Thursday, December 24, 2009

oh no!! my bumblebee

No words can describe my feeling now.
Ase nak nangis meraung.
ase nak pengsan.
ase tak bernafas seketika.

incik tunang called and bagitau somebody hit my car and blah.
yes! incik tunang yg bawak my car hari ni untuk pergi ke pej.agama islam.

i still remember i did a lil scratch on my car.
tak sengaja and its really minor. sangat minor sampai tak berapa nampak.
and i cried like hell and until today i always extra careful bila park my car.

and today....
-sigh-
perasaan sgt berbelah bahagi. he is my fiancee. dah tu takkan la saya nak marah and ketuk kepala dia plak kan?
dah tu bukannya dia purposely buat. org yg hit kan. luckily dia ingat no plat motor tuh.

but he told me the damage quite bad.
bumper jatuh sket scratehes and everything.
OMG! saya tak nak tengok.
else saya nangis air mata darah!!!

and tonight nak balik rumah.
sure my ayah tengok will membebel sampai kiamat tak stop.
my ayah is sumone yg super sayang kereta.
salu la membebel sebab saya tak basuh kete la.tak vacuum la.

and now what am i suppose to do?
kuarkan duit fix the damage?
arghhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

p/s: receive the very 1st wedding pressie from Aunt Mala. Super nice cloth for both of us untuk our raya.
wowww!! perfect gift. jimat duit saya nak raya nanti. weeeee...
suke..suke...

honeymoon-an prep...

HOLIDAY MOOD!
ye...saya suka..saya suka!!

malam ni will be heading back to Klang bersama-sama incik tunangan.
byk lagi wedding preparation yg perlu dilakukan. gilanya rasa. 50days to go.
ohhhhh!!! menchik lihat countdown itu. membuatkan jantung berdegup kencang dan laju macam roller coaster.
huhuuuhu....

isu beli rumah tak settle2 lagi. rupa2nya rumit nak membeli rumah ni kan.
kadang2 rasa nak give up je beli rumah ni.
kita wat rumah sendiri nak yang?
kita wat rumah pakai daun-daun pokok.
beralaskan buluh. fewittt!! romantik siot.
worst come to worst we have to rent a house few months before leh masuk rumah idaman itu.
tensi sungguh begini.

this week preparation kahwin dah beralih more on preparation rumah.
incik tunang hunting for those LCD TV. aiyooo.. bab ni saya memang dh surrender awal.
tak larat nye nak menemankan incik tunang masuk every single electronic shops kat northern nih.
for me, tv tu sama je. asal keluar gambar ok la tu kan. ni nak yg High Definition la, nak yg mcm ni la..mcm tu la.. mesti ni yg incik tunang rasa bila saya ajak teman cari shuz or handbag kan?
and part yg mcm sgt kompius adelah apabila incik tunang nak beli sekali mini home theathre tu. perghh!!
ase semua cam rupa sama je. kaler hitam kuar bunyik. ok la tu kan?
ni kelebet atas bawak tengok spec. pening...pening...
tak kisah la nak amik which tv ke, which set for mini theathre ke, sebab tu duit incik tunang.
muahahah... tak berani la nak komen kan. yg penting ada astro and leh golek2 depan tv sampai lebam nanti.
insyaALLAH by next week dah kena dah rembat LCD TV nih else 10juta kali nanti inick tunang tukar pilihan nak beli yg mne satu. ish..ish..nak pilih bini pun agaknya tak susah mcm ni ;P

Due to my super impulsive reaction yg mcm biasa, i bought another handbag.


waaa.... walaupun berjuta2 kali dah bgtau cik diri sendiri utk stop shopping, tapi tak jugak berjaya.
kene pergi therapy or rehab center dah asenye nih.
insaf la insaf aimi.... cmne nih, duit nak kahwin asyik korek2 je. pening nya dinda wahai kanda (dgn harapan kanda dpt tolong byrkan handbag tersebut).
hope my $$$ still can survive sampai dah kawen nanti. else, kne ar wat muke 1/2 sen kat bonda mintak support.
boooo!!! tak malu punya anak. dah besar panjang pun mintak mak support.
ngeh3... itupun KALAU bonda nak tolong la. kalau tak, terpaksa la keje kat bridal house tu 6bulan nak cover duit pelamin, walkways etc.
ngeh3....

Last night melalak sampai sakit tekak dengan incik tunang, paijal, aiman and teman aiman (kautsar ->did i spell her name rite?).
karaoke for 2hrs. all out sungguh. saya yg gatal2 ajak bebudak ni gi karok memandangkan Paijal dah nak abes training kt company nih and nak blah by mid of Jan.
u'll be missed bro. sebab pasni saya dah takde geng kat dept nih. takde geng bergosip.
muahahahha....
yg tak bestnye, this is the 1st time karok setelah my tonsillectomy. jadi sore mmg tak bleh blah (walaupun selama ini sore saya mmg tak bleh blah ponk). tak leh nak jerit2. tensi sungguh. nak jerit2 ase penat and sakit. waaaaa...sampai kapan mesti begini?


Today mem'busy'kan diri men'surfing' hotels for the honeymoon.
wah..senang lenang nampak gayah arini.
eheheh..walaupun keje byk mcm cipan, tapi cik gayah yg berjiwa cuti ini lebih tenang carik hotel utk honeymoon. berbunga riang rasa hati.
walaupun ini lawatan gayah kali kedua ke bali, haruslah disusun dgn rapi sebab dlu lawatan dengan bantuan travel agency.
kali ni gayah kne buat semua sendiri. gayah la travel agency, gayah la flight attendance.
pendek kata gayah ni semua boleh, patutla incik tunang berkenan.
hahahaha....perasannya!!!

Thanks to Muaz sebab byk bg info hotel and supir yg dia amek dulu.
weeeee...
tp since honeymoon tidak begitu panjang, 5hari je babe. mane cukup kan nak wat mcm2 kat bali ni, jadi saya decide nak duduk kat Kuta semalam, Sanur semalam and Ubud dua malam.
weeee...
saya mmg suka Ubud. jauh dari pandangan Kota.
dpt  ber'mesra-mesra' dengan incik suami nanti.
Telah reserve hotel untuk bermalam di Ubud.

Pic room yg telah di book.

For Sanur dan Kuta hotel, bookiang akan buat jap lagi.
kalau ikutkan hati yg bernafsu tinggi ni, mau je asenye nak book hotel room yg ade jacuzi, tapi mau terbeliak incik tunang nanti bila nak bayarkan? whahaha...

Phewww!! dh settle baru lege sket jiwe dan raga nih.
Tapi Bali ni pun satu. leh plak hotel rate ikut USD. pakai je la rupiah.
cmne la nak tolong matawang sendiri kan. asyik guna USD je.
-sigh-

and just wonder. time raya aritu, sekeping kad pun tak dapat. gila ar. tak de orang melayu yg kasih dan sayang kepadaku.
tapi time xmas, wahhh...ase heroin drama swasta siot.
byk gila dapat kad xmas. mau dekat doploh ke tiga ploh keping.
ape semua org dlm dunia ni ingat saya celeb xmas ke?
yg tak tahan, siap ada wish : 'enjoy opening your xmas presents'
apekah itu? sape nak bagi daku xmas present sila angkat tangan!!






Tuesday, December 22, 2009

kisah mengisah minggu ini....

When i have too little time, but too many things to talked about membuatkan saya berasa agak bingung where to start.
life had been so damn packed. gila la all the things need to be done and all the festive season coming up (Xmas and New Year) so cam keje kat opis pun dah masuk gear 4 dah level busy since ramai cuti and saya perlu catch up and cover all those thing. no more sweet time blogging in the office now.


Movie Anyone?
 Finally manage to catch up two movie in a week. Ini yg dinamakan Jogathon walaupun ramai orang akan cakap "its suppose to be marathon la aimi" -> ada saya kisah? nak jugak bg dia nama jogathon.
We went to watch :

1) Princess and the frog

Another disney animation yg penuh dengan lagu-lagu yg best! very classic. 
but still, i love MULAN more. i watched Mulan zillions of time.
saya suka Mulan/


and also...we watched this 
2) Storm Warriors:

Actions movie untuk incik tunang. disamping Aaron Kwok yg kacak, tiada apa mampu di komen.
i prefer nengok cerita perang lagi. Mcm Troy ke, the 300 ke....




Pre-Honeymoon.

I knew incik tunang tried to keep this lil secret from me. tp disebabkan tunangannya yg psycho nak mampus and mendesak setiap 8saat, so incik tunang beralah gak and bagitau where we are going to spend for our pre-honeymoon. Our real HONEYMOON will take place on the 2nd of March. Tapi cam lame bebeno le kan nak nunggu honeymoon nih, so dengan bijak dan gediknya incik tunang decided nak gi pre-honeymoon at here :


So, sape tau kat ne tempat nih sonyap aje ye. Yg penting, yess!! the magic will be happen in one of thoese sea villas. muahahah.. giler rakus nada ini. ngeh3... mesti la saya yg jakun ni tak tido malam sebab risau ada shark datang menyerang.
apa? clue? ohh...yg penting ia terletak di sebuah pulau and dalam Malaysia. blow incik tunang punya budget, but hey, its worth a zillion kan? warm up sebelum ke real honeymoon. 


Kami mahu bonus, anda?
End of the year everyone. its timeeee for bonus. yes!! telah menerima surat dr puan director telling us how much the bonus we will get. alhamdulillah, walaupun tak sebanyak bonus incik tunang tapi ok la dari takde kan? and incik tunang dah pesan spend the bonus wisely on the wedding. while bonus incik tunang, we will not use the bonus for his  side reception. incik tunang kata 'takpe la my side simple2 je'. we need to use all the money left utk furnish the house. for his plasma TV, my 480litres inverter fridge, the aircond, bedroom sets, fella dry clean sofa, etc and yes both of us will damn broke la later kan for sure.

and the coming quarter bonus plak another rezeki to tambah our tabungan honeymoon.
memang betul orang kata, nak kahwin ni rezeki. when we reached at the bottleneck on our wedding expenditures, alhamdulillah tuhan bagi rezeki lebih sket.

Wedding pressie for us?
Oh...after today baru saya notice. what i could request from my fellow frens. ahahha...
gila muka tak malu kan. ada saya kisah?
i knew some of you yg sgt baek hati nak bagi saya electrical appliances. tapi kan, we already bought some like washing machines etc. so its better korang bg je voucher Senheng ke.. voucher SenQ ke. ni lagi mudah utk kami beli barang letrik.
mana lagi best, beli something yg korang rasa kiteorg belum ada and maybe kiteorg perlukan or belikan sesuatu yg korang tau kiteorg akan make use of it untuk membeli sesuatu yg kami betul2 perlukan? great idea isnt it? kalau yg tak nak bagi tu pun takpe. tak pakse oi...
nak saya kate KALAU nak bagi. sila jangan salah paham.

Northern Bridal Make Up..the final episode.  
I was hunting ups and dows untuk cari make up artist yg leh make up kan saya for incik tunang side.
here is the situation dekat northern. MUA kat sini rata2 tak nak dtg kat umah ko regardless la korang bayar bpe and prefer korang dtg bridal house utk di make up kan. fine! then kalau hari yg korang kahwin kebetulan ada 10pengantin yg kawen, ape yg perlu anda lakukan? ye betul..duduk nganga kat situ sampai turn anda. and bayangkan cmne dia nak fokus nak makeup kan muka korang yg takde berapa nak lawa mcm artis sehingga muka lebih ke arah ke'artisan'? jawapannya : JANGAN MIMPI!! so korang nak saya end up mcm tu ke? -> ni yg saya selalu takutkan incik tunang. tipu la sangat. version sebenarnya saya cakap kat incik tunang adalah seperti ini : 'u nak ke tengok i hangin sebab tunggu lame utk my turn make up? byngkan kalau i dah ngamuk and nak jd pengantin cmne? hilang mood tau'.
disebabkan ayat2 puaka inilah, membuatkan incik tunang pakse rela telah mengikut saya hunt for MUA yg leh dtg ke rumah utk makeup and only makeup sorang at time.
and of course, dimana ada kemahuan, disitu ada MUA. found one. he is the MUA for Stage at Qnsbay. Nice guy but rate wise? lebih kurang rate MUA kat KL you.
 tapi tak pe..one event je. then i'm going to have trial make up with him in Jan so that i can use the trial makeup utk my pre-wed terus. tak le membazir rm100 saya tuh kan kalau takat tepek untuk trial makeup. genius kan?
time kasih!!
and yes, this incik Lan nampak talented orgnya. sbb i saw his works on previous job and actually this guy la makeup kan Ammar's wife time wedding dia aritu. 
Hope incik Lan leh tukarkan saya from Ugly duckling to someone yg lebih cantik.
cewah gitu.
Deposit done with incik Lan. January ni leh la nak komen bagai time nak pre-wed shoot tu nanti.


woppss...almost 1.30am. better sleep now or tak bangun sok pagi.

xoxo,

Friday, December 18, 2009

SAYA MESTI PILIH

PMS mood!
i hate this mood. rasa cam life dull, gloomy and rasa pathetic all day long.
shuh...shuh...pls go away.
and this fever-like-syndrom amatla dibenci.

maybe i'm in Xmas mood as well.
gila kau, ape plak saya celebrate Xmas. but all those org putih in this company, all Chinese, all indians yg celebrate Xmas dah start amik cuti until new year.
and everyone was like "merry xmas to you! ill be on leave from ........ until new year."
damn!  i hate this.
sgt envy!
saya juga mahu amik those Xmas leaves -> kalau la cuti saya banyak pun.
Puan Manager berangkat ke Taiwan ini hari. Seronoknya bercuti bersama keluarga.
Puan Director pula akan mula bercuti next week. Puan Director ni memang celebrate Xmas pun. Tapi tahun ni Puan Director tak bagi Xmas Pressie mcm last year. Last year Puan Director bg Parker pen engraved nama each of us. Tahun ni takde ke Puan Director? hihihihihi....

Mendapat perkhabaran gembira. InsyaALLAH bonus year end akan dapat by January. Together with Quarter bonus. gler la. mate dah mula ka-ching2. terus teringat i NEED to have those LC CLUTCH BAG, new WALLET and all brand new stuff yg saya takde lagi or saya rasa saya perlu menukarnya.
saya menjadi agak HILANG KAWALAN setelah menerima perkhabaran gembira ini.
ase cam nak berjoget2 atas desk dengan hanya memakai bra dan panties -> over sangat!!!
walaupun dipagi itu saya telah mendapat tazkirah pendek dari incik tunang about his concern on my shopping habits, tapi memandangkan saya amat IMMUNE dgn all those bebelan manja tentang my attitude SAYA MESTI BELI tu, ia langsung tidak nengugat kehendak saya.

Finally berjaya mendapatkan white gold diamond bracelet for the wedding. fuhh! lege sangat2 rasanya.
And price within the budget incik tunang. baik kan saya? within budget tuh. perkara ini jarang2 berlaku.
and YA bracelet seperti my keinginan. simple bracelet dgn diamond yg kecik2 ala2 nmpk atau tak. cukup la. yg penting its a wedding gift from my soon to be hubby kan. nk beli yg betul2 bling2 mcm tak mampu.
plus all the unnecessary suddenly become necessary expenses yg kne ditangani.

And last night dengan super impulsive telah membeli hadiah untuk Puan Manager secara online.
Xmas + birthday gift.
Bought her Liz Claiborne Wallet.
Shantekkk!
Bukan niat membodek. just a gift she deserves sebab sabar memberi tunjuk ajar kepada saya selama ni.
dh tu takkan nak bg time teachers day.
cam pelik je kan?
hihihii....

Yesterday pergi menonton Twilight : New Moon. Edward dan Jacob, mana satu pilihan kamu? Both Jacob and Edward character sangat mengoncang jiwa saya. huhuhuu...
i heart Jacob but Edward more romantic.
cmne tuh?
but above all, still tak leh challenge Incik Tunang saya.

Saya sedang memproses kad-kad kahwin yg perlu di hantar.
Maaf! kad saya memang tak cantik pun. Yg penting korang dtg ye!

Tuesday, December 15, 2009

weekend ini punya cerita

Wow!!! 60days to go till my big day!!!
level kecemasan tidak dapat di measure. kerana kalau di measure bukan sahaja bakal merosakkan alat measurement malah mengundang penyakit berbahaya yang lain seperti darah tinggi dan sakit jantung.

Last Saturday, both saya dan incik tunang telah pergi ke kedai Uncle Pembuat Kasut.
1st time visit kedai uncle ni after menerima byk recommendation dari kebykkan Penangians.
Kedai Uncle Pembuat Kasut ni bukanlah secantik butik kasut berjenama. Hanya small shop yg mempunyai beratus2 kasut, tapak kasut, tumit kasut, tali buat kasut dan segala alatan membuat kasut yg lain.
mesti la, dah nama kedai kasut, bukan kedai buat donut plak kan.

1st impression terhadap uncle ini sangat cool dan baik. serious saya cakap, dia sgt patient mendengar ape yg saya nak and ape yg saya tak nak.
to be more specific, saya telah membeli kain utk dibuat kasut tu. so that tiada kesalahan dlm keinginan warna saya or assumption saya on this gold colour and ini uncle buat kasut punye gold colour.

After berlama-lamaan di kedai uncle ini (sebab ramai gak org, and saya bg chance uncle ni layan customer len dulu sebab saya nak uncle ni focus bile saya cakap pasal kasut nanti), hati ini telah terpikat melihat kasut yg uncle ni buat utk customer lain. saya amat kenal design itu. its from ALDO!! iya juga pernah menjadi kegilaan saya. cuma hajat di hati tidak kesampaian sebab ALDO punye original version is 4-5inch kot. but this ALDO wannabe just 2.5inch. Saya ulang, hanya 2.5inch!!! oh!! sangat selesa sebab tak tinggi.
saya pun mintak uncle pembuat kasut buatkan mcm tu utk saya. mine in blue-black. Hajat di hati nak pakai time gi honeymoon nanti (walaupun pada hakikatnya saya hanya terfikir for another pair of crocs agar senang nak berfoya2 dengan incik suami ketika ber'honeymoon'an nanti).

Did i mention, kasut yg saya nak wat haritu saya request untuk Uncle Pembuat Kasut buatkan hanya 3inch? Ye, saya tak boleh pakai kasut lebih 3inch. kasihani saya. saya gayat bile memamkai kasut tinggi. ahahahah... sangat menipu bab gayat nih. sebenarnya saya tak leh pakai kasut berketinggian lebih 3inch kerana saya mendapati peha drumstick saya kelihatan amat obvious yakni buruk apabila memakai kasut tinggi.
juga saya rasa amat tak comfortable bile jalan sebab all those negative thoughts seperti muka saya bakal tersembam ketika menaiki escalator, atau kaki saya akan terpelecok di khayalak ramai dan sebagainya sering menjadikan saya trauma rama ketika memakai shuz yg tinggi2 ini. walaupun kegedikan melampau ingin memilikinya, most of my kasut yg lebih 3inch akan end up didalam kotak kasut after sekali dua pakai dan tamat la riwayat kisah kasut saya tak lama kemudian. those frens back in mrsm especially nady sure hell akan ingat saya yg super clumsy and akan terpelecok berjalan walaupun hanya berselipar jepun yakni flat shoe. ahhahah.. still until hari ni saya tend utk terpelecok. but whenver saya pakai heel tinggi2, saya akan pastikan saya memegang atau berpaut pada incik tunang ketika menaiki tangga dengan kuat. huh!! saya tahu, saya hilang nikmat sebagai seorang wanita apabila takleh pakai those super sexy heels. tapi tak pe, save my pinggang then!! ->ayat menyedapkan hati.

But seriously cakap, time2 ni pergi ke Penang Island sangat tak best. Dah la cuti sekolah and ramai gila makhluk dunia kat situ. and i spoted banyak gila la Singaporeans men'shopping' kat Penang nih. mcm pergi je mane2 ade kete singaporeans ini. huh!!


After melawat uncle pembuat kasut, we went to Qnsbay. seperti yg saya cakap, terlalu ramai orang kat Qnsbay sampai hilang mood saya nak nyoping (maaf! pembetulan. hilang mood sebab duit dah tak berapa nak tebal walaupun baru 2minggu dapat gaji. haizzzz)
Memule nak nonton citer Storm Warrior, tapi disebabkan hanya 1st row seat je masih available, saya decided nak nonton citer Zombieland.

Movie ni mengingatkan saya movie 'Shawn of the dead'. One word je leh describe : Hilarious.
Sangat good prescription untuk orang yg stress and need to chill out dengan bergelak ketawa.

On Sunday, saya telah berjimba2 dengan incik tunang ke Gurney Plaza plak.
Misi : Mencari diamond bracelet/bangle untuk hantaran.
Keputusan : Misi tidak berjaya sebab yg saya berkenan, incik tunang tak berkenan, yg incik tunang berkenan, saya tak berkenan.

Kat Gurney tengah sale giler2. hati amat menggedik apabila melihat a pair of pink stilletos kat Eclipse. Pink kah itu? nampak cam pastel purple ada gak.
incik tunang bagi green light. hati melompat girang. masuk semula kedai. sigh. takde size.
hamir meroyan seketika. sakit hati...sakit sekali bila kasut idaman tak dpt di genggama.
fuh! selamat duit lagi kan.

Bracelet idaman dah jumpa. tapi incik tunang kata mcm muda belia. after 30yrs mesti tipah ni segan nak pakai. (dlm hati kata : nanti lagi 30yrs u belikan la yg lain. yg besaq2 ke...ehehhee)...

And malam tadi, setelah cmne ntah, baru la teringat kasut yg incik tunang nak bagi saya for hantaran. mungkin gegaran minima telah berlaku. terus bukak box yg letak kasut tu.
damn!! the shuz in gold-champagne colour. wahhhh!!! sepatutnya saya leh je pakai kasut ni for reception.kan jimat tuh. waaaaa...
harus call uncle pembuat kasut hari ni. suruh dia stop dlu buat kasut gold i tuh. nak ganti colour grey so that leh pakai for incik tunang reception!!!

Sepatu Hantaran dr incik tunang



p/s: Baru sahaja menerima shawl yg di beli last friday. setelah menjadi pembeli setia with numbers of purchased from beaubargain, cik ayu beaubargain dengan baik hatinya telah memberi saya additional sehelai shawl warna faveret i. wahhhh!! terharu nya. so in total, saya dapat 3helai shawl yg dibeli+1helai shawl sbg xmas present.
ni la bagusnya jadi pembeli setia. =))

Friday, December 11, 2009

HIV test : non-reactive

And finally its FRIDAY!!!
weee... seronotnye. setiap orang yg bekerja mesti paling suka moment after lunch time hari jumaat.
suke sangat and ase nak golek2 sambil garu2 perut kat depan lobi ofis.
Pheww!! bekerja 5hari dan cuti 2hari. sangat tak fair! patut kerja 4hari and cuti 3hari. baru lah balance kan?

Malam tadi saya dah buat statement berani mati dengan incik tunang apabila mengeluh hal kerja :
'Yelah...i tau, kalau kerja senang sape nak bagi kita gaji'
wahhahah...giler la ayat pasrah ni, free2 kne gelak besar dr incik tunang.

yesterday telah berjaya mencilok my lunch break utk membuat HIV test.
Kronologi kejadian :

1.00pm : patutnye saya ada meeting nih..tapi kena tukar pkl 2.00pm plak tetibe. hati dah mengeluh sebab nak gi test HIV pkl 2.00pm. Bos tanya "is there anything warong?"... and saya konon2 kata 2pm tu ada appointment. and Puan Bos besar terus bagi green light tak yah join meeting (ni yg best bos pompuan nih!)

2:15pm : Berbekalkan my bumblebee dan of course incik tunang sekali, we reached at the appointed klinik kesihatan goverment. oh kengkwn, bukan suka suki je ye nak gi wat HIV test ni kat PathLab ke...pape lab darah yg len. HIV test utk kahwin HANYA VALID dekat appointed klinik kesihatan gomen aje ye.
- terus ke kaunter sebab cam pelik je tak ramai orang sangat kat klinik kesihatan
saya : kak, nak wat HIV test
akak kaunter : untuk kahwin?
saya : ye saye.
akak : lab kaunter bukak pukul 3pm

*ase nak pitam bile dengar, berpinar2 mata ku. dah nampak mcm bintang2 di langit yg muncul ditengah hari*

i have another meeting at 3.30pm.

korang byngkan kalau kaunter bukak pkl 3pm, pukul bpe saya nak balik?
dlm web kata leh test 2.30-4.30pm selasa-khamis.
dh tu ape kejadahnye pkl3pm baru nk start.
akak tu dh la tak nak kami daftar dulu.
"nanti lab kaunter bukak baru daftar"

pastinye incik tunang dihujani dengan kata2 manis saya memuji klinik kerajaan dan akak kaunte ryg sangat manis itu ->sangat menipu! sila baca dengan versi yg bertentangan,

setelah muka mengecut kalahkan asam kecut dan kerutan-kerutan di dahi yg dah berupa padang sahara je lagaknye, tetibe at 2.40pm akak kaunter panggil kami.
akak kaunter : 'isi form ni eh'
selang 5mins, nama kiteorg dipanggil and kne gi ke kaunter Lab.
sampai kat kaunter lab, letak form, duduk 3mins then nama incik tunang dipanggil dahulu.
Korang tau tak, dieorg amik darah (ni yg mcm ketip ujung jari je tu) dekat kaunter tu je.
wahahah...giler koboi la dieorg ni. men hulur je jari kat kaunter.

lepas sesi tekan2 ujung jari n amik darah, tak sampai 2mins dia dh panggil balik.
result : non-reactive
of course la kan. takkan la reactive plak. huhuu..dhsyt la tu kan.

then masuk ke bilik untuk sesi soal jawab dengan bro MA tu.
cam sekejap gler je bro MA tu tanye2, sign borang HIV tu.
and OH YEAH!!! result dah dapat. dah leh kahwin!!1
wuhuuuu!! seronot2...

and semua tu settle at 3.10pm. percayalahhhh  (diiringi lagu Siti Nurhaliza tu).

first time saya memuji servis mantap dari klinik goverment.
dah tu through journey back to office, incik tunang tak abes2 ngungkit pasal bebelan manis saya tentang servis klinik goverment and akak kaunter tu.
*malu sendirik*

dan saya mahu membuat guestbook seperti ini!!!




oh!! jam menunjukkan pukul 6.
nak balik and memasak.

menu hari ini : sambal sotong, ikan bilis cili padi & sayur kobis!!!

 p/s : baju kebaya for the girlfrens!! maaf klu tak cantek. purposely supaya anda x overshine saya!!



love u qayqay sebab tolong angkutkan!!

Thursday, December 10, 2009

lantern ku sudah siappp....

Weee....
balik keje tadi terus zasss pergi ke Jusco Perda.

Misi : Mencari Guest Book.
Keputusan Misi : Hampa!!!

adus!! betul2 jumpa dua jenis guest book from Memory Lane. Harga ok2 la. dlm rm49.90. but tak cukup mengancam for me. mcm 'biase je'.
adusss!! so, plan seterusnya adalah .....DIY.
giler ar..tengok la hasil kerja tangan keras saya nanti.

and to nady, this is the lantern yg 'versi murah'.

BEFORE THE MAKE OVER






*kaca telah di remove ya.


AFTER THE MAKEOVER






 
ini lah lantern DIY konon. Actually orang kampung panggil lampu ayam or incik tunang kata orang kampung dia panggil pelita.

so, lampu ayam ni telah di beli di kedai hardware di taman sri andalas dgn haga rm9 sebijik.
then saya telah mem'spray' (satu lampu ayam je pun saya spray) dengan dibantu team sokongan yakni ayahanda dan my abang utk menyiapkan 10bijik lampu kesemuanya.
setelah siap spray bagai, saya meletakkan candle didalamnya so its almost xx% looks macam lantern yg jual kat ikea.

total damage : rm9 (lampu ayam) + rm 6 (spray-satu tin leh spray 3 bijik lampu) = dlm rm12 la roughly satu lampu.

ikea ? rm40+

gler jimat!!!
takpe la kalau tak cantik mcm lampu ikea. asalkan, konsep tu ada.
ahahaha...
ni candle yg bakal diletakkan di dalam lantern nih.
rembat di kedai hinode. 8pcs rm5 jew.



nady & anne : aku jamin 100% selamat okay!

and jgn risau...lantern ini takkan bogel cmni je. bonda akan hiasinya dengan bunga bungaan mengelilingi lantern nih.

and here is thesticker yg telah di collect dr kedai printing.
sudah diposkan ke bonda ari ahad yg lalu and now bonda tgh busy melakukan aktiviti lekat melekat. Sticker ni bukan b/ground die putih, tetapi transparent.


the best part about this sticker adalah :

1) it turn out 100% excatly mcm saya nak ->mesti la..dh design tu saya yg bg kan?
2) Saya ordered 1200pcs and end up orang kedai tu siap bagi additional qty. kalau takat tambah 1-2 pcs tu tak de la nak bgtau satu dunia kan, tapi ni siap lebih dlm 150pcs lagi.
leh la tempek kat hidung ke, mate ke, pipi ke pas ni.

daaa.....
nak sambung gayut dengan incik tunang.

p/s: big thanks and hug to qayqay. sebab saya dah dpt baju kebaya bridesmaids saya!
esok insyALLAH saya poskan.

Wednesday, December 9, 2009

S.T.R.E.S.S.

I'm not 'myself' for the past few days.
seperti baru dikejutkan dari tidur yg panjang.
with two months to go.
part of me super excited but another half rasa numb, rasa nak nangis hysterically, rasa nak marah all the time!
i'm easily annoyed with things now.
and became super sensitive towards my fiancee.
sorry dear, i cant help myself.
from time to time saya rasa choked.
nak lari rasa tak cukup kaki je nak lari.
nak bernafas tetibe rasa dunia ni mcm tak cukup oksigen.
for god damn 2 more months to go and millions of to do list still yet to be completed.

until hari ni i had yet to decide to wear red, gold or champagne color for my reception shoe.
i'm blur and this weekend i suppose to send the pic to custom my shoe.
gler ase cm dh hampir menjadi tenuk dah ni.
i've downloaded zillion of wedding shuz and the worst part now is, 'saya tak tau yg mana satu'
but 60% saya rasa i will choose the gold colour.

reason yg pertama : sebab kalau merah..nampak cam sedondon dari hujung rambut sampai hujung kaki la plak. plus, red carpet tu merah. kang org tak dpt bezekan kapet dan kaki saya!!! hurmmm!! menchik!

reason kedua : beading my baju ada gold colour. also, sampin & tanjak incik tunang will be songket with red &gold combination nanti.

some gold colored shuz i heart!


shuz 1 : ohhh!! jimmy choo ini kelihatan elegant kan. simple so that in future leh pakai selalu. tak membazir. ingat tu!!


shuz 2: agak simple and nampak, so..so..simple





shuz 3 : Lagila sempoi and simple.

and i was thinking nak add something like this




and both incik tunang and i still havent go for HIV test. stress nye!
cmne nk blah time office hour and pergi wat HIV test? unfortunate for us yg bukan keje gomen.

and incik tunang in the other hand still in his super slow n steady mood which caused me heart attack setiap masa.
ayang dah call bank? (for our home loan issue)
ayang dah call untuk sewe kerusi meje tu?
ayang dah amik borang nikah?
ayang dah buat checklist untuk borang sokongan?
ayang dah call SP Fastprint? ->our wedding card vendor
ayang dah tanya umi pasal nak deco hantaran tuh?
ayang dah settlekan doorgift?
and all the 'ayang dah' punye soklan sentiasa mengiringi incik tunang.
i bet already fed up with such questions.
tapi nak wat cmne.
gender yg satu ini kene senantiasa di ingatkan. kene senantiase di checkkan his-to-do-list.
and tonight, i forced him to fill up the borang nikah walaupun i knew at that hour he just want to baring after penat2 kat opis.
dear, i'm deeply sorry. tapi nak wat cmne. kalau i tak force u, nanti u tak dapat kawen ngn i plak.

and he did learnt his lesson today (hopefully!). i told him to prepare all the wordings for his invitation card sebelum ni lagi. but its sound soooo ALIEN to him. 'banyak je words kat kedai tu. nanti i pilih la'
ok! fine. and end up today? saya dah suruh dia call the wedding card house untuk fax kan so that he could do the proof reading (my part dh settle ok!). and what his feedback? 'budak kedai tu kata dah try nak fax tapi takleh' and thats it?
OMG!! kenapa la lelaki ni kadang2 tak leh jadi cam pompuan. takleh jadi creative.
dah orang tu tak leh fax, bagi la alternative len.
saya sangat pissed off bile dengar tu -> told ya!! saya sangat easily annoyed kan sekarang?
i rang up the wedding card house. ask her to EMAIL directly TO ME!
see! in 15mins time i already received his wedding card copy.

kesalahan 1 : venue majlis yg dibubuh adalah alamat rumah padahal map dekat kad tu venue di dewan.
gler mau sakit jantung saya!!! adakah semua manusia di muka bumi ini hilang common sense?
straight away saya call. and bagitau dia alamat tu salah. yes we want to put alamat kediaman but its just a small portion dekat kad tu to inform people that we are staying at this address but though the wedding is at the dewan.
my card i could say 100% tepat. sebab they all copy je semua my instruction. wasnt it easy mcm tu?

kesalahan 2 : ejaan nama dalam kad and luar kad tak sama. leh plak kan? luar kad 'mohammad hafiz' dalam kad 'mohd hafiz'.

sekian sahaja luahan pada kali ini.




Tuesday, December 8, 2009

survey dan lagi

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?
bonda & keluarga, incik tunang dan kengkawan yg sudi ngaku kawan saya.

2. Apakah benda akhir yang kamu beli dengan duit sendiri?
Seluar cream utk attend wedding sathiyah sebab saya punya seluar cream tertinggal kat Klang.

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?
Dewan Banquet MBSA.. ahahah..sangat menipu!!!
saya nak kahwin by the beach kat Bali cam mamat Too Phat tu kahwin.
boleh kah ianya terjadi?

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
dengan incik tunang, hingga ke akhir hayat insyaALLAH.

5. Adakah anda sedang di lamun cinta?
ye!! hari2 saya dilamun cinta dan kadang2 saya hampir menjadi lanun.
*dekat2 la tu lanun dan lamun*

6. Di mana restoran akhir kamu makan malam?
Bihun Sup pak long!!!

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
Good In Bed - Jennifer Weiner. sangat suka. baca sampai nangis2.

8. Nama penuh anda?
Aimi Hazwani binti Saijan

9. Kamu lebih senang dengan ayah atau emak?
Bonda kalau nak story moli. dengan ayah kalau nak mintak papa.
haipp! biadap sungguh kamu ni aimi.

10. Namakan seorang yang kamu ingin jumpa dalam hidup kamu?
Mohd Hafiz one and only. ahahah...nak jumpa dia walaupun ari2 dah jumpa. count tak ni?

11. Sebutkan nama 8 sahabat yang rapat dengan kamu?
saya tak da 8 sahabat sebab saya ade 8ratus juta sahabat.


12. Adakah kamu mencuci pakaian sendiri?
Tak la..mesin tolong cuci. dan tangan and badan saya tolong jemurkan

13. Tempat yang paling seronok yang kamu ingin pergi?
Paris bukan Perlis ya!!!

14. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu.
-Masih single.
- sangat getiks!
- simpan kete kat Perlis
- taat gila kat family
- POmpuan yg patut abg saya kahwin sebab Yunap sangat baik.

15. 8 perkara yang saya gilai?
- jumpa incik tunang
- tengok muka mohd hafiz
-wedding preparation saya
-shopping tak ingat dunia
-travel or backpack ke Hong Kong, Bangkok, and Ostolia
-pergi date dengan incik tunang ari2 tanpa jemu
- furnitures to furnish my soon to be housed!
- membaca novel sambil nangis2

16. Pelukan atau ciuman?
dua-dua nak. tapi start dengan hug dulu


17. 8 buah buku yang paling baru dibaca?
- Twenties Girl - Sophie Kinsella
-Good in Bed - Jennifer Weiner
-What the lady wants - jennifer crusie
- talk of the town - suzanne macpherson

18. 8 lagu yang kamu boleh dengar berulang kali?
-sempurna *andre & the backbone
- i do *98degree
- tercipta untukmu *ungu
- thank god i found you *mariah ft 98degree
- because you love me *celine dion
- nothing at all *ronan keating
- if tomorrow never comes *ronan keating
- jangan bilang tidak * lagu ni ade memori indah saya dan incik tunang (blushing!)

19. mari main TAG orang lain.
- Azu
- Haikal
- Sya
- anne
- nady

Sunday, December 6, 2009

episode minggu ini

Waduhhh!!!
kangen banget gue sama blog.
maaf! saya sangat busy sepanjang tempoh berpantang. i mean berpantang dari melakukan kerja sampingan ketika opis hour. i reached my limit last friday and nekad utk keje gomen. sambil membebel-bebel mengeluh dihadapan my future mom in law semalam.
"tak larat la umi keje...bla..bla...bla"
dan dengan hebatnya my ibu mertuaku *ops!! ada bakal eh. lupa belum kahwin* telah suggest utk jadi cikgu.
tapi camtu la saya. sekejap je mengeluh and membebel. the nest day dah ok dah.
dah tu cam ase berat hati gila nak blah dr company.
sbb risau keje gomen gaji tak berapa nak banyak (saya memang tamak! sila lempang pipi saya dgn laju!!)

OHhhh!! malam ini saya & incik tunang telah menjadi vegetarian.
gila la...mau pengsan sekejap.
here is the details :
Sathiyah jemput dtg ke wedding dia. Remember, saya ni kan kawan yg baik. so, saya dan saya telah memaksa incik tunang pergi bersama walaupun incik tunang kelihatan penat gaban.
since the venue is at the golf club, apekah assumption anda?
mesti la makanan halal kan? nama pun golf club kan?
ok, dengan muka selamba biawak, kami pun terus beratur. serious shit, ramai gila orang di dalam ballroom tu. sampai ke max dah. incik tunang dah start buat2 muka nak muntah apabila bau-bauan ketiak ***** ni kan.
tuptup.. bila sampai je meje buffet tu, saya nampak caterer tu bukan caterer golf club. outsiders punya caterer. but ramai je saya tengok muslim dok usung ayam and daging dlm pinggan.
err!! beta mula waswas. fuh! naseb ada counter buffet utk vegetarian
zass! saya dan incik tunang amik je la vegetarian food. tu pun cam buat syarat.
haru sungguh!
and indian lady yg duduk sebelah saya sambil muka kerut2 tanya, 'are u vegetarian?'
ha...ni mesti semua tak sangka saya ni vegetarian.
mesti dia nak kata, badan dah rupa ahli sumo, takkan vegetarian kot.
*blerghhhhh!! abaikan*



Ditempat kejadian : Sathiyah's wedding







Gambar : Bersama dengan pengantin dan serikan lagi dengan kehadiran dua mahkluk asing yakni cik hanin & cik ayu!
nota kaki : perasan tak baju saya dan incik tunang sama? ahahah..jangan jeles!!! *ade ke org nak jeles ponk?*

Saya tahu cik lulup sangat merindukan kami. herewith gamba kami a.k.a artist recording BMG yg paling laris di pasaran. mind you! masih belum berkahwin lagi ketiga-tiga nya dan salah seorang dari mereka masih memancing mencari teman.

 sesi terapi yang telah di advisekan oleh tuan doktor bagi kami bertiga tidak begitu stress. yakni sesi bershopping sambil ditemani jurufoto(paparazzi la konon) aka incik tunang.

bersama cik zai selaku peng'komen'.

and inilah gambar princess Muaz. mind you! baby ini baru berusia satu hari ketika pic ini ditangkap.
baby belia sgt hulk *ahahah..tipu je*.
berat ketika lahir 3.4kg. err...kira cam bawak 3 kampit beras 1kg.


Dagu baby ni yg berlapis-lapis ala kek lapis membuatkan jiwa kewanitaan saya sangat membara-bara seperti obor di sukan olimpik utk cpt2 kawen and preggie terus.
weeee...!! incik tunang, inilah masanya nak tunjukkan kehebatan mu *utk bacaan mereka yg dh berkahwin sahaja atau sedang menuju ke gerbang perkahwinan, yg masih belajar tu sila skip takut ilmu korang terbang ke serata alam*

Thursday, December 3, 2009

al-kisah rumah kami part 1

And finally our good friend Muaz telah menjadi seorang bapak!!!
alhamdulillah!! congrats to both Muaz and Atun. After months waiting and endless trip to the doc and finally the baby girl is here!!!
Insyallah malam ni nak gi nengok baby dia *excitednyeeeee saya!!*

Yesterday, kami telah membayar deposit rumah ITU!!
insyaALLAH rumah tu akan jadi milik kami in few months time.
doakan la evertyhing will go smoothly and cepat2 pertukaran nama dapat dijalankan.

About 'OUR' house.
Seperti yg pernah saya mention before it is 5bedrooms, single storey, semi-d house located at Sg Petani.
30mins drives from Office and 10mins drives to my future Parent in laws house ->gila dekat ngn umah mak mertua. mesti ari2 kne bersihkan umah sbb takut in law tetibe wat spot check.
Its NOT exactly located at the heart of Sg Petani since kami mahu jauh dari hiruk pikuk~! ececece...nak bermesra berdua-duaan la konon. saya kan romantik!! cess! perasan sungguh *malu*
but still within 15mins drives to the Sg Petani center -TESCO, Giant, Econsave (nampak tak ciri-ciri bini mithali? saya ingat tempat nak beli barang dapur je. tak mention pun rumah ni also 15mins drives to Arianni, Alamoda, Village Mall etc. ahahha...cover gler!)

This house area baru je siap. and pembeli asal semua baru dapat kunci 3-4bulan lepas. The real owner of this house decided utk menjual rumah ini walaupun belum sempat diduduki oleh beliau since beliau tidak dapat bertukar ke Sg Petani (beliau adalah seorang cikgu yg bertugas di Pahang). Row area rumah yg kiteorg plan nak beli ni pun hanya baru satu family je duduk. thje rest masih kosong.
since beli atas orang, this house slightly expensive la compare dgn original price dia.
but the moment saya tgk rumah ni terus jatuh cintun sakan!!! yeee!! saya suka the idea of 5 bedrooms. pasni dah tak yah nak extend2 rumah dah. cukup la 5bilik nak main kejar2 dgn incik suami nanti *malu..tgk saya dh blushing!!!*

And currently the house under lil renovation and there is some works in progress. Grill rumah hampir siap dipasang, cabinet dapur+table top hampir siap, lampu2 sudah ditukar dan kipas di setiap ruang rumah telah di pasang.

and zillion thanks to 'beliau aka cikgu' sebab tolong kami budak dua org yg sgt blur pasal jual beli rumah. waaaa..
mana nak tau nak hire lawyer bagai.
kat sekolah dulu takda sape ajar pun. ade ke? len la amik hartanah ke ape ke, sure korang belajar kan? kalau amik course electronics memang takde nye dieorg ajar 'cara-cara membeli rumah'.
nanti dah pindah masuk hopefully by end of january i will post up rumah kami yg tak seberapa tuh. maaf! rumah kami akan bakal seperti padang jarak padang terkukur memandangkan kami tak cukup $$$ nak furnish rumah. sesapa yg teringin nak tido umah ni, sila bawa bersama bantal dan tilam atau lebih dikenali sebagai TOTO.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Malam tadi melepaskan gian setelah berbulan tak shopping and beli pape for myself.
saya telah merembat sepasang jeans esprit. muahahah...
sgt impulsive and itu la selalu terjadi kpd saya.
takpe, satu je!!
then membeli kan farewell gift utk my fav colleague Chang Ren. her last day will be this week.
abes la saya takde rakan niaga. eh silap, bukan rakan niaga, tapi rakan gosip.
ahahha..ini amoi celup. amoi yg tak reti ckp cina dan hanya cakap bahasa melayu + english. amoi ni langsung tak macam amoi. sgt rock!!
then juga telah merembat coffe maker utk diberi as wedding pressie Sathiyah.
Ranap al-fulus!

tonite nak pergi hunting utk baby muaz gift plak.
nak find something yg sgt useful!!! at first plan nak bagi baby highchair kat ikea tu.
cam comel je warna warni.

ok, nak masuk meeting.
daaaa....





Monday, November 30, 2009

Aimi dan hari raya haji!!!

Masih belum terlambat nak wish Selamat Hari Raya Haji to all!!!

Saya juga sudah selamat masuk ke opis pagi ni.
Pastinya telah selamat pergi dan balik ke kampung halaman berbekalkan pemanduan cekal Aiman menggunakan Vios putih beliau dengan kelajuan average 140-150 km/h.
juga telah selamat mengebumikan sedikit wang di IKEA, tol2 yg berlambak menghala ke IKEA, juga stesen petronas kat andalas tuh.
did i lupa to mention? juga kpd bonda tercinta yg telah selamat menguburkan additional $$$ di Wedding Station sbb bonda insist nak centerpiece + the table runner di setiap meja mcm ni:




Bonda kata, nanti mcm pakai make up tapi tak pakai lipstick ->perumpamaan if tak bubuh centerpiece and table runner.
gulp!!
ye tak pe. semua nya selamat-selamat berlaka. amin!!

hows ur raya haji?
i spent my 1st day of raya haji ke IKEA. lepas je balik sembahyang raya tu, bonda trus bg isyarat segera bersiap sedia utk negara.
dgn version super fast and furious both me and my kazen Aishah trus siap tukar baju.
Both siblings, aishah and adam spent their raya haji with my family. bonda mereka sedang menunaikan haji while ayahanda mereka ada business trip di turki.

Kami beraya di IKEA!! sungguh happening. byk showroom boleh dijadikan ruang beramah mesra dgn jiran tetangga kat sini. hikhikhiik...
misi utama adalah mencari barang2 decoration di dalam bilik pengantin dan guest book punye table.
found vases and candles.. since now tgh nak x'mas, byk gle candle utk di'grab'.
sila la sila ke IKEA.....

Apekah yg telah terjadi kpd saya?
otak agak lembap petala ke lapan pagi ini.
gler lembap sampai tgk nilai ribu2 pun otak send msg kat saya the amount as juta2.
gler ke ape dh saya ni? tak pasal2 sakit jantung di pagi hari ingatkan rege that part reach juta2.

sudah terima form nikah dr ayahanda. haruskah di form nikah kne state pendapatan?
waaa... ini part paling benci. tak suka org tau pendapatan saya dan bakal suami.
gler busy body ok!! tak suke la.. since company pun kata bnde tu as P&C kan.
nape nak kena disclose satu dunia? ->exagerate la part ni kan. tak la satu dunia.
tapi byngkan la, at least both my saksi akan tau sebab dia akan sign kat atas borang yg kne state pendapatan,
dah tu dua org saksi itu mungkin menceritakan pada 2nd party example bini. dan mungkin bini2 mereka boleh menceritakan di kejiranan setempat. since my saksi is my jiran. dan end up satu kejiranan akan tau and desas desus a.k.a cerita kontroversi akan tercetus.

"ala..anak kak bibah tu gaji rmx,xxx.xx, dah tu menantu dia tu gaji rmx,xxx.xx." kata si pencerita

"oooo..patutla..."kata si pendengar

ape yg patut saya tak tahula kan. maybe die akan ckp, patut la selekeh semacam je anak kak bibah tu. gaji ciput.
ke patut la anak kak bibah tu bwk myvi je. gaji byk tu je.
ahahah....

kenapa la saya perlu pikir sedemikian? saya bukan artist mahupun super star. ade ke org kisah dgn gaji saya pun? perasan la ko aimi.
tp part pendapatan kne state tu mmg part paling tak best. sgt tak sokong.
leh tak kalau saya tak nak diclose gaji? kalau org Majlis Agama Islam tu tanya, saya jawab je "takat cukup makan and pakai bang...".
err..agak2 kne reject tak permohonan nak kawen?
patut la ramai kawen lari kat siam ->alasan semata2....sila jgn tiru gaya bebas ini atau ur mum n dad n belasah anda secukup rasa.

maaf, kerja sedang menanti.
cerita akan bersambung setelah pulang bekerja mlm ni.




 

Template Design By:
SkinCorner