Friday, April 30, 2010

jauh ke dekat ke bagus?

Its Friday again everyone!!!

the first thing i told myself lepas terjaga dengar bunyi alarm clock adalah : "eh, sayang balik hari ni".
zupppp! terus bangun. ye saya tau! walaupun sayang saya sampai malam nanti, but still la kan hari ini.
teruja nya nak jumpa. setiap minggu pasti begini. sangat teruja. rasanya nak cepat2 malam.
this week hubby akan stay until monday night. ya! hubby company which also my ex-company ada replacement cuti labour day. so unfortunate untuk saya sebab my new company pulak cuti rakyat atau public holiday atau cuti-cuti malaysia yang jatuh pada sabtu/ahad takde replacement *nyampah!*
maybe for this week, tragedi air mata ahad akan ada siaran langsung tertunda ke hari isnin pula ye.

last night berjimba2 dengan cik ilmi dan incik mozac. ilmi oustation ke seremban. we had our lunch and sebelah malam plak kiteorg gi Karok. goshh! mish that time muda mudi remaja kat Uni dulu.
pergi karok almost every week. org lain sibuk main bowling, kteorg karok bagai nak rak.
pastu gelak gler dengar masing2 nyanyi. nak2 kalau wawa join,  pastu lagu dipilih semua lagu tahap lentok macam nak menari inang pulak.



*ilmi tengah layan lagu siti nurhaliza. pasni nak tukar nama dari siti nuur ilmi ke siti nurhaliza la kot*


for the first time, i reallllly had fun since i move in to seremban. by the way, seremban is not that bad. its just saya tidak lagi mempunyai kawan selain sang teman lelaki cik ilmi which also one of my bestie dr zaman uni, Incik Mozac yg suke buli orang itu!

few nights ago time buhsan2, i rang up my old fren dari zaman persekolahan.
biase la. buhsan hubby gi main futsal pastu tak tau nak gayut dengan sapa. My mama pergi surau, my mak uda plak pergi hantar anak tuition (dua orang makluk bumi yang saya bergayut almost every day selain dengan sang suami).

after bertanyakan isu-isu semasa yang terjadi seperti, ape citer ko sekarang? bile ko nak kahwin? (haruslah kan?antara geng2 atau teman-teman seangkatan, saya je antara golongan terpilih kahwin awal.orang lain masih bujang/dara).

kawan : eh mi, ko tak takut ke duduk jauh2 mcm ni? kang laki ko carik lain baru tau.

oh! kenapa ramai sangat orang dalam planet yang bernama bumi ini selalu tanya saya soalan cepu emas yang kadang2 saya rasa nak cepuk je si penanya soalan.
fren, saya tidak marah kamu. saya paham. ini adalah soalan lazim if you are part of the community yang bernama Komuniti Masyarakat Melayu yg hidup Majmuk di bumi Malaysia.
kenapa asyik kena pikir laki carik lain?
yes i admit it. biasa la kan zaman sekarang. suami carik lain. kalau tak suami  carik lain, isteri tu sendiri carik lain. mintak simpang la dari jadi kepada saya. doa bebanyak la tak jadi.
but my 2cent is simple.
kalau our partner nak carik lain, regardless of dia duduk dekat ke, jauh ke, depan mata ke, melekat dengan badan kita macam kembar siam ke, still jugak dia boleh carik lain.
pernah dengar pepatah "nak seribu daya, taknak seribu dalih".
kalau dah nak tu. segala ribuan. jutaan, trillion excuses la dia boleh buat. and who are you stop it from happen? memang semua orang tak nak. semua orang nak elakkan ia dari terjadi. so do i.
but kita bukan tuhan nak control semua benda tu dari terjadi kan?
the bottom neck is, niat!
kalau dah partner kita tu dah ada niat. ko buat camne pun still tak leh halang.

saya : hurm...ntah la. aku asa tu semua bergantung pada niat dia kot. kalau dah dia memang nak, jauh ke,dekat ke,depan mata ke, dia nak buat, dia buat juga. dah tu ko nak aku bagi dia nasik kangkang ke?

*wesh...part nasik kangkang tu gurau je. giler ape nak buat. tak cium bau syurga baru tau. kang jadi muka burok mcm cerekarama yg fasha sandha berlakon tuh*

kawan : tak la...kalau ko duduk jauh. lagi la menggalakkan dia. dia ada freedom nak buat.

freedom? and again. pls define freedom? kalau sang isteri duduk rumah jadi housewife mengadap dapur masak, mengadap anak2, sambut suami di muka pintu setiap hari, tapi kalau suami tu nak curang, sebelum balik kerja dia boleh je menyimpang ke tempat lain bukan? ada isteri tahu? kalau suami claim dia pergi outstation sedangkan dia pergi berfoya-foya kat tempat lain, ada isteri tahu?

the key word here is loyal and trust. kalau dah partner kita takde one of this means fullstop.

another friend of mine, ya seorang lelaki. which also cum my ex-colleague in my prev company. he said that "friendfinder tu la merosakkan relationship. sebab ko tak trust partner ko".

ok fine! pada siapa yang tak tahu friendfinder itu : friendfinder merupakan sebuah perisian sistem maklumat ringkas (sms) yang membolehkan orang lain untuk mengetahui lokasi kita berada tanpa diketahui oleh orang yang kita check tu. tapi ni upon approval dari orang yg kita nak check tu la kan.

maybe this guy was right. trust the partner bukan? tapi for me tak salah juga nak check.
coz sometime perlu juga check on our partner. bukan bermaksud kita tak trust him/her tapi langkah berjaga-jaga juga sama penting. sometime friendfinder really helps mcm bila call2 sang partner plak tak angkat telefon. biasa la, syaitan durjana akan menghasut. dalam hati akan berbisik "eh, dia ni pergi mana. ntah-ntah......" use friendfinder. mana la tau dia kat umah tapi tertidur and tak dengar bunyik phone. dia mandi ke. dia main futsal tak habis lagi ke. kang tak pasal2 perang dunia ke lapan juta plak.
same goes to her/his handphone. check je all those messages or phone call. kalau takde rahsia, sure takde hal la nak selongkar.
to prevent is better than to cure ->apekah? berkaitan ke? nak jugak bubuh! tak kire.

saya : ntahla.. susah nak kata. ko kahwin la dulu baru kau tau.

by the way, saya mula enjoy moment sebagai wanita single di hari bekerja. i mean, u have enough space nak settlekan keje2 opis tanpa memerlukan daya fikiran dan tenaga extra untuk pulang memasak, mengemas rumah, do groceries seperti wanita bekeluarga yang lain.
ahahhaha..saya memang pemalas. tapi still, takleh lawan penangan bersuami setiap hari. kerana ia lebih membahagiakan. ada paham?
kata kan TAK NAK PADA HUSBANDLESS atau PERKAHWINAN JARAK JAUH!

6 comments:

siti salwa alias said... [Reply to comment]

aq dah maju...xlayan lagu lentok2...smua lagu hot2..lenggok 360 jer hokeyyy...xpelah mi, dlm mse 5 thn ni mmg aq dok dlm gelas...tgk jelah korang bjimba, bcuti....1 hr nnti, aq ttap nk jln 1 dunia dgn bakal future hubby yg maseh x diketahui...kekekeh....

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

ahhahah...
baik lah. wishing both of you and the unknown hubby best of luck.
but remember, muda hanya sekali. ko jangan plak tergedik2 nak gi karok time tua2 dh ada anak nanti.
kang org kata tebiat apa makcik ni

nurul_insani said... [Reply to comment]

miee... dah kawen?

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

err? ha`ah..dh kawen. uish..dh lama dh pun kahwin

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
nurul_insani said... [Reply to comment]

Aku link kan blog ko kat aku nyer page eh... thanks...=)

 

Template Design By:
SkinCorner