Tuesday, April 17, 2012

How i purchase stuff from US websites.

Well, since rmi le plak nanye kat fesbuk cmno I membeli belah dgn jayanya secara maya frm US, jd meh le I buat ala2 tutorial yg tak berapa tutorial ni.


Saya adalah pembeli tegar barangan secara maya. I think semua benda dalam dunia boleh dibeli secara online regardless where you are. Dan I ni plak jenis spesis, kalau dah nak tu, regardless kat mana pun bnde alah tu, I nak jugak beli. I bought stuff frm Hong kong, US and UK before. And use different2 way to purchase. Last time I used to rely on ebay seller yang boleh do worldwide shipment. Memang ada, tapi salunya barang lagi mahal even inclusive the shipment cost. Pastu dia ship using normal post so sometime takde tracking number and may take weeks nak sampai. some did offered ship to malaysia. macam gymboree. but unfortunately, the shipping cost agak mahal i rasa. sebab dia based on your purchase amount and not by qty/weight. and from amazon.com, they only deliver certain item to malaysia. yang lain, nehiii...

Ini membuatkan si pembeli tegar tidak gembira. Ko Nampak perangai kurang molek ini? Kalau beli barang nak segera sampai. Sebab level kesabaran saya adalah senipis kulit bawang. pastu nak shipping cost semurah mungkin.

That’s when I found my true love. Which is comgateway. Ekceli ada byk je lagi sekufu dgn comgateway ni. But I dah baca byk review and rasanya comagetway ni menepati piawaian.

How to start?

Sonang je. Ko register je kat comgateway. And they will provide you your own US Address. 1 user 1 US address. Based on this US Address yg korng dpt, sila lah membeli belah secara maya secara gembira kat mana2 US websites. And upon checkout, korang masukkanlah US Address korng yg comgateway dah bagi. You can buy as many as you wish from different2 merchants. But only the first 3 shipments je free for consolidation. The additional shipment sampai ke comgateway and kne charge USD1.

I bought from several merchants before. F21, oldnavy & gap (both satu roof. So you can combine either gap or oldnavy in one purchase), zappos, Gymboree, amazon, ebay, etsy, jc penny, and etc (dah lupo!).

Some merchants does accept our local credit card, but some does not. Mcm spanx and kate spade, tak trime ye kad kredit kite. So if you still need to buy stuff from website yg rejek kredit kad mesia wlupun kredit kad ko limit level puluh ribu, you can opt for comgateway punya service which is BuyForMe. Ni dieorg tolong rakyat marhani sekalian yg nak gigih beli jugak but with 10% charge of rege barang.

So, once all your item reach your comgateway punya address, dieorg akan enter dlm system. So korng leh view your account and tau la which item dah sampai kan. Say you buy from 3 different merchants, Amazon, GAP and Sephora. You all can consolidate this 3 shipments which akan jadi lagi murah kalau do the consolidation instead of send ke mesia satu2. Comgateway takkan charge for the first 15days brng you all ada kat warehouse dieorg. After that baru kene charge per day. So better beli serentak all items so leh bajet sampai ke comgateway almost at the same time and leh terus ship to Malaysia.

And from US to Malaysia, dieorg pakai DHL. Sangat reliable. Within 3-4working days je dah sampai. Tu yang I soookak giler.

Tax?

Ok, there is tax yg kite kne byr to local custom bile bwk brng dr luar mesia. Syarat dia adalah jumlah purchase+shipment not exceeding rm500. I ada baca kat belog somewhere yg she do the open order for Gymboree and share shipments among them. And sadly kena tax. Byk ok. Dlm 10% jugak dr total price.

In my case, I bought stuff exceed rm 1k per shipment, but so far tak pernah lagi kena tax. I tak tau la because I pakai jampi apa ke kan but I guess the trick is like this.

Even I beli item amounting usd400 from gap and oldnavy, I split it into 3 different purchase. 1 purchase not exceeding usd150 la konsepnya. Note: selalunya dieorg offer free shipments within US. Jadi tak kesah la ko split bpe package pun kan?. Then sampai kat comgateway, it will be three different package. And I opt for consolidation. Consolidation ni konsepnya adalah, 3 package ni dikira berat dia sekali. Bukan satu2. So jimat sket kat situ. Sebab insurance and dia terus count weight dia by every subsequent kg. sebab the first 1kg tu yg mahal tu. So when the item reach Malaysia custom,even ko ada 3 package, dieorg akan tengok by package punya declaration form. Since ko dh split tadi, per package just cost like usd150 opkos custom takkan kacau. Kalau satu package ko sampai usd400 mmg la dia akan charge tax, and ko kne gi kastam byr tax. Nampak tak bezenye kat situ? So thts y even I bought stuff exceeding rm1k pn tak kone tax. And another thing, kalau korang beli brng byk2. Misal la kata 30 helai baju dlm satu box, the package size akan jadi besar. And comgateway plak akan caj based on package size or package weight whichever higher. So kang kompom even berat 2kg, but packaging size beso, your shipment price lagi mahal. Thts why its best to split the purchase.

Macam I buat ni :



This is the most recent purchase from oldnavy & gap. Even dr same merchants, I split it into 3. Well, I guess enough for maternity and nursing tops at the moment. Nanti dah bersalin kita sambung balik. And, oh god! Baju baby sgt chomell. Cant wait for the Gymboree!

And look aunty anne! Mama bought me few shirts and jeans for your wedding too. Harap2 muat nak pakai.


Ni ha sape nk sgt tengok my baby bump. Hahahaha.. keji je kan? Tak Nampak sgt pun. Tapi at least korng tak la Nampak bahagian lomak2 kembang2 tu.



Plus! Who ever invented recipe for this durian pancake from Scrumptious Desserts ni memang truly genius. Ahhhh!









8 comments:

asfahani said... [Reply to comment]

aimi thanks for the info!!wow tak pernah tau pun selama ni ada benda alah tu..heee suke2.take care mummy!

wirna said... [Reply to comment]

Hi, just nak tau..pernah beli bags tak using ComGateway nie?if pernah mahal tak dia punya shipment fee?i ingat nak try pakai the service utk beli handbag, tapi takut pulak dia punya shipping fee mahal.if ada experience let me know ya..thanks :0

Anonymous said... [Reply to comment]

plssss pn amy..updated ur blog.....miss ur story.....huhu..best follow ur blog....

Uncle Rahman said... [Reply to comment]

tq Amy kongsi tips.

najmi said... [Reply to comment]

Satu perkara saya nak tanya dari pengalaman saudari

Kalau kita pesan barang dari oversea, dalam parcel yg berlainan, each
< RM500 termasuk shipping cost, tapi sampai serentak di Malaysia atau
DHL .. dikira total semua sekali.

Sebab saya ada pesan barang guna freight forwarder dari US, kemudian
dari virtual address tu nak ke Malaysia cadangnya nak hantar sikit2
(selang beberapa hari each parcel) guna DHL. takut ditahan di kastam
sebab sampai beberapa kotak sekali ke dan campur semua. kalau boleh
tak nak bayar tax. beli jeans dari US.

Ops, soalan saya adakah dikira kos parcel2 tu.
Let say Parcel A RM400 termasuk shipping , parcel B RM300.. adakah
bila sampai serentak di Malaysia kastam akan gabungkan kos kedua2 tu
dan dikenakan cukai nanti?

Kalo jeans cukai dia berapa. Saya ada baca pakaian dalam 20%.

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@najmi hi there, sorry la lambat reply. jarang bukak blog now. based on my experience kalau i split tak pernah lagi kena tax. my recent purchase ade 3 package. package 1 : amounted usd200, 2nd package usd 140 3rd package amounted usd60. and alhamdulillah tak kena tax. maybe sebab declaration form by package instead.

Loque69 said... [Reply to comment]

salam puan amy a.k.a Mrs Hafiz, nak tanye psl tax...klu brg yg saya order tu,total (shipping+purchase) bawah RM500, so mmg kena cas tax la ea? klu xnak kena tax maknanya kena order banyak, sampai total dia lebih RM500? cam gitu ke? sorry saya mmg x phm psl tax ni

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@Loque69 its best that one shipment less than RM500. sebab kalau exceed sure akan sangkut kastam. sebenarnya kalau bleh split shipment lagi bagus. cth, item amount rm500 which consist of 4 items. so better buat item 1 & 2 satu shipment, item 3 & 4 2nd shipment. sbb declaration item from comgateway by shipment packed.

 

Template Design By:
SkinCorner