yang kecik baru sahaja berusia beberapa bulan dan anak2 mak uda saya masih kecil semuanya. yang membezakannya, walaupun quantity anak mak uda saya seramai 7org itu, tidak pernah sekalipun anak-anak mak uda saya menangis menjerit2 macam anak akak. kadangkala saya terfikir sama ada anak kembar akak ini sebenarnya tersampuk histeria atau mereka sebenarnya mewarisi bakat soprano akak. Akak Sebelah rumah, Acap kali saya terfikir utk pindah sahaja dari rumah itu. namun, hati saya amat berat utk berpindah kerana rumah ini sahajalah yg mempunyai porch boleh menampung ketiga-tiga buah kereta kami dimana ini memberi jaminan bahawa kereta kami berada didalam secure area. disamping itu, kedudukan rumah ini amat strategik. saya juga amat senang dengan kedua-dua orang housemate saya especially kak yan. Housemata saya juga amat tabah menghadapi tangisan dan jeritana anak akak terutamanya apabila mereka perlu bekerja shift malam. mengertulah akak, apabila mereka bekerja di shift malam, mereka memerlukan waktu tidur siang yang amat berharga. tangisan dan jeritan akak dan anak-anak amat menyukarkan mereka utk menikmatinya. ada ketika, housemate saya yang satu lagi lebih gemar berulang dari rumah bonda di Sg Petani sekiranya beliau bekerja di shift malam. agar tidur lena di siang hari beliau tidak terganggu. Akak sebelah rumah, saya juga musykil bagaimana setiap butir bicara akak mampu didengari sampai kerumah saya. keluarga saya juga mendiami rumah teres ya. tapi tidak pernah pun saya dengari sampai ke level ini. mungkin design rumah kita amatlah berbeza. ketahuilah akak,saya amat mengharap satu hari saya bangun dari tidur tanpa tangisan dan jeritana anak akak apatah lagi jeritan manja akak. Yang Benar, Jiran Sebelah rumah kiri akak.
 

Template Design By:
SkinCorner