Thursday, July 2, 2009

domestic helpeR?

Hari ini saya posa. iye...posa ganti. ada 5hari nak kena ganti. alamak! byk la pulak. tu la saya, kalau dah nak posa ramadhan baru la terhegeh-hegeh nak ganti posa. alasan lazim, nak train diri ni posa sebelum bulan ramadhan supaya tak culture shock. -> iyo la tu. last nite do the groceries. pergi beli kat Giant Kulim yg baru bukak tu. pas balik kerja straight away pergi dgn Incik Hafiz. saya sgt fail bab masak memasak sebelum ni. totally ZERO. kalau nak compare, incik hafiz lagi terer memasak dr saya. ayam masak kicap dia sgt superb! tapi since dah kerja and duduk sendiri, saya start belajar memasak. PJJ (pembelajaran jarak jauh) dgn mama setiap kali nak masak. ok, maybe saya masak tak sesedap mama masak, tapi boleh la takat nak makan tanpa perasaan. so, last nite kat giant saya beli sotong. hajat di hati nak masak sambal sotong pas balik kerja nanti. jadi sambal ke, jadi kuah kari ke sotong saya nanti tu tak tahu la kan. and tetibe terfikir, sempat ke nak masak for berbuka? If la nanti lepas kahwen and ada anak, takkan la saya nak makan kedai hari-hari kan. mau jemu n loya anak tekak nih. tapi kalau balik kerja, terus rush masak bagai, er... tak penat ke? sure restless gler kan? time tgh bersih2kan sotong tu, tetibe teringat akak yg duduk sebelah umah. akak sebelah umah ni ada anak 3 org. since duduk umah teres, jadi memang clear gler la dgr apa yang berlaku kat umah sebelah. bukan la saya ni nak menyebok, tapi dieorg kat umah style cakap speaker pecah. anak dia gaduh suma leh dengar. berbalik pada citer akak tu, anak sulung dia drjh 5 (lelaki) and kembar dua pompuan dlm 6thn. Akak ni kerja kt kilang mne ntah kt area hi-tech ni. so, every morning dia bgn super awal. tak tau la pukul bpe kan. tapi kalau saya bangun subuh tu, dia dah strt bersilat kat dapur. ketang-ketung dh dgr kuali dia. then dengar dia kejut kan anak dia, hntr pergi sekolah. hubby dia? masih tdo kot. coz selalunye time saya nak pergi kerja baru dgr org mandi. must be laki dia la tu kot. bini dia dh kuar dgn anak2 awal lagi. Then akak ni biasa balik dlm pkl7. and again, dengar dia bersilat utk mkn malam pulak. sometime dgr kt dapur, dia masak sambil ajar anak dia buat kerja sekolah. wahhh! 2 dalam satu. hubby dia? hanya balik after 10pm. dan by 11:30pm cmtu baru la dgr akak ni basuh pinggan mangkuk kat dpur. since dapur kami bertentang, so part ni mmg la leh verify akak tu yg basuh pinggan ye. bukan laki dia. wahhh..kagum!!kagum!!! big clap tu akak! akak ni kerja and do the house chores without pertolongan dr domestic helper or hubby dia. saya ni mampu ke nak buat mcm tu? makan ke laki dan anak saya nanti? waaaaa.... gerunnya... beg stripey saya dah sampai!!! super chumel! (perasan!) tapi betul la kan. saya sgt suka crossbody bag tu. syg gler nak pakai. and another crossbody is on the way. cepat sket smpi ya!! and saya seperti biasa 2-3hari since dpt gaji ni saya AMATLA impulsive utk membeli brng secara online. hikhikhik... beli shawl bagai. ye! saya dah beli 4helai shawl dlm masa 3 hari. saya kena berhenti surf tenet. else, duit saving utk kawen bakal menjd negative!

3 comments:

[jujue.binks] said... [Reply to comment]

oi2..sila kurang kan pengaliran kertas gambar agong ye..if u xsenget nanti cik apiz yg senget..cian dia..dh la part isi tu u da amek yg dia nyer..hehehe..g keje..syuhhh2..

Ahaks :D~

siti salwa alias said... [Reply to comment]

wow, futuristic tol kwn aq sorg neh
gud2

aq nak sayonara semua org
mau blah frm dunia battery ni

mau cari diri sendili
either aq akn smbg blaja semula or bnti terus, tgk lah camne

wat masa ni, aq masih lg tsunami

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

jujue: ahahah..i bukan apa, tkut duit dia reput simpan lama sgt. eheheh... isi tu nnt i nak bhgi dua. tapi for the moment i simpan dlu. dia x reti simpan isi. ngeh3.

wawa: wesh makcik, ape citer. asyik jiwe kacau je. buat2 la bertaubat. abes kan je master ko cepat2. jgn toleh lain dh. nnt semua tak sudah.

 

Template Design By:
SkinCorner