Wednesday, March 14, 2012

Christmas in March!

Semalam adalah hari yang sungguh produktif.
i took the earliest flight from Penang back to this la la land. i' ve spent the weekend at in laws till di hari semalam.
those might be the last flight before saya deliver. dh masuk 28weeks dah. lepas ni tak larat dah kot nak mengharung ke hulu ke hilir naik flight turun naik flight. dah la airport penang under constrcution. macam nak kena sukat satu padang je jaraknya dari departure hall ke gate or dari gate ke arrival hall. semput mak oi. time kasih la staff AA yg super nice membantu saya throught out my pregnancy menaiki katerbang. nak2 staff AA kat penang airport yg lemah gemalai itu. dah la tulisan cantek. cantek je rupa pregnancy declaration form i. nak frame la esok lusa.

right after touch down, i drove all the way to EPF Seremban. dah sampai EPF baru realize tak fotostat ic la, jenuh keluar balik gi fotostat, masuk balik EPF, then gi plak bank. ko tau je la seremban di tengahari sangat hazab. seremban centre ni plak masalah parking boleh buat blood pressure mencanak tinggi.
bukan salu dapat cuti weekdays. time ni la nak settle semua. kalau tangguh2 kang sekali terberanak awal nanti sape nak settle kan?
lepas settle semua, tengok jam dah 1.30pm.
singgah kedai grab roti and yogurt drinks lepas trus je gi KKIA (klinik kesihatan ibu dan anak).
lapar ok. sempat bekfes kat mekdi je sebelum depart pagi tu.
jantung berdebar mcm nak tercabut je bile tunggu result darah.
mati la kalau hb rendah lagi. dah la asyik terlupa je makan ubat for hb ni.
then risau2 gak kena marah berat naik. as of last checkup i gained quite a lot.
fuhhhh...
selawat banyak2. dalam hati dah kecut perut dah rasa nak pengsan. nak pengsan mak kat klinik tu ha.
alhamdulillah. hb ada sign of improving. weeee... yg recent checkup pun ada peningkatan.
dah la ahkak sebelum turn i tu darah dia tak kuar. sampai dua kali kena cucuk. omaiiii.. i tengok dah dupdapdupdap.. mati la kalau kena dua kali cucuk nak amik darah. ingat tak sakit?
berat jugak ok. hanya gained 1kg dlm masa 4mnggu. terharu mak dengar.
then anther rezeki adalah dpt consultation nurse yg baik.
i plak banyak tanya kat dia. ahahahahha...nurse baik je i banyak tanya. kalau nurse suke bebel2 tu i sengih je cepat2 nak blah. tak kose nyah ni ha kne sekolahkan.
gler gaban penat.

and tak lama lepas sampai rumah...
abang DHL sampai. Oh abang DHL. i lap u till death do us part!

tadaaaaa.. my christmas presents!

ok tipu. christmas present dapat free. ni kena bayar!
well, all four packages all the way from US just took 4 working days to reached me. one happy lady!
giler bukak packages sangat excited ok! padahal dah tau kot apa isi kandungan dia sebab sendiri yang beli.
no..not a Kate Spade Convertible handbag idaman. sebab kate spade punya web super sucks tak leh terime kad kredit selain kad kredit US. durhaka ko kate spade (at least anak i merasa naik stroller kelak. kalau dh beli kate spade, kompom kena postpone lagi tabungan stroller anak).


1) Shuz for both heroes. ok! laki i pun gedik nak kasut macam anak dia. selaku bini yang berhati mulia, belikan la laki jugak sempena eniberseri kiteorg. nasib baik dia tak mintak kasut mahal2. kalau tak mau mak ni tak bernapas nak bayo. apesal anak ada dua kotak kasut, ko jangan tanya. plan to let go the other one sebab time beli, mak rambang mata. ko jangan tanya converse mesia takde ke kasut budak. sebenonye ade, tapi takde size kecik. semua size dia start utk budak dah 4-5 tahun onwards tak silap. ekceli, mak nak belikan kasut ralph lauren. tapi harga agak terkedu. takpe nak, sok lusa bapak dapat bonus, kita mintak belanja ye.


2) yepppp! the baby bjorn carrier. lamo gilo ive been eyeing this carrier. sebelum ngandung lagi i dah tau nak beli carrier ni bile ada anak sok lusa. i memang ober! ekceli, kat mesia ada je jual carrier baby bjorn ni. kat mothercare ada jual Rm399 tak silap. tapi masalahnya, series retro design yg mcm i nak ni takde. cuma yg plain macam anak sheikh muzhaffar tu pakai. selaku seorang emak yg gedik, i nak jugak design retro ni. mmg santek la kaler orange plak tu. 7kilometre orang dah nampak dah.


retro line ni mcm limited edition kot. sebab tu tak sampai mesia. oh anak ku! berjaya gak omak ko membeli. jenuh dah bapak dan omak ko ni kuar masuk baby shop nak cari baby bjorn carrier retro design ni. pastu omak pun give up and beli je la dr US.


3) baby bottles and soothie! apesal gambar taknak betul pun i tak pasti. well, jumlah botol susu anak setakat ini adalah 6botol. harap ini mencukupi and should lasts him for another 6months perhaps before kita tukar ke botol yang lain. well, i wasnt a big fan of Avent. so i opted for Dr.Brown. Dr.Brown plak kat Mesia a bit pricey. you can get 3 bottles in US for the price of 2bottles kt mesia. ekceli kt US, Dr Brown ni amatlah fames ames berbanding Avent. Avent ni i rasa kt UK kot yg fames. Kalau korang tengok Discovery Home & Health (Channel 733), mostly pasal citer orang branak tu i could said, 90% semua pakai Dr.Brown. Dr.Brown ada built in vent to reduced colics. nak pilih susu anak pun kena study weh. bukan main rembat beli because tengok orang lain beli, ko beli. ekceli, botol susu pun ada premium punya level gak. tapi tang tu tak mampu beli la. just harap anak kurang colics la bile minum pakai botol ni. Sebenonye eyeing nak beli baby glass bottle by Dr.brown as well. tapi since not sure sapa nak jaga anakanda tercinta selepas dilahirkan esok lusa, kang makcik jaga ke, nursery tu ke tak nak handle glass bottle mcm mana? sebab dr.brown glass bottle ada protection sleeves yang kena bukak2 time nak strelize, nak panaskan susu etc. kang jatuh berderai plak botol anak omak ni. botol ni pun dah dapat kelulusan incik suami. incik suami jenuh study konsep air-vent ni then baru bagi approval. Kiki Pura bottle tu pun cute. note: cute sebab cantek, bukan ada air-vent controller whats not. tapi kalau yang itu, approval di tolak mentah2. siap bagitau pasal corrosion, bla bla bla..
this soothie (yg kaler ijo tu) pun i baca review sangat bagus. ni pun terpengaruh lepas tengok citer-citer kat discovery home & health. most hospitals kt US provide this kind of soothie for newborn. tapi hanya boleh pakai up to 3mnths. this soothis unlike normal pacifier. this helps in calming the newborn. so far kedai baby yang i jumpa hanya kat the first year, the curve. one pack rm27. tapi since i dah place order for bottle dr US, baik i terus je add in this soothie. baru bape dollar je kat sana.


4) Maternity & Nursing tops. phewww! ini barulah untuk mak. so happen old navy & gap ada sale time 29 feb aritu sebab leap year kejadahnya. so, price adalah sangat menawan. rembat 5helai terus. and sekarang tangan tengah gatal nak place order lagi. nak beli sket lagi baju maternity and baju utk anak jugak. i pening pala nak pakai baju gi opis sekarang ni. how la to kaya like this?


6 comments:

annetize said... [Reply to comment]

astaghfirullah. mbak ngucap shopaholic mbak ngucap. haahhaha the next shpping spree jgn lupak ngn aku.

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

Ahahaha.. The best part about expecting a little one, adalah u can shop without feeling guilty. Yes aunty anne, akan i roger di bulan hdpan utk spree seterusnya.

shayra hint said... [Reply to comment]

oh the botol susu part. akhirnya! :)

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

oh aunty she, its not easy to decide. hahahahha.. gile payah mak dia ni.

asfahani said... [Reply to comment]

aimi,mcm mana u beli kat zappos?diorang ship international ke?

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

As, Zappos tak ship international as far as i knew. or at least tak ship ke malaysia. i buat shipment via comgate. ok, nanti i blog about how i made the purchase ye. senang sket nak paham.

 

Template Design By:
SkinCorner