Saturday, November 21, 2009

mengapa akak tiket bas? oh mengapa?

Saya telah tiba di Kulim last night. Sangat adventure kerana kembali ke kulim dengan menaiki bas. ye...setelah sekian lame tak naik bas. mengimbau kenangan zaman belajar la plak. ehehehhe.... funny!! but the bus sgt bongok!!! 1) Ketika membeli tiket. saya : Akak, kalau naik bas pukul 5.30pm ni sampai Butterworth pukul brape? Akak penjual tiket : (sambil mengira menggunakan jari) dalam pkl 9.00pm. Ingat tu!!pukul 9pm ye kwn2. saya : nanti nak tunggu kat ne kak? akak : adik dtg setengah jam awal. pukul 5 tunggu depan ni. - saya nak turun butterwoth since bas ke butterwoth lebih frequent dr kulim. - bas ke butterworth lagi ramai org and saya rasa secure. - incik tunang nak men futsal pkl 11pm plak nanti. 2) Ketika hari kejadian. Part 1. saya : akak, mana ni bas, dah pkl 5.30pm dh ni. akak : jalan jammed dik. jap lagi sampai la tu. perhatian sekali lagi. oleh kerana saya terlalu risau ditinggalkan bas, saya telah tiba di stesen bas shah alam at 4.40pm. bayangkan berapa lama kawan korang yg masih seorang pesakit ni kne tunggu? Part 2. Pukul 6.05pm baru la bas tu terhegeh-hegeh muncul. naik2 bas je, tengok seat single yg saya penat2 request kat akak tiket tu ada org duduk. saya : dik, ni seat saya ni. adik tak tahu nama : bas ni free seating. saya asa time tu cam nak hempuk je budak tu and akak tiket tu. woi! kalau bas dh free seating ape hal la plak nak menyemak tulis kat tiket kan? dh tu saya ni penat la nk request single seat sbb tak nak end up ddk sebelah lelaki ok. saya : tapi saya nak duduk single seat. adik tak tahu nama: nak gak ke seat ni? (sambil muka masam blah dr tempat duduk tu) sorie la dik ye...saya bukannya berkira sgt. tp mengenangkan keselamatan diri dan trauma menaiki bas ketika belajar dlu telah membuatkan saya memang sangat gedik nak seat single gak. PEACE NO WAR dik.... Part 3. Dek kerana keborngan yg amat n baru je lepas telan ubat saya pun melelapkan mata. terjaga tgk dh 7.30pm. selak langsing. haizz...dh sejam setengah baru kat damansara? Bloody hell punye bas. jalan cam siput sedut. time ni dh @#$%^&* dlm hati. Part 4. Bas tak stop even dh sampai tapah. sejuk disebabkan ujan n aircond bas yg ala2 aircond freezer tu membuatkan ase nak terkencing tahap dewa. penat tahan kencing. abes la saya pasni kne batu karang ke..batu kerikil ke... Bro macho yg duduk depan asyik gi jumpa driver (2 kali la). tak pasti apa dia nak. tetibe je bas masuk exit simpang pulai and stop lepas tol. "sesapa nak gi tandas leh gi sekarang" haik? gi tandas je? dah la stop kat PLUS lepas tol tu. mana de kedai. betul2 ade toilet dan surau. lapar siot... Part 5. Bas ni rope2nye stop kat terminal ipoh. baik punya stop la konon sebab kene tunggu passenger and tersadai dekat 45mins. gler dah membara dalam jiwa. apabila badan masih belum sihat sepenuhnya, perjalanan menggunakan bas sangat membebankan. ANd reached Butterworth at 12.45pm. wesh akak jual tiket, saya rasa nak je saman akak. akak kata pukul 9. sian incik tunang saya main futsal kejap je sebab wisau saya sampai sebelum dia sampai. menchik!!! saya takkan dah naik bas KB Express tuh. and today another trip menemui uncle Ewe aka my Doc ENT. ramainye org di clinic Dr Ewe. Yunap!! harini tak jumpa doc ensem2 di KPJ ye. And sepatutnya aya dah mula bekerja this monday. tapi disebabkan beberapa condition critical pada saya, cuti telah di extend hingga next tuesday.. wahahahha... saya ase macam sihat je. relaks je nak gi jln. tp doc tu masih rungsing melihatkan keadaan saya dan kebas di lidah belum helang. ape2 ajelah uncle Ewe. asalkan saya bahagia, and hantar baju nikah untuk dijahit beads. punyalah lama peram baju nikah tu. baru sampai seru harini nak gi hantar kat kedai. harap it will turn out to be gorgeous. and esok seperti telah dirancang, nak sightseeing dewan for incik tunang side and another trip to kedai kad kahwin. ase cam nak tukar kad aritu. ahahah...nasib tak start print lagi and baru bayar depo. plan suppose bagi all the details esok tapi ase cam nak tukar kad. leh tak? biase la saya, selagi leh tukar, saya suka je tukar semua last minute. sabar ye incik tunang. kepala otak hampir cracked sekarang. dengan wedding date yg semakin dekat, serious saya cakap i'm damn broke. byk benda yg tak termasuk dlm earlier plan tetibe je wujud. wujud pun sebab kegatalan saya sendirik. sangat mengahrap dapat year end bonus. ya allah! tolong la hamba mu. snagat desperado dah ni. savings dah zerooo.... duit gaji bulan2 pun kalau leh negative dah negative. kalau ada tabung ayam ke..tabung gajah ke..dah lama pecah hancur berkecai jadi abu saya korek. budget lari abes la..macam larian 4x1000m dah rupa. and saya dah almost 3months tak shopping bag or baju. baik tak? punya la nekad nak kahwin ni. haizzz..hampeh sungguh.

4 comments:

nady said... [Reply to comment]

sik penting ada shopping baju or bags k. ko pahal k bas pelik2 camya? aku berani k trans jak demi keselamatan n jaminan. hahah. se slow2 transnasional, nya sik nyakit ati gia gilak.

annetize said... [Reply to comment]

slow tek pow! transnasional ya paling laju ok org madah! nyuruh aku bedeba jak 3 jam dah sampe penang!

Yani said... [Reply to comment]

Makck Aimi,
Doc hensem tadak eh? ala...x beshhh nya!! mung... swee pin dh cari2 tue..cepat mai keja..lalala

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

nady : aku first tek dah beratur rah trans. tapi nya sikda around 5pm camya. so, onlly this bas ada. nang nyesalllllll....but i need new baju n handbag!!!

anne : dolok aku nek trans pun nya laju. tapi so far nya paling kurang memberi ancaman kepada pengguna awam. ecewah!

yunap : another two more days!! seronotnye berdendang sayang di rumah.

 

Template Design By:
SkinCorner