Friday, December 23, 2011

not that bad!

Air gula is not that bad. *seriously*
ke i sorang in a million yang rasa the air gula still tolerable? no, this is not air gula air sirap tu ha. ni air gula pekat provided by klinik kesihatan.
well, i had MGTT test at klinik kesihatan. MGTT tu i tak sure fully stand for what. but the GTT tu stand for Glucose Tolerable Test.
kirenye dalam erti kata lain, how kentang is your body nak terima and digest gula. eh betul ke? ntah tak tau. main agak-agak je ni. nak lebih details, gi tanya doc korang. ni actually nak detect sama ada kena kencing manis during pregnancy as some woman mengalami kencing manis ketika mengandung.
well, the funny thing is different klinik kesihatan had different requirement on this MGTT. sebab my friend check up kat klinik kesihatan penang takde pun kene amik test ni. but here in senawang indah permai, diaorg dah buat requirement as long as you are 25years old, ko kena amik test ni even mak ayah takde history kencing manis. dah tu, kalau nak terlepas amik test ni, sile ngandung sebelum umur 25years old.

i ni tak de pun menuntut ilmu kebal ke ape, so korang tak yah nak buat spekulasi atau membuat gosip-gosip liar. Maybe Allah kesian kat i, laki jauh. nak buat test sensorang plak tu. dah la the night before dah kena pose. i ni kan spesies meknusia yang sopan. bila dia cakap kena puasa start 9pm, i dah tak makan dh pukul 9pm tu. sekali 9.30pm bleh plak muntah terbelahak. abes segala dinner keluar. lepas muntah perut lapar. dush! nak makan balik takut. takut sebab makan balik bleh buat test i sangkut ke kan. den tak nak repeat test ni. plak tu dengar orang kata, air gula ni tak sedap. bila minum boleh muntah-muntah. nanti dah muntah-muntah nurse suruh minum balik. scary ok scary. tido pun tak lena. pukul 4am terjaga. sebab mimpi i muntah minum air gula. T___T

7.40am dah terpacak kat klinik kesihatan. ko ingat dah awal? i adalah orang yg ke-15 nak buat test tu. errr.. yg no.1 ni dia overnite kat klinik ni ke? memula dia amik darah. and again, nurse kat sana semua macam terer nak mampus amik darah. tak rasa sakit pun. Alhamdulillah la. i ingat lagi when i amik darah somewhere early this year. amik darah kat private plak tu. tangan abes lenguh longlai lepas tu. yang ni relax je. dah amik darah kena minum air gula tu. kena minum depan nurse ek. ko jangan ada hati nak ngelat nak buang. dah la segelas besar tu ha dia bancuhkan. dengan lafaz bismillah and tarik nafas panjang i minum non stop. first round 2/3 gelas habis. 2nd round tarik napas terus habiskan. done! phew.
i duduk sekejap. sebab takut dizzy lepas minum. sekali tu adelah minah ni tengah minum bluek plak dekat situ. tak bleh trime kot tekak dia. and the 3 akak-akak yang tgh minum seiring terdorong untuk muntah juga. ini sudah bahaya! i cepat-cepat keluar. takut kang i terjerumus untuk muntah. pastu kena re-take the test. ahahahha...
while waiting for 2hrs lagi untuk amik darah, i balik rumah. i notice i start to feel dizzy. bantai tido kejap. nasib klinik kesihatan n rumah tak sampai 5minit. senang je nak pergi balik.
lepas amik darah yang 2nd time tu, terus masuk opis.
wahhhhh.. kedengaran superwoman kan?
so, moral of the story, jangan dengar ape orang cakap. kadang-kadang benda tu makin menakutkan diri kita sendiri. mungkin lain orang lain penerimaanya.
yelah, mungkin u lahir dengan darah power rangers. who knows kan?

well, bila suami jauh, not everything seems that very bad. well of course you wish hubster will always by your side 24/7. ada orang teman tido and whats not. but, i rasa bila suami jauh or some husband yang kerja which require him to be offshore berbulan-bulan, in a good way to trained us the wifey to be more independent. jangan manja sangat. i learnt to look after my car, change wiper, check minyak hitam and tangki air. i belajar tukar tayar kereta when my tyre decided to go flat. i belajar put aside the fear of long distance driving (seremban ke kedah and balik seremban balik bukan dekat ok! 5hrs drive one way). and you belajar menjadi lebih 'tough' - amik darah pun relaks. ahhahahaha...

Long weekends! yippy! ill be off till Tuesday. Wednesday baru balik opis.


will be spending the long weekend hereeee! with the whole extended family from my mom side. gler ramai okay. i bet we all bersaudara akan conquer this place. too bad, hubster tak dapat join. T___T.
Hubster will be on business trip *ehem, jangan lupa list pesanan i ye sayang*. sebagai ganti, we will have not so romantic weekend cum babymoon during new year once he return.

3 comments:

shayra hint said... [Reply to comment]

babymoon kat manaaaaa? tempat yg aritu u tunjuk ke?? *best*

syahirah ismail said... [Reply to comment]

amy.
pregnant women are prone to gestational diabetes mellitus.that's why you are taking mgtt.and GDM has a risk for diabetes type 2.

just sharing.hehe

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@shayra hint aaaa...tak okeh. i sangat la berharap dapat pergi tmpt tu. tapi hubster kata jauh dr spital. pape kang susah. bleghhh! kuciwa mak tau!

 

Template Design By:
SkinCorner