Monday, November 23, 2009

al-kisah dewan & kad kahwin

Hari ini hari ahad. Bangun pagi sungguh lambat seperti kebiasaan la kan? Kalau incik tunang tak kejut sure tak bangun lagi ->Syg,ada perasaan nyesal tak ni nak kawen ngn i? Celik2 je mate check my Cik Lappie. hooraaayyy!!! telah siap sedia video yg didownload. 1) Bila Cinta Bertasbih 2) Setem Saya agak jakun! abaikan saya. memang saya naturally jakun. Penat incik tunang ngajar download pakai torent. muahahah... Hari ini lawatan sambil belajar diadakan lagi. seperti minggu2 yg lain. seperti kebanyakkan pasangan ingin berkahwin yang lain. 1) Lawatan Sambil Belajar ke Kedai Kad Kahwin. Yess!!! utk kesekian kalinya, saya, yang sangat gediks ini telah menukar kad jemputan kahwin saya. ye!!! sila tampar saya dgn kelajaun 100km/h. dan saya spent dekat 2jam setengah di kedai kad kahwin itu. sampai saya rasa, macam budak kedai tu nak halau je saya dari kedai tu. maybe dah tak larat nak tengok muka saya. muahaha....nampak gayanya kad kawhin saya akan delay another one week sebab dieorg kene order yg lain since aritu dah kensel. musti budak kedai tu kata dalam hati "bajet ciput cam semut, selera besar cam gajah". nak wat cmne cik kak oiiii...kalau i ni hartawan, i tak tempah kad kahwin kat kedai kamu. i beli terus mesin cetak tu. cetak sendiri kat umah. leh la print setiap 10kad beza design kan? muahahha... exaggerate ->sila abaikan! biasa la. ini first bagi kita semua buat kad. first experience. so saya jadi super extra conscious dengan kad kahwin tu. luckily saya telah melakukan banyak survey. and here is tips nak share bersama : 1) Prepare your own map + landmarks. Macam saya, since my wedding dekat dewan which is not area yg saya familiar sangat walaupun dah berjuta2 kali lalu situ (korang ingat ke pun nama jalan korang lalu setiap hari?), saya telah men'google' (gunakan google map or wiki map), mencopy dan mengedit to simpler version. siap zoom in utk pastikan landmark semua nampak ye. 2) Prepare your own wordings kat kad. Nak kahwin nye korang. so, korang la sepatutnya lebih tau korang nak bubuh apa atas kad. sila buat homework lebih dengan kelebet kad2 yg ada secara online. so, walaupun saya takleh nak custom made kad jemputan saya (mahal oii,,kiah tak mampu. kiah hanya seorang kuli), but still ada la sedikit touch of me since all the wordings saya yang susun sendiri. instead of tipikal nama bapa dan nama bonda sebagai mukadimah bahagian atas kad saya telah shift nama my ayahanda & bonda ke bahagian lain kad (tunggu dan lihat je ye nanti). 3) Estimate how many kad korang nak print. - be safe, print additional 50pcs dr anggaran sebenar. sebab nanti nak tambah sket2 jadi lagi mahal. baik buat xtra sket. - say jemputan kad korang 500pcs, tempah la catering dlm 1000pax (and add on another 200pax to be safe). Tapi salunye catering akan tamba additional dlm 200-300pax lagi. (ini tips dr my mr.caterer ye). 4) Estimate brapa bajet kamu!!!! bajet itu penting. sila meniarap, tunggang tebalik, mencangkung dan sebagainya sambil menekan punat2 kalkulator kamu. kad banyak range and semua nya bergantung pada selera. perlu di ingatkan disini bahawa qty yg sedikit membuatkan harga kad menjadi lebih mahal. fuh! juga masukkan kos setem didalam kalkulasi anda. (weshhh!! makbapak korang takde syer dengan pos malaysia ye. sila jangan berhati kering buat2 lupa plak setem harus dibayar). so sendiri mau ingat la bape bajet kad korang. pesana penaja : toksah kad mahal beno.. byk bnde len korang leh beli. penting nih utk org cheapskate mcm saya! sebab tu harga kad yg saya pilih semuanya tak lebih rm1. (sila jgn bgtau org len. malu den kat org kampung nanti!) and yes!! saya telah mendesign sticker utk dilekatkan di wedding favor saya : ohhh!! kamu semua org pertama yg tengok ye. even bonda aka puan besar pun belum tengok lagi. any comment kawan2? ahahaah..kotak peti comment ditutup. mesin mencetak telah bergerak ye. and my sticker will be ready by next week. 1,200pcs kesemuanya. harap2 ia menjadi cantek -> of course sebab design saya. The best thing about this order, since saya order di tempat yg sama saya print kad kahwin saya, i got super special price utk print sticker nih. murah siot. satu tak sampai 20sen (size 2inch x 2.5inch) utk 2 warna sticker. Tips Sticker : Sticker ni di charge mengikut warna dan level kesedapan mata memandang. salunya level harga paling murah utk 1 warna sahaja digunakan, then mahal sket dua warna dan seterusnya la kan. then kalau nak canggih sket korang buat hot stamp sticker tuh. ishhh... ni mhl la. tp nampak le sket exclusive. Cuba korang diskus sekali harga sticker tatkala korang diskus kad kahwin tu. salunye harga kad kahwin ni almost to fix tapi sticker ni cam leh nego sket la. And apabila mencari kedai utk buat kad kahwin tu, cari la kedai kad kahwin yg dia sendiri print kad tu. sebab dr pemerhatian saya, kad dpt dioffer dgn rege lebih mura. berbaloi-baloi lah. *saya merasakan saya kini seperti penulis majalah pengantin la plak, sila abaikan!* Done with the kad kahwin and sticker things, incik tunang dan saya heading to Dewan IPD. Impression terhadap dewan : waaaaaaaaaaaa.....ase nak nangis. dewan tu cenonet je. tak besar macam dewan IKM yg kiteorg gi the other day. but good thing is dewan tu dekat dengan rumah incik tunang. itu adalah pilihan no.1 bakal MIL. *Aimi, sila jadi pengantin perempuan yg positif sket ye!* dan after 10mins, saya telah berjaya meyakinkan diri saya the dewan will turn out to be just fine time wedding nanti. Seriously kecik je dewan tu. cam muat up to 200p-300pax at one time je. takpelah, bukannya side saya pun nak saya kecoh2 kan? as long as my future MIL and incik tunang fine with that, i'm more than happy!!! at least tak yah wat wedding kat umah kan? frankly, Sg Petani ni sgt limited dewan utk dibuat majlis perkahwinan. So far kami hanya tahu this 3 dewan : 1) Dewan IPD -> pilihan incik tunang dan MIL 2) Dewan IKM -> dewan besar tapi kondisi sedikit azab (buroookkkk!!!) 3) CInta Sayang (Golf Club) -> Wedding kat cafe golf club dia per head baru rm10. murah siottt! tapi agak jauh sket dr umah incik tunang. Hopefully with a little touch up from the bridal house our dewan will turn out to be cute and gorgeous!! the super good thing is? incik tunang submit je surat permohonan kepada SM yg bertugas tadi. ad on the spot terus dapat book dewan tu. haruskah begitu? cemburu nye saya. saya perlu book setahun sebelum ye kawan2 tapi beliau, hanya 2months to go pun leh book. heaven nya duduk northern ni. hikhikhikhik..... done with all the perkara yg menyerabutkan kepala, i was thinking nak bagi my hair new style. hihihi.. konon2 wedding prep la tu. menyediakan rambut utk sang suami la konon. gler angelic je rupe bakal bini die ni kan? went to de touch. menyediakan tempat muslimah di bahagian atas kedai. sangat suka kedai ni. sebab interiornya yg cantek. and yes, my hairstylist itu sangat cute. i do the scalp treatment (setelah di pujuk oleh cik hairstylist yg cute) since my hair pun nampak agak tidak bermaya and with that scalp problem, saya merasakan rambut saya sering luruh muruh setiap jari. saya sangat gerun andai kata satu hari saya bangun dari tido, mungkin saya akan bertukar botak!!! and new haircut yg sangat cute and sesuai dengan muka ala2 jennifer love hewit i ni. *sila muntah sekarang andai kata anda tidak larat nak baca ye* muahahha,,,, sekati la.. muka saya. kalau saya nak kata muka saya persi Heidi Klum korang ada masalah ke? *tapi itu tandanya saya ada masalah dengan otak saya* pheww!!! thanks to cik hairstylist yg cute, say bye-bye to my rm200 in a blink. incik tunang hampir tersedak mendengar statement rm200 saya. *sayang, tolong jgn berubah fikiran dan mengambil keputusan utk tidak mengahwini saya* p/s: apesal blog ni cemburus dengan saya and tak tunjukkan saya dah hapdet blog kpd kwn2 saya?

4 comments:

Yani said... [Reply to comment]

2010 memang cantik la. I nak kawen n nunang 2010 la. Leh?

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

muahahha.. leh leh...
mari mencari pasangan mu!!

nady said... [Reply to comment]

ko patut jadi wedding planner. blogger tok bait aritok. adanya madah ko updet.

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

nady : aku jd wedding planner kpd kwn2 aku je nnt. ok sik?

 

Template Design By:
SkinCorner