Wednesday, August 12, 2009

Jakarta, Bandung Episode 2

i'm in the happiest mood today. prob dgn incik tunang telah settle. kan dah senang hati (sambil menyanyi kecil)... dah agak dah...dgn incik tunang kami tak pernaj lagi gaduh or bermasam muke lebih 24jam. ntah la..cepat cair kot. nope...maybe sbb sayang level gaban and satria baja hitam. hikkhikhik.. (blushing!) Ok.... nak smbung hikayat my trip yg tergendala. ini episode ke 2. Day 3, Bandung (Budget Trip) Fuh, arini bangun lambat sket. tak larat babe. keponatan cik bedah ni ha. Then bangun and bersiap2. Misi of the day : Tentunye Pasar Baru. tak abes lagi memborong. malam before dah shortlisted barang yg perlu di beli. Perjalanan mcm biase, naik angkot ke terminal ledeng and naik bas ke pasar baru. Oh..lupe plak nak citer, kami beli sim card mentari time kiteorg reach je kat airport Jakarta. Ramai org jual kat airport. so,kiteorg just grab je. we bought Mentari. dlm 60000Rp. Dlm tu topup ade bape tak ingat la plak. Yg penting lagi murah nk sms ke M'sia compare kite pakai maxis or celcom. if tak silap per sms just 500Rp and per minit call 600Rp. Yg lawaknye saya hanya reti sms ke M'sia pki sim card tu tapi tak reti nak call. jenuh la cik bedah ni tekan2. tak reti2 gak. then time beli pulsa (top up) kat kedai tepon tu, kteorg tnye la budak kedai tu. nasib budak kedai tu cerdik. die ajar cmne nak call malaysia and siap ajar check credit. hikhikhik...bukan semua org di indonesia tau nak call ke malaysia ye. kteorg tnye kat receptionist hotel tu memule tapi die pun tak tahu. shop..shop..n shop... came cross ke satu kedai kebaye ni. Name tak silap Sir Cinta. Koleksi kebaye die cantek2 and budak yg jaga kedai tu pun baek je nak melayan kerenah kami. byk ooo pesanan baju kebaye. total up beli dekat kedai ni je mau la rm200-300 gak la... frust sebab tak jumpe kebaya kupu-kupu. punye la ngidam nak beli. sobsobsob... and memandangkan nmenye pun dah membeli brng kat pasar baru, saya dah stock kain utk buat baju kurung utk raya haji tahun ni, raya puasa tahun depan and also raya haji tahun depan. advance tak? ehhehe...incik tunang pun dah dipakse beli kain baju melayu. siap matching2 gitew... sampai nak senget dah bahu ni ngankut brng. incik tunang punye backpack pun dh penuh. kteorg plan nak balik hotel dulu anta brng then bru dtg balik ke pasar baru. leh tak sehari smpi 2 kali dtg? sgt addictive ok shopping kat sini. obviously tentunye saya overspent. and all the budget telah lari. hwahwahwa... ntah pape ntah.. buat checklist konon2 takkan overspend la. takleh pakai punye org la saya ni. Night time kteorg gi ke Paris Van Java. Dr pasar baru we took the same Angkot tu Terminal Ledeng. this angkot akan lalau depan Paris Van Java. Mak aih, besar n dasyat paris van java nih. ade mcm2 kedai kat dlm. bill&keith, ade sogo. ade ape lagi eh? tak ingat. byk sgt. siap ade MU cafe. and a very beautiful baby shop. cepat2la preggie pas kawen nanti. leh dtg cini nak beli brng2 baby. Day 4, Bandung (Budget Trip) Ari ke 4 ni kteorg bgn awal pagi. Plan of the day nak ke Jalan Riau. Ade ape kat Jln Riau? oh...jln riau ni la lagi heaven. berderet2 FO. FO siap bertingkat2. but my fav tentunye The Secret. compare Rumah Mode, Natural or any other FO, saya sgt suke The Secret. like rumah mode, the secret ade cafe (tingkat atas). sgt relax time shop kat sini. tak hectic mcm rumah mode. and Shop Assistant? sgt helpful. kt sini lebih byk Esprit n working attire. ala2 kemeje keje gitew. From hotel we took angkot kuning cair (angkot utama kiteorg) ke Terminal Ledeng. From Terminal Ledeng we took angkot ke Jln Riau. Kali ni kiteorg naik angkot kaler hijau with black stripe. the journey quite long sebab Jln Riau dh more ke Pasar Baru punye area. Name station yg kat angkot tu saya tak ingat la plak. ni kne tnye incik tunang nih. Mcm biase, even though jauh, supir angkot just charge us 3000Rp per person. kat sini la incik tunang dgr satu lagu yg dinyanyikan oleh penyanyi jlnan and jatuh cintun ngn lagu tu. x ingt la tajuk walaupun dh doblas kali incik tunang bgtau. yg tau penyanyi or group tu name Wali. Penyanyi jalanan dieorg sore sedap2. itu la terbentuknye kumpulan peter pan (dlu dieorg ni penyanyi jlnan jugak tau ->nady yg cakap!). After nyoping kat The Secret tu, kiteorg nak ke Jln Dago. nak ke Amanda Brownies. Ade 2 brownies yg paling faymes kat Bandung. Kartika Sari n Amanda. but my fav is Amanda. Kartika Sari lebih manis tapi tahan lebih lama while Amanda just nice tapi tak tahan lama. plus, kartika sari lebih mahal sket dr Amanda. Utk ke Jln Dago, we ask SA kat The Secret for direction. so, kalau kite typical malaysian and ask for direction tentunye org yg kite tnye tu akan cakap "amik kanan, terus, junction pertama, lintas and junction ke 2 tunggu kat tepi tu. tunggu angkot kaler ijau". but guess what? Itu SA dgn bermurah hati tanpa di pinta telah membawa kami ke simpang utk tunggu angkot. its not near ok. agak jauh. dekat 5mins berjalan. and need to cross two juction. bukan itu sahaja, die turut sama menunggu angkot and tahankan angkot yg leh bawak kami ke Amanda. And siap pesan lagi kat supir tu stop kat Amanda. waaaaaaaaaaaaa......... sgt terharu. sgt baik itu budak. ckp pun penuh lemah lembut. two thumbs up dekat budak itu!! Sampai je kat Amanda, mata saya naik juling tgk brownies yg byk2 tu. byk perisa. i luv Tiramisu. we bought about 9 brownies. pergh...berat babe. since dh beli byk, we ask itu cashier to pack our brownies in one big box. kne xtra charge another 2000Rp je for packaging. siap seal dlm big box yg cantek lagi tu. and we had our lunch at Amanda. yup2.. Amanda ade cafe next to the bakery. called as 'Browfee' (short form bagi brownies and coffee). Kteorg makan nasik goreng and enjoy the marvellous coffee.
Buroknye anak gajah ni makan...
Lepas kekonyangan, kiteorg pun cross je jln depan Amanda bakery ni nak balik ke Pasar Baru. Lebih senang klu korang balik semula ke area sebelah pasar baru or known as Station Hall. Kat Station Hall ni kire macam Angkot Central la. So, nak balik mane2 amik je angkot dari sini. Reached our hotel kiteorg terus pack up our bag. while pack the bag, saya telah menghubungi itu taxi blue bird. the best thing about blue bird, dieorg tak charge utk amik kite. salunye kan klu kte mintak amik kat memane taxi akan charge kte lets say rm10 utk amik and hantar tu lain lagi kan? kat sane takde byran tu. and our taxi driver kali ni sgt friendly. the journey took about 40mins (sebab macet) ke Station Train Bandung atau lebih dikenali sbg Stesen K.A. taxi fare cume 40,000Rp je. mak aih. mure gler. Then smpi je kat station ni, incik tunang terus beli tiket. Kami naik train Agro Gede jam 6.30ptg. Train fare? cume 50,000Rp/person and itu train eksekutif ok. since brng kteorg byk, we hire itu org angkat brng utk tolong angkat beg ke train. flat rate 5,000Rp/bag. so, jgn bagi beg yg kecik2 or ringan2. rugi babe. kiteorg bg 2 beg paling gedabak n paling besar. ahahahha... fulamak...wa cakap lu, train die lagi lawa dr train malaysia. name pun train eksekutif. kerusi sgt spacious. mcm naik business class dlm flight. siap leh adjust tempat kaki. sgt la sakai akak ko ni. ade plug so leh la nak charge hp, or lappie anda. canggih ooo... and ada plasma tv at both end. actually korang boleh change kerusi ke opposite site. tapi kiteorg baru discover time dh nak smpi jakarta. bongok tul la kami ni. die siap provide small pillow and time dah gerak tu, ade la pramugari (ye ke pramugari namenye?) distribute blanket in case korang sejokk.
Nampak tak tv kat belakang tu? Plasma babe...kerusi besar.
And not to forget, toilet dlm train ini sgt bersih! i mean it. saya kalau naik train kat malaysia sanggup la tahan kencing sebab tak tahan le critical keadaan toilet train, tapi train ni superb bersih. siap ade tanam pokok bunge kecik lagi. Journey took about 3hrs. so, half way perjalanan tu dah boring and puas tido. saya plak tu leh la plak lapar. then kteorg ke cafe train. guess what? mereka ade sessi karaoke kat cafe. lagu D'lloyd. ade ke pakcik tu suruh saya nyanyi sekali. sgt sporting la dieorg ni. selambe je melalak2 dlm train tu. and ada one room utk main video game. tak main pun, just lalu and nengok je. overall, sgt suke la train Agro gede ni. Actually utk ke Jakarta ade 2 train. agro Gede n Parahyangan. Tak tau la train satu lagi tu cmne kondisinye pulak kan? We reached jakarta at almost 10pm. mate dh ngantok. grab taxi and terus ke hotel. our hotel kat jakarta so-so. what do u expect for hotel less than rm100 in jakarta kan? but our hotel sgt2 la dekat dengan ITC Mangga Dua and magga Dua Square. Just walking distance je. to be continue.... nak kena siapkan keje. kang bos jeling.

2 comments:

nady said... [Reply to comment]

aku mok k agro gede juak eh..bes juak tek..sik sangka..

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

nady : sungguh best. kamu patut naik. hikhihkik...lagi best dr train di sini ye. and super cheap.

 

Template Design By:
SkinCorner