Thursday, August 13, 2009

Jakarta, Bandung Episode Last

Ini adalah episode terakhir utk series perjalanan kali ni. wahhh... saya telah menghabiskan masa utk bfast demi memblogging okay. Day 5, Jakarta. (Budget Trip). Bangun awal pagi tu. but sadly. jakarta not like bandung. Bandung pukul 9 pagi lagi kedai dh bukak. but Jakarta kne tunggu smpi pukul 11am. waaa... stress oooo... tempat breakfast pun tak jumpe. penat la kami pusing2. then decide nak bfast je kat A&W at ITC mangga dua. and a very funny story happen. kteorg mmg dh nmpk signboard a&w kt luar tu. then pusing2 kat dlm tu tak jumpe2 jugak la A&W nye. 1st kiteorg tanye awek Sales Assistant tu, A&W kt ne? die leh ckp tak tahu. takpe la lagi, tanye awek SA seterusnye (kedai lain plak), die cakap pun tak tahu. dalam hati, ish, takkan la budak ni keje kat ITC tapi tak tau A&W. hati mule la ase nak marah. gler sombong dieorg ni smpi tak nak bgtau kat mana A&W nih. dh la perut lapar. muke dh bertukar masam2 kelat ala2 mangga muda. then incik tunang tnye la security kt situ. kali ni tnye dgn diskripsi lengkap. incik tunang : "kat mana A&W. kedai makan segera tu". incik security : A&W? ooo... AW (pronoucenye sbg A-Wie). *baru la die describe cmne nak gi. hell!!! dieorg tak panggil A and W mcm kite sebut. dieorg pnggil A-wie. gulp! sakit perut gelak dgn incik tunang. klu pikir2 betul jugak. dieorg pronouce A x mcm kite. dieorg sebut Aaa... Then W dieorg pronouce as Wie. huahuahua... akhirnye, dpt jugak kami bfast di Awie. and pas bfast kat Awie, kiteorg merayap and beli DVD. murah babe dvd bru la dlm rm2 sekeping. muvie latest2. saya ni bukanla penggemar DVD sgt, tp memandangkan dh murah and ada few muvie tak tgk lagi, saya pun beli je la 5 kpg. puas hati ku... Dah bosan lepak area tu, kiteorg naik Cab ke Ancol. Ancol ni kire kalau kat Malaysia mcm bandar sunway la. ade macam2 kat Ancol ni. underwater world la, cabel car la. rupe2nye ancol ni dekat dgn pantai. Tapi our mission ke Ancol adalah utk ke Dunia Fantasia (DUFAN). Lebih kurang mcm Genting & Sunway kat Malaysia and ala-ala Jerudong Park kat Brunei. since saya ni yg lebih OVER bab2 xtreme rides ni, so, saya la rasenye paling bhgia kat Dufan ni. Incik tunang? ok, incik tunang pun main. tapi for those xtreme rides yg saya naik sampai 2 kali tu, dia just naik sekali je. dia ckp takleh naik byk kali. and the last rides yg saya naik kat situ adalah Tornado. Penat tau pujuk incik tunang naik ni. dr awal masuk Dufan sampai nak balik, baru berjaya. incik tunang kata dia takut pening. ok, alasan di terime. Even though its weekdays, tapi mak bapak rmi gler la umat manusia kt situ. nak main each rides mau dkt 20-30mins queue. i overhear one of the visitor cakap kalau weekend, beratur lagi la panjnag. gulp! ni kan dah cukup panjang bagi saya?
Kincir angin yg best. pusing 360 degree tu.
Apabila bosan queue...
Lihatla betapa panjangnye queue. berlapis2 mcm kek lapis mak nady.
Then we had lunch kat McD at dlm DUFAN tu. The funniest thing is kt McD tu tak byk meje. korang leh kire je bpe byk meje. tp mak datuk rminye org. so end up, nak makan kne duduk kt lantai. kt tepi2 pokok bunge tu. ape punye mcd daaa..... Then kiteorg naik mcm ride lagi and last ride tentunya la Tornado. Then around 7.30pm we all pun gerak from Dufan. Just across the ticketing area tu ade bus stop. and kat situ blue bird taxi sudah sedia menunggu. tak yah susah2 or risau2 mcm mana nak balik. From Dufan kteorg straight away ke mangga square. konon2nya dh not in mood for shopping. ase mcm bekalan baju beli kat bandung dh cukup byk. tapi itu konon2 aje. guess what? the Mangga Square ada about 3 FO. Yup, ade Raja FO and 2 lagi tak ingat nama. price wise? lebih kurang kat bandung. cuma maybe Bandung lebih byk pilihan. but FO dekat mangga square ade sport shuz sekali. I saw Nike n Adidas. not bad la coz mcm baru2 lagi design dia. haizzz...cmne la nak byk duit cmni. and kalau nak tukar duit, kat Mangga Square ada 2 kedai money changer. chey, rate tukar duit dekat malaysia and jakarta sama je. sape kate tukar duit kat jakarta lagi mahal? incik tunang terpaksa tukar few hundreds lagi malam tu. cian incik tunang. hikhikikik -> evil laugh. Day 6, Penang here i come! Our flight jam 6.55am waktu Jakarta. pergh!! awal gler. seawal jam 4pagi lagi dh bangun and bersiap. barang2 dari malam lagi dh siap di'pack'. Call blue bird taxi and siap check out hotel sekali. taxi sampai 10mins after the call. pergh! efficient gler taxi nih. baru je gerak 5mins, incik tunang baru teringat tertinggal itu camera DSLR kat hotel. mak datuk, kering darah la saya kejap. then patah balik ke hotel. nasib tak jauh lagi kan? ok, here we are heading ke airport. alhamdulillah pagi tu jalan tak macet. laju ke incik supir bawak. time smpi je dh kat aiport area, incik supir tanya "terminal mana?". gulp!! tak tauuuu..gelabah la check ticket. just tulis International Airport Soeharno.... Incik Supir tanya lagi : naik pesawat apa? Incik tunang : Air asia Incik Supir : Langsung ke terminal 3. Ok, maybe he's right. dia kan ari2 anta org. mesti la dia lebih arif which terminal? airasia pun tak bubuh plak la dekat tiket terminal mana. macam kat sini dia indicate naik kat LCCT or KLIA kan? sampai terminal 3. hati berasa sangsi. apesal tak sama mcm terminal time kiteorg sampai aritu? ati tak sedap. tapi turunkan jugak barang. then tolak trolley masuk ke dalam. lalu depan TV flight information tu. gulp! Airasia punya flight mmg ada, tapi ke Penang takde!! semua ke medan, bali, and tempat2 lain area Indonesia. adakah ini domestic terminal? tapi tulis kat depan international airport. panick!! lari ke pejabat airasia. saya : flight ke penang naik kat sini? airasia staff : ngak, naiknya di terminal 2. oh my god!! lari keluar. cari taxi balik. coz terminal 2 & terminal 3 ni mcm LCCT ke KLIA. jauh babe. kena kelaur balik. saya ase dah nak pitam dah time tu. and boleh plak taxi tak nak hantar!! oh noooooo..... puas la tanya lebih 5 taxi, semua tak nak. alhamdulillah taxi driver yg ke 6 sanggup hantar. terus laju ke terminal 2. mcm nak gila la kiteorg berlari ke kaunter check -in. "Ke penang, check in sudah ngak boleh" waaaaaaaaaaaa..........................ase nak nangis meraung time tu. incik tunang dh senyap. saya dah panick. dah la tak breakfast lagi. nak2 pulak penyakit keturunan ku tekanan darah rendah. relax..relax...dgn kuasa pujukan yg ada, saya buat muke 5sen pujuk2 itu staff. masih ade lagi 40mins. kalau die cakap tak leh gak kne tunggu next day baru boleh balik. after dia call ntah sapa2 ntah and siap dgn ayat sindiran maha tajam lagi menusuk kalbu apabila saya bgtau taxi yg salah drop terminal. "bukannya kami tau kamu naik taxi ke naik apa". ade jugak pepagi mulut nak kene cepuk ngn saya ni. penat la saya goda2 akhirnya dia bagi kami check in. hiphip hooorayyyy... tapi.... excess baggage sebyk 7kg. malas dah nak tawar menawar mcm kat pasar tu or mintak diskaun. takut kang abg airasia ni tukar pikiran tak nak bagi masuk plak. lepas bayar ape semua terus lari ke tempat passport. leh plak la brother mat saleh depan kteorg tu ade prob dgn passport dia. mak aih...ase nak nangis dh ni. lepas je passport di chop kiteorg lari mcm nak gila ke gate. time tu dh last call dh. dr tempat passport ke gate tu mak datuk jauh. mcm dulu2 kalau naik airasia kat KLIA. kan salu dpt gate hujung2. dgn barang yg banyak nak kena angkot. kiteorg buat aksi gaya bebas berlari kat airport. saya ni dh la tekanan darah rendah pepagi hari. time lari2 tu leh plak ase nak pengsan. suruh incik tunang teruskan larian. tahan itu pintu kapal terbang dlu. incik tunang terus berlari, saya jalan dari belakang. opocot!! seluar incik tunang terlondeh. nampak itu seluar kecik. kuikuikui... lawak gler...ase nak pitam nengok. belt incik tunang dlm bag yg dh check in. case tak pakai belt la ni. dh la dgn bwk beg.... incik tunang stop kejap lari, tarik balik seluar, dan sambung larian smbil memegang seluar. tapi time tu sgt cemas. mane sempat nak gelak dh. kalau tau mau golek2 saya gelak kat situ. and fuh!! rite on time. sampai je kat situ, dieorg dh prepare nak tutup pintu. terus lari masuk. amin. sampai kat airport penang safe n sound. siap awal 40mins lagi dr jadual. laju gler incik pilot tuh. sgt serik dh flight awal pagi.
Tgh tunggu beg dan kotak seterusnye....

4 comments:

L3N said... [Reply to comment]

Perghhhh...gambo last tuh....
muka x sabo2 nk tgk brg2 shoping...
sonoknya ko...cuti2 endon nih

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

L3N : sonok mmg la sonok. tapi habis duet bonus ku. waaaaaa...
ape kate ko loan kn kat aku duit bonus ko yg membukit tu len.

[jujue.binks] said... [Reply to comment]

sayangku..can u juz write in a book coz u dh mcm story teller..kuikui...next time if u g visit mane2 tmpt wat la mcm nie lagik..jadi mcm a guide..kalah buku for tourist yg melambak2 kat bookstore!

i looooooike!
=)

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

azu : ahhaha...ni kire free travel book. mahal beno buku travel2 ni. i nak buat bajet travel punye buku la. mesti org2 mcm u byk beli. buku pun version bajet. pakai kertas nipis2 ala2 kertas surat khabar!!

 

Template Design By:
SkinCorner