Monday, April 25, 2011

bad habit!

I have serious issue with impulse purchase.



Serious issue ok!


Penyakit impulse purchase ni sebenarnya dah lama di hidapi, Cuma recently ia semakin mengarut.


On recent weekend visit to Watson cost me ~ RM300. Hell? Watson je kot.ape je la yg ada kat Watson tu kan? Ok, minus the supplement yang why-i-need-it-anyway-but-I-still-insist-to-buy sebab orang kata ia bagus ~pfft!, A tube of sun block since the smell is sooo nice compare to my previous two sun blocks (my previous two sun block masih didalam keadaan sihat sejahtera lagi sebenarnya), a set of 3 bottles contact lens solution padahal satu botol tu pun dekat 2 bulan lebih nak abes but still gigih kekonon nak jimat sehinggit dua pastu terus beli 3 botol, additional supplement padahal supplement kat umah ada lagi but since dia ada diskaun 10% maka harus beli konon-konon dapat jimat, dan additional facial wash sebab risau kat rumah punya dah nak abes kot but at the end kat rumah tu baru separuh je pakai. And yes, sangat mengarut! Ok, blame the membership card as well sebab konon-konon leh collect point dengan lebih banyak. Motip??? Padahal sehinggit baru dapat satu point pastu macam ko nak redeem pun ko kena ada beribu-ribu point baru dapat satu barang. Tapi ape kekdah nye ntah, setiap kali jalan mesti nak masuk Watson, walaupun takat beli air mineral. T____T


A visit to home deco shop konon nak survey-survey je. Ko dengar tak ayat tu? survey je ok. suami kata “baiklah, u pergi survey”. Dan the outcome? Diiringi two set of RED flower. Tapi both different type. But still both adalah berwarna MERAH! Adakah rumah I bakal kelihatan seperti menyambut raya cine? Terus dua ok, sebab risau kat kedai abes nanti, pastu I regret sampai tak tidur malam kalau tak beli. Ape ke perangai ni?


Misi menemani my opis mate mencari baju for a wedding dinner, end up, dengan saya Berjaya menaburkan sedikit wang ringgit dengan membeli a sets of placemat and a pair of pot holder (sebab matching warna dengan my kitchen cabinet padahal kat umah dah ada pot holder pun) and my opis mate diakhir pencarian tidak Berjaya menemui any piece of dress pun. Tak kisah lah ko tak jumpa, asal I dapat buah tangan.


Dan visit ke Esprit konon-konon mahu mencari baju sehelai dua untuk sang suami telah diakhiri dengan, suami zero..and bini hero. Sebab bini Berjaya mendapat sepasang jeans padahal tak masuk pun dalam any list jangka pendek atau jangka panjang things-to-have.


Tu baru gaji sebulan beberapa hinggit. Cube korang bayangkan kalau gaji i adalah berpuluh ribu? Tidakkah bershopping seperti touch n go je? Main sauk je kiri kanan dan perlu berpikir sama ada ia even matching dengan cabinet dapur ke tak? Pfft!


Ok, but compare dengan meknusia-meknusia lain, saya adalah lebih sopan dalam issue shopping-mopping ni. Sebab takde la beli designer henbeg yang bleh membayar deposit rumah ke, tapi, cmno nak buek rumah seploh bilik dengan swimming pool size olimpik kalau keje nak ngabeskan duit je?


Ada tips tak? Sebab tazkirah zuhud suami hanya berjaya bertahan tak sampai sejam pun.


Dan being a super supportive husband and knowing my uncured decease, he will agree to say cantik if only the item I purchased is cheap or discounted item and according to hubby “cheap thing good. No cheap, no good!” T___T one cheapskate husband betul la u ni.


4 comments:

shayra hint said... [Reply to comment]

hahahaha nice one! i just talked about this dgn haikel mlm tadi, which is, i mmg boleh berjimat in anything tapi when it comes to notebook (buku conteng, bukan laptop) yang cover dia fancy2 atau rare, rasa nak beli even harga dia rm30? motif beli buku rm30 just utk conteng?

alasan i bagi, nak kena ada buku baru for new topic bla2, tapi end up, tulis buku ni tak habes, beli yang lain. hahaha. ssh kan jadi perempuan?

benda cantik2 suma attrack kat pompuannnnn je. as in, ada ke laki masuk home deco beli bunga? beli jam pun belum tentu. heh~

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

she, i pun suke tengok notebook/notepad yg cencantik tu. tp actually i suke lagi collect coloured/patterned paper tu. pas collect bebyk n simpan nicely. motip beli?
tu la kan, lelaki ni kalau nak beli bnde msti sibuk nak tnya kite, nak buat apa beli? dieorg tak paham2 kot kite sentiasa ada million of excuses to buy thing wlupun initially takde alasan, tapi bile dh berkenan kompom ada alasan nak beli kan?

Anonymous said... [Reply to comment]

gurls...opssss women kot plg sesuai utk wanita bkerjaya cam korang...
cuba think as a men but act as women????
instead of keep on shop2 which is nanti xde kene mengena dgn soklan2 di kubur unless korg merompak kedai..agagaga....(insoff x amy)
better start to invest ur money lorr..
xsalah nk shop..tp berpada2..
QURAN AND SUNNAH DAH BICARA..
Allah suka hamba yg sederhana..rasullullah pon idup sgt2 sederhana...so kite??? (NASIHAT UTK DIRI SENDIRI GAK)
kita terlalu bertuhankan nafsu..sbb kita xpernah berazam utk didik nafsu ke arah +ve...didik nafsu dgn kegairahan mnjadi ISTERI2 RASUL yg terulung LIKE SITI KHADIJAH,SITI AISYAH

Aimi hazwani said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
 

Template Design By:
SkinCorner