Wednesday, May 6, 2009

Perkahwinan dan saya!!

Yeaaaa... hari ini saya bermalas-malasan di pejabat.. kerja menggunung and my inbox dh almost full. malas nak bukak email!!! oh cik Chang Ren sayang..cepatla kembali dari bercuti. saya tidak sanggup utk menjadi back up anda lama2... cukup stress! org module awak sgt mengganggu hidup saya! mereka menelefon saya jam 8pm mlm tadi. saya di rumah sedang nonton televisyen!! oh..hilang mood saya. Entri ini adalah berbentuk luahan hati. kepada mereka yg agak kurang suka memdengar luahan hati saya, sila berhenti membacanya di sini. ini bakal mengundang muntah darah atau kutukan2 kecil dari dalam hati anda. i had a conversation dgn seorang 'teman'. tidak perlu la di ceritakan sapa 'teman' itu. cukuplah saya men'describe'nye as a friend of mine. 'teman' ni agak lama jugak saya kenali and cukup arif dengan hubungan saya dan incik hafiz saya. mungkin apa yang saya ceritakan semula di bawah ini (perbualan saya dan teman) ada sedikit di tokok tambah atau mungkin bukan ayat sebenar teman, tapi maksudnya tetap sama (capacity otak saya telah mencapai optimum dan saya sukar mengigat every word yg digunakan 'teman'). teman : kau kan muda lagi mi. napa kau nak kawen cepat2? saya : (mengeluh kecil dlm hati) muda dan tua bukan ukuran. janji dh confident nk kahwin teman: tak rasa baru sgt ke kenal dia and kau dh decide nak kahwin dgn dia? saya : ada beza ke kalau baru kenal and dh lama kenal then decide nak kahwin? teman : kau kena kenal hati budi dia dlu. aku bukan apa, esok lusa bercerai or nyesal dah tak guna saya : (sgt memberontak dlm hati! tapi jawab dgn cool) ada ke jaminan kalau kita kenal dah lama kita takkan bercerai? dan aku tak cakap la kalau baru kenal ni takkan bercerai. but its depend dengan orang tu sendiri. bercinta 10thn pn kalau nak bercerai, bercerai jugak. its the only thing kita tak tahu endingnya. kalau kau tahu, sure kau sendiri pun tak kan kahwin dgn org yg kau tahu akan bercerai bukan? teman: kau tengok la aku sendir, dah bercinta 4tahun, tapi kami belum lagi decide nak kahwin. kau pulak bari setahun jagung... saya: aku tak lah nak memperlekehkan org yg bercinta lama. aku sendiri pernah bercinta beberapa kali and gagal, mungkin in my previous relationship lebih lama dari aku dan hafiz. tapi itu terpulang pada org itu sendiri nak lead their relationship. mungkin kau memerlukan masa utk membuat keputusan, tapi aku dan hafiz, kami sgt yakin with this relationship. we're not getting younger utk tunggu lagi 5-6thn baru buat keputusan. dan kami pun tak terburu-buru kerana kami yakin dengan keputusan ni. teman: jadi kau nak cakap org bercinta lama2 belum tentu berkahwin? saya: bukan mcm tu. ramai je becinta lama dan berkahwin. tapi mungkin ada yg ingin kahwin lebih awal dr itu. tp mungkin ada faktor lain yg menyebabkan hubungan itu perlu dipanjangkan sebelum berkahwin. teman: kau tak rasa menyusahkan makbapak kau ke kalau kahwin awal2. kau kan baru kerja. duit pun baru berapa sgt. saya: (time ni i dah level to the max) hello kawan, kau ingat aku ni bergantung 100% kat mak bapak ke? kalau nak bina masjid, mesti la ada duit. tak banyak, sikit pun jadi la. aku bukan buat wedding macam siti nurhaliza ke, mawi ke. dalam rm8-10k tu aku adala. cukup la nak bayar photographer aku, hantaran aku, baju aku, make up aku, dan pelamin aku. yg lain tu aku ngaku la mak bapak aku sponsor jugak. tapi aku bet, ramai je anak perempuan macam aku ni. bila kahwin salu nye mak ayah tolong. tapi kalau nak mak ayah tolong, gaji monthly kau jgn la lupa nak hulur kat mak ayah. teman : cukup ke? saya: cukup2 kan la. hafiz tolong sket. kami bukan anak org kaya. so, pandai2 la bajet duit. kalau dah ada niat nak buat benda baik, insyaALLAH tuhan tu tolong. teman : entahla, aku rasa kalau aku sure membebankan mak ayah aku saya: terpulang pada kau la. mak ayah aku lagi galakkan aku kahwin cepat. aku duduk jauh dari diaorg. diaorg lagi risau kat aku sorang2. teman: yakin ngn keputusan kau nak kahwin? saya: oh...aku tak pernah se"yakin" ini seumur hidup aku. we've been together through thick and thin. ................................................................................................... oh, percayalah kawan2, conversation itu membuat kan saya agak tersinggung. saya tahu saya telah melalui on and off relationship sebelum ini but it doesnt mean saya suka2 okay. its a good thing anyway utk saya mengenali sesorg itu dgn lebih mendalam. tidak menyesal, tapi bersyukur kerana dgn my previous relationship, saya amat menghargai insan yg didepan mata saya sekrang. untuk teman, saya mengambil ini sebagai sesuatu yg positive. Sbg nasihat atau teman sekadar ingin tahu how concrete is my decision psl bab kahwin2 nih. oh..sgt concrete ye! saya bukan suka2 nak kahwin and buat keputusan dlm masa 15saat okay! tidak sama sekali. saya rasa saya cukup mengenali hafiz luar dan dalam (translation english ke BM mungkin ada maksud berbeaza..heheheh) and bagi kami, we need to go further then just a gf/bf. saya jiwang? oh..definitely me. saya sgt terharu bila baca blog azue entry pasal i'm getting engaged. finally! ada jugak kawan2 yg yakin ngn keputusan saya.

4 comments:

annetize said... [Reply to comment]

oii! boleh sikkk? siapa kawan ko nak jeless gilak ngan kau ya? tp mena kata kau.. sik semestinya gerek 10 tahun sikkan cerai.. yg penting kt maok n willing to go thru everything. chewah. kmk duak nady nyumpah kdak babi maca blog ko tok

amy hazwani said... [Reply to comment]

ahahah...anne & nady..u guys sgt rawks! i lap u both!!!
hikhikhik....sgt memahami jiwa ku yg gundah!

annetize said... [Reply to comment]

bagus. lap jak mena mena. aku berpeloh tok kak eksersais. aku mesti slim kdak model time nikah ko klak. ahahha

p/s: we will owez be there for u!
p/p/s: tp memerlukan upah la.. baju chifon bermanit

amy hazwani said... [Reply to comment]

amboi2...ni over dr aku nih...ko toksah nak kuruih2 dr aku. kang aku tak bagi jd pengapit bru tau.

 

Template Design By:
SkinCorner