Wednesday, September 29, 2010

Big, bigger..biggest eyes!

Adakah anda pengguna kanta sentuh atau lebih dikenali sbg contact lens? Yep..saya adalah pengguna kanta sentuh yg tegar. I started to use this CL ever since saya berumur 14tahun. Pengaruh rakan sebaya! Ahahha.. by the way, saya memang rabun yg dahsyat. Mula memakai cermin mata time darjah 4 lagi.



Tapi time tu gedik2 nak rabun kan mata. Kerana merasakan orang yg memakai cermin mata itu sangat cantik dan sophisticated. Padahal time umor 10tahun tu erti sophisticated pun tak tahu kan. tapi tak kira, nak jugak bubuh sophisticated kerana merasakan bijak apabila menggunakan ayat yang panjang ini. Time darjah empat tu saya selalu curik-curik pakai spec ayah. Membayangkan betapa cantiknya saya pakai spec *eh,saya darjah 4 pernah bercita2 nak jadi stewardess ok, tp kalau skrng jadi stewardess nescaya senget la kapal terbang tu.overloaded bawak saya*. pastu saya suka tengok tv dekat2 dan baca buku time gelap2. Bagus ni. Boleh cepat rabun dan cepat pakai spek. Sure nanti pakai spec lawa kalah cindy Crawford *angan2 sahaja*.


And yes… after meningkat puberty atau bahasa melayu sopan nya akhil baligh, saya merasakan diri amat la nerd and na├»ve apabila memakai spek. Eh bukan nak kata orang yg pakai spek semua nerd. Tak..orang lain Nampak cantik dan gorgeous. Tapi saya juga. Kelihatan seperti Betty di dalam ugly betty tu.


Di atas ke’desperate’an yang melampau dan mahu kelihatan cantik la konon padahal dah pakai tak le se’gorgeous’ mana pun, saya telah pun membeli sepasang CL yg berharga agak mahal ketika tu. Cam dulu2 tak banyak macam sekarang. Yang ada pun satu brand Bausch and lomb tu je tak silap. Dlm rm80 sebulan. Dahla baru form 2 time tu. I penat saving tak nak beli benda merapu untuk mendapatkan CL setiap bulan. Gigih bukan?


Being me yg sangat kuno mengalahkan katak di bawak mangkuk *sebab orang sekarang pakai santan kotak, tempurung susah nak jumpa dah*,saya kureng meminati lens berwarna-warni yang begitu “eh..orang putihnya mata ku”. Throughout the year saya hanya menggunakan lens yang clear water don’t sangka no buaya. Not my liking apabila mengenakan mata berwarna biru pada kulit yang tak berapa nak cerah dan muka tak berapa nak orang putih. Same goes dengan orang berkulit ala-ala sawo matang atau terlebih matang yang mengenakan rambut berwarna bloOOOooOOOnd. Ugh! *malas den nak ngumpat lebih.kang penat nak pergi rumah sorang2 beraya mintak maap*. So moral of the story, saya hanya memakai kanta sentuh warna transparent. Sekian, terima kasih.


Eh, cerita tak abes lagi. belum sampai climax nye pun.


Then, time nak kahwin tempoh hari, terjadi la ke’gedik’an yang tidak asing lagi dengan diri I yg memang gedik ni. yakni mahu menghasilkan mata yang cantik tertawan buat sang suami. Kahkahkah! Tipu je. Bukan suami, tapi pada camera so that gambaq I sangat cantik you *dengan harapan la kan*. saya mahu mata kelihatan sparkling macam diamond *saja nak exaggerate*. Bijik mata hitamku ini tidak begitu besar. Jadi kalau tidak mengenakan contact lens yg boleh melihatkan bijik mata saya lebih besar, maka make up mcm mana sekalipun. Tang mata tu still tak berseri you!



 A week before kahwin, time berjalan hunting for kain nak touch up langsir my bilik pengantin, telah dengan suka hatinya ternampak “Alluring Eyes by Freshkon” kat Focus Point. Umang aiii..inilah yg den carik. Bigger eyes effect and eyes kelihatan twinkling mcm twinkle-twinkle-big-star. Terus la rembat. Tapi SA tu suggest amik kaler brown. Kaler brown dia tak de la brown sgt sampai kau boleh terpearsan menjadi superstar Hollywood. The brown very dark in colour and barely notice yang tu kaler brown.mcm Nampak gelap je. Alluring ni ada 2 kaler je pun. Brown n black. Tapi black dia leh bagi effect very deep black kot. And terus the next daynye pakai. and sampai ke saat ni masih lagi setia pakai brand Freshkon Alluring ni.


 Price : RM70 kat focus point. Tapi found satu kedai spek dekat Qnsbay sebelah Nichii tu jual tak sampai rm60.


Rating : 4 malam tanpa bintang (4 out of 5)


Effect : kelihatan mata sangat bercahaya bak rembulan. Eh series ni, time my big day tu saya sangat2 exhausted. Tau2la kan dengan nak buat all the prep kan. lepas tu mata jadi sangat tak bermaya. The moment I pakai je lens ni, dh la besar biji mata hitam ku, Nampak lebih berseri and segar je tengok.


Do’s : kalau nak pakai time big day, especially those yang tak pakai lens/tak rabun tapi gedik2 mahu membesarkan mata/nak membirukan mata hitammu, its advisable untuk pakai seawal seminggu sebelum big day. Supaya garis2 lingkaran merah pada mata yg bakal memberikan effek Nang Nak atau pun Edward Cullen selepas bertukar menjadi Vampire tidak kelihatan. Salu sangat bile tengok gambar bride bila cameraman focus yang dekat2 dengan erti kata lain sengaja mahu sabotaj pengantin untuk menonjolkan permukaan muka yang tidak rata pasti kelihatan line2 merah kat tepi bijik mata biru ke ungu ke kaler warna warni sang pengantin. Kesian ooo..kalau pasagan pengantin tengok, mesti syak bini dia ada keturunan nang nak atau vampire. So try pakai dari seminggu awal. So bila mata dah use dengan kewujudan lens/jenis lens tersebut, garisan halus merah tu takkan keluar. Also, kalau warna tak kena dengan kulit wajah pun ada lagi chance nak beli warna or jenis lain kan?


Dont’s : dah gedik2 mahu memakai lens, jangan lupa pulak nak cuci dan rendam kannya sebelum tidur. Jangan bawak tidur sekali. Jap lagi mata bengkak besar bola golf sapa nak tolong? Also, pls hangkut sekali CL solutions dlm beg ke mana saja korang pergi, „tuah ayam nampak di kaki, kalau lens tercabut sapa yang tak bertuah?“. Dan juga, pls keep Eye drop for contact lens wearer bersama dengan you all. Ini must have item ni. Kalau dry or rasa tak selese leh drop je ubat nih. The one yg saya beli adalah ‚blink contacts‘.


By the way, banyak lagi brand mata kat muka bumi mesia ni yang boleh bagi mata jadi warna warni and kalah Aishwarya Rai, dan ada lagi yang far far more cheaper yang terjual kat internet. tapi itu semua bergantung ke level sensitipan mata korang. macam mata saya super sensitip belah kanan. kalau pakai brand yang lain2 ni macam leh merah saga je mata ni. i've tried Geolens before. rege dia separuh je rege freshkon ni. but no jodoh la dengan geolens. mata terus je merah and itchy. tries selang 2-3 hari pastu pun masih sama. pada mereka yang leh pakai geolens, anda bertuah!! *nasib my case FOC je sebab my Along belanja. my Along pengguna tegar Geolens ok!*

Ok, part 2 to be continued. Sebab nak kena submit report dulu nih ;P

Selingan 1 :

saya : hubby, you dapat bonuskan bulan ni? so in return i dapat apa?  *dengan harapan hubby nak bagi satu handbag*
hubby : you? you dapat apa? you dapat tengok je la....
T____T sedih den tahu. ingatkan dapat "sharing is caring"... ahhaha..dlm mimpi. tapi takpe kot kalau hubby tak nak share bonus ni. because he wanted to buy new DSLR. next month dia dpt -pulak quarter bonus leh la ngendeng *tak malu betul! dush...dush...*

Selingan 2:
Syawal tak habes lagi, jadi WAJIB letak gambar melantak kuih raya.

 



dan setelah melantak kuih raya perlu lakukan aksi2 akrobatik juga dikenali sebagai tanda protes untuk meneruskan sesi beraya ke rumah seterusnya...


 

Template Design By:
SkinCorner