Monday, October 31, 2011

Quickie!

Whoever yang bagi nama “morning sickness” barangkali mungkin seorang yang berjantina lelaki. Ini saya suspek. Bukan fakta yang pasti.


Sebab there is no such thing as morning sickness. Nope… it’s supposed to be “all-day-sickness” .

Dizzy, nausea, muntah terbelahak, dari pagi sehingga ke malam before melelapkan mata.

Tak, saya tidak mengeluh or even merungut. It’s just that, I thought all this while I was mentally and physically prepared for this. Ingatkan muntah its just a muntah-muntah macam kena food poisoning or gastric. But seriously, mabuk, mual, muntah and whatever combo yang dinikmati adalah beyond my imagination.

The first two months adalah sangat manis. Muntah pun tidak pernah. Ape tah lagi mabuk. Ko cakap je nak makan apa, semua bleh masuk. Sangat bangga bahawa saya adalah morning-sickness-free. Ibu mertua juga sedikit kagum. sebab menantu masih ok tak muntah sebab ketika beliau di awal kehamilan beliau mabuk sehingga flat. Tetapi....Langit tak selalunya cerah. Masuk 8 weeks, adalah sukar digambarkan dengan kata2. Mood kembali insof.

I must said, it’s a bitter sweet experience to be a mom. In another manner Allah nak ingatkan kita betapa besar jasa omak kita selama ni. So, jangan jadi derhaka. Sila la belanja mak-mak you all dengan lebih kerap. Kalau ko bawak enbeg LV, ape la sangat belikan mak sebijik juga kan. Ewah, ko ingat ko sorang je nak cun mak ko tak payah? Takpe, whatever combo delight yang Allah nak bagi, I terima dengan hati dan tangan terbuka.

Well, drama kunci kereta telah berakhir. walaupun kunci kereta Berjaya dijumpai setelah sesorang mencampakkanya semula didepan pintu rumah bersama-sama dengan announcement yg I tampal di kwsan tangga, tapi duit tetap terbang. Rm400 noks nak tukar board tu sebab bateri kereta dah di remove dr kereta more than 2 days. So the board dah kong. Silap I jugak. Doa mintak kat Allah supaya kunci kereta dipulangkan. Cuba doa panjang sket. Kunci kereta dipulangkan tanpa sesen pun duit perlu dikeluarkan. Tapi takpe, syukur gak la dari nak keluarkan duhet smpi riban nak tukar semua kan? Sapa suruh penyakit pelupa yang critical.

Bercuti 4 hari adalah tidak mencukupi. Eh, korang tak cuti ye? I cuti. Shut down sebab deepavali. Ko ada deepavali cuti 4hari? Sila la jeles ye. So I fly back to north on Saturday. Thursday evening fly balik semula ke seremban ditemani suami. Suami amik cuti. Dia mana da shutdown sebab deepavali. Saturday and Sunday berjimba-jimba di Nilai. Kazen merangkap pengapit time I kawen mengkahwinkan diri beliau. Well cuzzie, welkam to the club! Jaga anak orang molek2. My makcik-makcik bersoksek-soksek right after his akad “wah, Fuad bagus la. Sekali lafaz je”. Of kos la kan sekali lafaz je. Dah 9 tahun kot dieorang tu bercintun. Dari zaman form4 lagi. Dah tu tak reti-reti nak hafal akad tu plak kan. Above all, he is the best cuzzie. Cuzzie yg sebaya umor and sama senteng. To Alia, jaga cuzzie saya elok2. Bagi dia makan sampai dia gemok balik macam dulu. Saya rasa terhina bila dia makin kurus sekarang ini. gamba belum ada mood nak upload.

Sekian sahaja update buat kali ini.

p/s: saya asyik nak makan keropok lekor! nyum..nyum..

9 comments:

Azzwaa said... [Reply to comment]

helooo mummy! *giler ahhh dh kne panggil mummy laaaa~

menjak2 preggy ni trus brsara sebentar dr kelab gossip! hahaha.

dulu buat buku pasal kawen,ni jgn lupe buat notebook pasal pregnancy plak ye! untung2 bley jual =) hehehehe..

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

ahahahha. hi aunty ajue!
eh, jgn la mummy. i rasa tua. i kan msih sebaya u all *denial*.

kelab gossip masih ON. cuma keadaan kesihatan membuatkan gosip agak slow down.

ahahha..nnt i buat diary baby n bg u bce plak.

Izzy's Store said... [Reply to comment]

Mummy..gossip kena berenti dulu buat la ni..nnt bb dgr xelok...hihihi..tabahkn ati ye dgn morning sickness tu tau..aku jgk xdp imagine cemn muntah2 itu..nway congratz dear..welkom mummy..

shayra hint said... [Reply to comment]

seriously its not a morning sickness! sbb dulu bila petang masuk pukul 6 je mesti muntah. So i thought pehal morning sickness tapi kena muntah petang2? siot, sape la buat term tu, mmg meng-confusekan org btol :P

azda munira said... [Reply to comment]

amy dah pregnant..? congrats!! :)

My Life's Journey said... [Reply to comment]

Salam pekenalan ..taniah sebab mengandung ..:) ..umi singgah bace celetoh yang menghibur hati :)

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@Izzy's Store thanks mummy izz & amna! i no pren u. ngndung x mabuk or so on.

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@shayra hint ha. all day sickness membuatkan semua adalah bosssaannn! nak makan pun bosaan.

.:Mrs Hafiz:. said... [Reply to comment]

@azda munira yes auntie azda! thank u!

 

Template Design By:
SkinCorner