Friday, July 31, 2009

bila hati mula berlagu..

Yep!! anda pasti tahu kenapa saya mula bernyanyi riang. Today is Friday and its not just another friday. yep..yep..i'll be leaving to Jkrta tomorrow. Hip..hip..hoooorayyyy... dgn pesanan kwn2 dan ahli keluarga yg semakin bertambah saban hari. teruja dh level nak lari setempat kat tepi desk dh ni... mesti bos kate saya buang tebiat. kerja...kerja..kerja... nope...kali ini tidak lagi mengeluh. walaupun kerja banyak menimbun2 kena settle sebelum pergi. oh!! juga form utk promotion & bonus utk tahun ini juga belum diisi. sempat ke? saya telah berjanji pada diri saya utk tidak lagi mengeluh perihal kerja. All this happen malam tadi. as saya dah penat jalan2 kat jusco dgn incik tunang, we decided to seat at one bench kat tengah2 jusco tu. Then incik tunang pergi beli air sebab haus. I saw two guy wearing a pest controller shirt. And holding one of those pest control equipment. i bet tentu sahaja dieorg baru balik kerja with all the looks. you know, dirty pants & shirt (ini bukan nada menghina, just nak elaborate lebih ape yg saya nampak). and both of them staring at the display glass at one of those watch shop. Starring without blinking for quite sometimes!!!! then one of those shop assistance keluar, and wipe the glass yg both of them touch. which causes both of them kene ketepi. the SA buat this kind of faces yg mcm "kalau-tak-mampu-jgn-la-tgk2" punye look. then both of them beredar dari situ. and i am so sad lihat that scene. doesnt mean dieorg kerje kat pest control dieorg tak mampu kan? ok, maybe dieorg look not presentable enough, tapi jgn judge org. i do admit jam yg dieorg tgk tu branded la jugak. tapi semua org ada keinginan bukan? dgn keinginan ni la kite akan try harder utk dptkan sesuatu. at that point of time i just noticed. all this while saya sering mengeluh pasal kerja. pasal salary yg tak cukup banyak kononnye, pasal quarter bonus yg sekarang ni dah stop, pasal kerja yg tak pernah habis. but i never look back and bersyukur dgn apa yg saya dapat. maybe they earn only quarter from my salary. maybe they have kids to be feed with that amount of money. saya? gaji just for myself!! takde anak nak bagi makan lagi. just bayar kete, sewa rumah, makan pakai and those un-necessary barang yg sering dibeli without plan. tapi saya tetap juga mengeluh. betul kata Dr.M, melayu mudah lupa. wahhh..ini mmg dh terkena batang hidung sendiri. Bila dipikir2, berapa byk sebenarnya gaji yg saya nak? saya terus blur. mungkin rm7k? ya..mungkin saat and detik ni saya hanya perlu jagi rm7k. ohhh...tapi kalau gaji dh rm7k, pangkat dh besar, mungkin saya perlu tukar kereta. perlu diingatkan attitude manusia pangkat = kereta. mesto both sama taraf. so mungkin saat itu saya akan bawak kereta lebih besar? ta..ta... to my national car. ohh!! ya, saya juga perlukan handbag yg mahal. baru la nampak bergaya dan berpangkat bukan? ohh, juga baju dari designer collection baru la nmpk mantap!! and again, rm7k tak akan cukup. we always ask for more. ada kerete national macam saya ni pun sering mengutuk diri. sering berharap...bile la nak pakai kete besar. or at least pakai la Jazz ke kan? tapi dari tingkap kereta national ni la jugak saya boleh lihat suami, isteri dan anak2 berhimpit2 naik motorsikal di bawah panas terik/hujan. while saya? dalam kerete, ada bumbung dan pastinya ada aircond! masih lagi mengeluh... saya terlupa bertapa bertuahnya menjadi diri saya. mungkin saya tidak dilahirkan dalam family kaya duit riban-riban. tapi selama ni pun cukup pakai, makan pun terlebih kenyang sampai badan besar ala-ala anak hippo dah ni. education pun alhamdulillah cukup. dan i have a good job. ye, saya dapat kerja right after my final exam and even before my convocation. while other fren still job hunting or tanam anggur, saya dah duduk di office and pour out all the knowledge which i learnt from my degree. aint that lucky enough? i should stop mumbling about job. should stop shopping too. ye...should stop those unnecessary things!! -perhaps only applies pas i balik shop dari Jkt & Bndung. eheheheh...ini ada exceptional ya... I should save up my money. and if i have chance. i wish i could go to calcutta. the poorest among the poorest. can you imagine that? no clothes, no food, no nothing. they just live by the road side. maybe lepas pegi calcutta saya boleh 100% insaf. amin!!! and kengkwn, pls pray for me. selamat pergi and selamat kembali. and of course, doakan saya tak dapat those disease, h1n1. touch wood!!

6 comments:

nady said... [Reply to comment]

amy? sik cayak aku..huhu

bebait oi..pakei mask setiap masa walaupun umas..doa banyak2..

annetize said... [Reply to comment]

boleh sik aku nangis imagine situasi ya.. bodo org ya! mudahan juak dak pest control ya, walaupun duit sik cukup, tp ttp happy.

.:Miss Amy:. said... [Reply to comment]

nady : trimas dear. pki mask 24jam! amin. doakan ye. apesal ko tak angkat tepon? menar kata anne, buang jak tepon kau ya.

anne: thats y la..manusia ni sgt evil kan? judge the book by its cover. which maybe sometime pun kite terbuat mcm tu without noticing it. anne, bravo!!anda dipenuhi dgn emosi!!

annetize said... [Reply to comment]

oi! kawan jangan lupak kain k mek duak nady. ka dah sik jadi nak merik mek duak?

syahirah said... [Reply to comment]

i like this one.
nice.

safe journey.

Yani said... [Reply to comment]

Cik Aimi,

Cepatlah pulang. Tak sabar nak nengok hasilnya itew. Hehe

 

Template Design By:
SkinCorner