Friday, April 13, 2012

32weeks...

I’m huge.


Well, actually huge wasn’t the correct word then.

Its suppose to be gigantic!

I gained total of 10kg as of 31wks. Byk tu weh. Padahal anak baru masuk 2kg. yg lagi 8kg pergi mana? Cuba explain sikit.

My butt and hips is my worst nightmare. Ni kompom klu beyonce or J.Lo tgk nangeh level guling2 nak terjun bangunan. Tu kalau j.lo and beyonce nengok i. tapi kalau I nengok meknusia or gadis2 ramping pakai skinny jeans, tak da rasa nak nangeh pun. Rasa nak pi teruih cekik buang dari tingkat 18. Ko mampu? Jadi jgn jumpa I pakai skinny jeans pastu buat statement I rasa nak lempang “wey..aku naik sekilo weh. Dah gemuk weh”. Tu memang nak buat onar ye.

Well, even dah naik 10kg dan merasakan diri sangat gigantic level raksasa gorgon, doctor O&G yg manis mulut bicara dan lemah lembut itu still cakap “aimi, your weight progress tak banyak ye”. Gulp! Hokay.. dah. Malas nak cakap. I don’t mind being FATTT ASSS while pregnant ni kan, tapi I is superb risau buatnya lepas bersalin, nak turun adalah di perkadaran lembap lepas tu ill die as super gajah sampai orang tak larat nak angkat keranda. Aaaa… ok! Sangat over. Blame the hormones!



Alhamdulillah, minus the weight issue, I’m still one happy mommy to be. Kalau ko jumpa I sebelum ngandung mulut tak berenti bercakap sampai semua org Tanya, ‘eh, time ko cakapkan, bila ko tarik napas ek?’, yes, I’m still that perempuan. I can talk for hours. I still boleh menjelajah shopping mall for 3-4hrs as well. Orang cakap dah masuk 3rd trimester, dah tak larat bla..bla..bla.. well, I beg to be differ. Recent weekend we spent solid 5hrs in midvalley. Ko Nampak? Walaupun I jalan ala-ala penguin kat kutub utara pastu selow semacam sebab bawak muatan berlebihan, tapi still gigih nak merayap. Ok, minus the 2.5hrs sbb tu sesi bersembang, berborak sampai kering tekak, mengumpat, mengeji dan mencerca dengan bestie I oll yg dr zaman matriks. Gigih je 3 3 ni bawak laki. Sorng je x kwen lagi among geng kteorg. Pastu laki2 kteorg ni pun tabah je la menunggu bini2 tak abes cakap.

Well, our Baby M is doing well so far. Kicking and somersaulting like nobody business. Tu tak masuk lagi bila siku dia gesek2. Geli ok geli. Sampai rasa nak terkencing. The recent checkup, our Baby M doing a little stunt and kaki dia reach sampai kat muka. My doctor cakap “oh wow…actif nye baby u yang”. Well, I love my doc. Sangat lembut orangnya and suka panggil org yang. I feeling2 di sayangi. Even kena tunggu like almost 2hrs every checkup, it’s worth it. Laki I cakap, dah rupa gi klinik kesihatan je nak kene tunggu 2jam. Tapi, what to say. She is the famous amos doctor kt somban ni ha. Bukan takde doctor lain, tapi she is the only ISLAM and FEMALE doctor kat somban ni. Which susah nak dapat sebab I nak doc yg sambut my baby memenuhi kedua-dua requirement diatas. Mencari yang halal itu fardhu bukan?

We had decided on our baby name. to be franked, I fell in love with this name even before I was conceived. No, not those nama-anak-bunyi-nama-mat-salleh kind of name. ours is simple, and ada maksud dalam islam. That’s what matter right?

We had problem to decide on which hospitals to deliver our Baby M at first. I love DEMC Specialist in Shah Alam at the first place. When my nephews and nieces admitted at DEMC somewhere last year, I knew right away I want to deliver my baby there too. They had 3 FEMALE & ISLAM doctors. But the issue here is, by the time I nak bersalin nanti, sompek kah sampai ke Shah Alam from Seremban? You never knew bila baby nak keluar. Bukan leh predict unless you opt for c-sect. and the worst part, I may end up driving on my own to the specialist sbb laki jauh. Gigih la kot kan nak drive all the way from seremban to shah alam. *pengsan*.

So, menjadi sedikit realistic, we decided to look for specialist available in Seremban. Well, there are total 3 specialists and numbers of pusat bersalin in seremban. But of course ill remove the pusat bersalin from my list. Based on nasihat orang sekeliling dan pembacaan, I refuse to take risk nak bersalin kat pusat bersalin. Considering the blood bank issue, the equipments available, etc better tak nak take the risk even you had to pay more when you go to big specialist compare pusat bersalin. Specialists in Seremban pun ada 3 je kot yg well known. One is Columbia asia, KPJ and Salam Specialist. And our list makin pendek bila I masukkan 2 criteria penting which is doctor O&G tu must be FEMALE & ISLAM and we end up with Columbia Asia Seremban and did our monthly checkup there. So young man, you better be good and keluar secara normal. So both mama and papa will have extra savings for your educational funds *ok mama tipu, I was considering to buy you a super nice and stylish car seat which your papa against it at the moment. Takut duit nak bersalin tak cukup katanya. Ok, dengar cakap papa. Will hold the cita2 memiliki car seat at the moment. Furthermore, you already had a carrier to use for the first few months nanti*.

At the moment I’m still busy membeli barang for my confinement preparation. Little that I realize I had ZERO kain batik. Oh tidakkk! Can we use yoga pants dalam pantang? Not use to kain batik. How la? Nanti pakai2 terlondeh ke bawah. Cik Bib aka Puan mama against makan jamu2 bagai. She said, nak makan jamu, ubat periuk or whatever it is time dah 3-4mnggu nanti. Awal2 toksah makan. Pastu make sure from reliable source. You never knew apa dia bubuh dalam ubat periuk. And she start talked about her ancient story pasal this fella bla..bla..bla..Passed away after few days deliver because not use to the jamu..bla..bla..scary tak? Ko dengar tu. Mak I ni sgt health conscious. She will tell you millions of way how you can get cancer. Jadi you better listen to what Cik Bib have to say. Mama pesan yg luar2 tu leh la pakai. Like param, pilis, tapel, minyak2 panas etc *eh, minyak type pun dia tak encourage, dia suruh beli balm or losyen type. Even minyak yuyi for Baby M pun not allowed. So she request my aunts yg pergi umrah belikan balm habbatus sauda. Balm is ok, minyak type, no no. tu tak termasuk powder pun tak leh pakaikan baby. Takpe nak, kite lumur losyen byk2. Nanti kompom wangi. Even nak mengurut pun she said tak yah amik straight dua minggu. Amik first 3 days, then selang-selang then nak masuk keje balik sok baru urut lagi. Dia cakap lunyai kang badan asyik kena urut je. Even bertungku, she had her own theory that at the end, she only allow me to have bertungku with batu and not the besi and not everyday! Theory dia sgt scary. I rasa doctor pun impress dgr. So, for internal care, she ask me to get supplements. Longgg list of supplements. We are talking about zinc, b complex, vitamin c, protein, calcium and the list goes on and on. Aiyay capten! Jgn jd anak durhaka. And the best advice from mama, tak payah beli bengkung lilit2 tali banyak2 tu. Dah la nak pakai payah. Kang pakai pagi, pastu nak kencing bukak balik, pastu terus ngelat tak nak pakai. Beli yang Velcro tu je senang. Nak pakai balik lepas kencing ke ape ke leh pakai sendiri. At least pakai! Aaa…takut tak ngn cik bib? Pastu ko jgn nak memandai bangkang dia cakap. She had been there and done that before. Pastu badan ramping dari I ok! Omak den leh pakai baju den, den yo tak leh pakai baju omak den. Ajaib!

Till then,

Muahx.

p/s: hubster when for the 2nd round interview last Monday and received a confirmation phone call from the HR yesterday. Which means, he will be moving to Seremban in soon! One happy mama. Ill take it as rezeki Baby M. Alhamdulillah! Double the joy, double the happiness!

4 comments:

mizz ryha said... [Reply to comment]

Alhamdulillah
Allah is the best planner
all the hardship and tears are worth now

so, hartanah kt penang tu cmne? you both will buy another house kt seremban la ek pasni?

shayra hint said... [Reply to comment]

i pun selalu terpikir camtu. "aku ni dah la tak reti pakai kain batik".

tak boleh pakai skirt labuh ke?yang pinggang ada getah, the plain one yang kain sejuk2 tu, bukan yg ropol2 bagai. konsep sama je kan? nak selak boleh, nak bukak pon senang.. *thinking*

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@mizz ryha alhamdulillah! tu la dear. rezeki baby at the very last minute. heheheh... our house kt penang tu maybe rent it out la. tp kne cri those expatriates kot sbb our house consider full furnish with all the builts in. sure local x nak rent. phew... but darling hubbby dh pesan siap2. he wont be long in seremban. true northern boy la dia tu. anther 2-3yrs sure ajak balik north.

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@shayra hint tu la babe. i pn rsa nk pki skirt je ni. ahhahaha.. i risau la kain batik tu terlondeh. leceh la plak kan. ke nak srh jhit getah kat kain batik? teruk la spesies meknusia cm kite ni. kain batik pn x reti pakai.

 

Template Design By:
SkinCorner